PARAŠAT BEŠALAH – ŠABAT ŠIRA

PARAŠAT BEŠALAH – ŠABAT ŠIRA

 

EREV ŠABAT, 13. ŠEVAT 5779. – PETAK, 18. JANUAR 2019.

16:00 KABALAT ŠABAT

 

ŠABAT, 13. ŠEVAT 5779. – SUBOTA, 19. JANUAR 2019.

09:00 JUTARNJA SLUŽBA

11:00 PREDAVANJE: dr Čedomila Marinković, Rimon centar za proučavanje i promociju jevrejskog nasleđa Beograd: „Deset specifično jevrejskih vrednosti“

11:30 KIDUŠ – ŠOLET

 

ŠABAT ŠALOM!

 

Ali Mordehaj nije sagibao kolena niti se prostirao.

וּמָרְדֳּכַי לֹא יִכְרַע וְלֹא יִשְׁתַּחֲוֶה.

One thought on “PARAŠAT BEŠALAH – ŠABAT ŠIRA

  1. La Fontaine says:

    Odlucile ovcice da biraju novog vodju te pocele da traze ovcu sa zlatnim runom.
    Posto nije bilo ni jedne ovce ni sa srebrnim ni sa zlatnim runom, iskoristi tu priliku vuk I odluci da se ofarba. Ode kod svojih vukova u copor da mu udare hladnu trajnu da bude kao ovcica rundav ali I da mu dlaku ofarbaju u zlatnu boju. Tako ofarbanog, ovcice ko ovcice nisu gledale njusku nego dlaku I kad su videli zlato odusevljeno ga izabrale za vodju.
    Onda je vuk koji je sada vodja, a zvacemo ga kovrdzavi vuk, odlucio da obor u kome zive ovce preuredi tako da njegovi drugari iz copora imaju tajni ulaz da mogu da pojedu po neko jagnje s vremena na vreme a da niko za to ne sazna I odgovara jer nece biti vidjeni kako “copor vukova napada ovce u toru”. Sve je to tako funkcionisalo dobro dok kovrdzavi vuk nije dobio ponudu od svojih drugara iz copora da on njima ipak da taj obor sa ovcama, a oni ce njemu za uzvrat kucicu od tri praseta sve sa prasicima samo za njega. Naravno, niko ne sme da zna da je kucica od tri praseta njemu data, ali to medju vukovima I nije problem cuvati kao tajnu. I tako posle dogovora copor vukova pocne da se olizuje kako ima ceo obor ovaca za rucak, ali nisu racunali da ima nekoliko sarplaninaca, pasa cuvara koji nisu bas glupi kao ovce. Oni su nanjusili da vukovi smrde veoma blizu jer se otvoreno oblizuju. I tu nasta problem, sta sa sarplanincima? Pa nista, treba pod hitno dovesti nove glupe pse cuvare I to najbolje koker spanijele jer su oni dobrodusni I ne shvataju vuciju narav. Ubedio kovrdzavi vuk ovce da su kokeri mnogo bolji od sarplaninaca I da dovedu ovce koker spanijele da cuvaju njihov obor. I opet ovcice zaslepljene zlatnom dlakom koker spanijela, izabrase nove cuvare. Ali sada tu postoji malecki problem, opasni sarplaninci se nisu sklonili, oni I dalje osecaju smrad koji nanosi vetar iz pravca vucijih jazbina I laju I ne daju da pridju necujno ovcama. Sad vec postaje problematicno za kovrdzavog vuka jer je pojeo jedno prase, a sarplaninci ne daju coporu da omasti brk. Sta ciniti?

    nastavak 3. marta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *