Saopštenje za članove

Saopštenje za medije izdato od strane članova izabrane Privremene uprave JO Beograd

 

Posle duže od godinu dana netransparentnog vođenja Jevrejske opštine Beograd, posle niza ogrešenja o Statutarne odrednice Opštine i njenog vođenja koje je suprotno viševekovnoj jevrejskoj tradiciji, posle dugo vremena primenjivane samovolje i proganjanja neistomišljenika, članovi JOB organizovali su i održali Vanrednu skupštinu 2. decembra 2018, u Beogradu.

U radu Skupštine učestvovalo je više od 230 članova Opštine – nikada u tolikom broju za poslednjih pola veka. Radilo se u skladu sa propisima Republike Srbije i odrednicama postojećeg opštinskog Statuta. Prisutni su gotovo jednoglasno izglasali smenu dotadašnjeg predsednika i članova Opštinskog veća i Nadzornog odbora. Istom prilikom, izabrana je Privremena uprava od pet članova čiji je zadatak da sredi preteće stanje urušavanja Opštine, uskladi ga sa onim što je propisano Statutom i, tokom svog mandata a u najskorije vreme, raspiše održavanje regularne i demokratske Izborne skupštine.

Brojni propusti u radu i sumnjive radnje učinjene su bez uvida i saglasnosti najšireg članstva: neosnovana plaćanja, organizovanje preduzeća za tobožno gazdovanje vraćenim nekretninama, zalaženje u dužničke odnose, tajno dogovaranje u cilju davanja saglasnosti na uslove investitora gradnje poslovnog centra na prostoru nekadašnjeg logora „Topovske šupe“, angažovanje nepoznatih ljudi sa strane u svojstvu savetnika, nepodnošenje završnog računa, neodržavanje skupštine na kojoj bi se usvojio godišnji budžet, falsifikovanje dokumenata, zanemarivanje tradicije i javno vređanje rabina, nezakonite smene legalno izabranih članova Nadzornog odbora, urušavanja ugleda Jevrejske oštine Beograd i jevrejske zajednice Srbije… sve su to, i još mnogo šta drugo, bili razlozi da se izglasa nepoverenje doskorašnjem rukovodstvu Jevrejske opštine Beograd i da ono bude smenjeno.

I pored brojnih upozorenja, ukazivanja na razloge i potrebu zakonskog i stautarnog ponašanja i traženja da smenjena uprava ode sa položaja na kojem je boravila duže od godinu dana – oni to nisu učinili.

Počev od danas, 28. februara 2019. na Skupštini izabrana Privremena uprava najzad je u položaju da vrši funkcije upravljanja i počne sa procesom obnove demokratskog i transparentnog rada Opštine.

Na osnovu odluke donete na Vanrednoj skupštini održanoj 2. decembra 2018. godine, zabranjuje se ulazak u sve prostorije koje pripadaju JO Beograd sledećim licima: Danilo Medić, Nela Papić, Jakov Alba, Sofija Francuski, Avram Izrael, Svetlana Đurić, Maša Mitić Đurišić, Dina Mešulam, Viktor Beraha, Katarina Gadol, Igor Ginzberg i Ivana Živković.

Zabrana imenovanim licima stupa na snagu 28. februara 2019, od 00.00 časova i važi do opoziva.

Naređuje se službi obezbeđenja da obezbedi spoovođenje ove Odluke.

Vanredna skupština članova JO Beograd, zakazana za nedelju 3. marta 2019. se OTKAZUJE.

 

Beograd, 28. februara 2019.                 Za izabranu Privremenu upravu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *