ČLANSTVO TREBA DA ZNA

ČLANSTVO TREBA DA ZNA

Republika Srbija tretira Jevrejsku zajednicu u Srbiji dvojako, i kao versku zajednicu i kao nacionalnu manjinu. Shodno tome, dva zakona regulišu funkcionisanje Zajednice – Zakon o crkvama i verskim zajedicama i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Po prvom pomenutom zakonu, član 10, Jevrejska verska zajednica spada u tradicionalne verske zajednice, zajedno sa Islamskom verskom zajednicom, i priznaje joj se kontinuitet, član 14, sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Zakona o verskoj zajednici Jevreja u Kraljevini Jugoslaviji. Očigledno je da, zakonski, u Srbiji može postojati samo jedna Jevrejska verska zajednica. Poznato je šta se po pitanju restitucije dešava sa Muslimanima, koji ne uspevaju da se dogovore ko predstavlja Islamsku versku zajedicu.

Još je očiglednije da u Srbiji može postojati samo jedna Jevrejska nacionalna manjina, a po Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, član 1a, pripadnici nacionalne manjine mogu izabrati samo jedan nacionalni savet. Po članu 134 istog zakona Izvršni odbor Saveza jevrejskih opština Srbije vrši funkciju nacionalnog saveta, a predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije je član Saveta Republike Srbije za nacionalne manjine.

Da li Igor Ginzberg ove činjenice ne zna, ne razume ili ga jednostavno nije briga kada razmišlja o podeli, ovom prilikom ne mogu da komentarišem.

 

Prof. Dr. Jovan Elazar, član JOB

One thought on “ČLANSTVO TREBA DA ZNA

  1. Miloje says:

    Pre više od 25 godina bio sam član veća Elazarom i jednom gospođom koja je danas visoki funkcioner JOB. Na jednoj sednici kada je Elazar diskutovao o nekoj temi, pri čemu se poteglo pitanje poznavanja zakona pomenuta gospođa je prigovorila Elazaru da se meša u njenu specijalnost -pravo. Sećam se odgovora Elazara; gospođo ja se na vašem mestu ne bih hvalio poznavanjem -prava.
    Izgleda da ovaj član JOB ide po principu- Ispeci pa reci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *