Al’ se nekad dobro jelo, baš!

Pred vama je istraživanje puteva novca u JOB, i to pre svega načina na koji je novac JOB trošen u poslednjih dvadesetak meseci.

Osnovni parametar je istinitost podataka, pa će stoga svi podaci koji budu objavljeni biti na bazi relevantne dokumentacije, ili (mada ređe) na bazi izjava lica kojima se može verovati.

Podaci će biti podeljeni po grupama troškova, kako bismo olakšali analizu svakom od članova JOB koji će poželeti da se njima pozabavi. S obzirom na to da se prvi put bavimo klasifikacijom podataka u svrhu obaveštavanja članstva JOB, mogući su eventualni metodološki propusti.

Ne treba očekivati da će moći da se prikupe svi podaci, ali će oni koje vam dostavljamo biti tačni.

Danas vam dostavljamo neke od troškova koji su realizovani preko službene kartice JOB, a odnose se na troškove koji su napravljeni u Srbiji, i to u domenu konzumacije jela i pića u ugostiteljskim objektima. Ne tvrdimo da je pregled sveobuhvatan, ali je dovoljno reprezentativan da čitaoci, članovi JOB, mogu da donesu ispravne zaključke.

Koliko smo uspeli da zaključimo u dosadašnjoj analizi, glavni korisnik ove poslovne platne kartice u domenu korišćenja ugostiteljskih usluga je smenjeni predsednik JOB Danilo Medić.

U narednim izveštavanjima bavićemo se i drugim troškovima kao što su troškovi puta i boravka u zemlji i inostranstvu, troškovi organizovanja banketa, troškovi plaćanja raznih tipova usluga u zemlji i inostranstvu, donacije, gotovinske isplate članovima smenjene uprave, JKC, ugovori  itd. Podrazumeva se da ćemo troškove i nosioce troškova poimence identifikovati. Već sada se vidi, da nisu istinite izjave pojedinih članova smenjenog rukovodstva da ne primaju nikakav novac u JOB. Svako će imati priliku da objasni sukobe interesa, da opravda za šta i od koga je sredstva JOB dobijao, da li su tokom isplata izmirene obaveze prema državi, kako i po kom osnovu……

Prvi izveštaj, A1, govori o plaćanju ugostiteljskih usluga u zemlji.

Prilog A1. Izveštaj Br. 1, Ugostiteljski troškovi u zemlji. Kartica: Master Bussines:

Kako se da videti ima nenormalno velikih računa, ali se čak i kafa u kafiću pije na račun JOB. Očito je da je neko izigravao velikog biznismena ali se nije libio ni od abonentskog pristupa u nekim ugostiteljskim objektima. Čudno je da su mnogi računi „okrugli“ a karticom se plaća cena po cenovniku koja u 99% slučajeva nije „okrugla“. Da li se tu krije neka mala tajna? Postoje fiskalni računi koji moraju da se čuvaju kao HC. Fiskalna memorija se čuva tri godine! Svi računi su preuzeti sa bankarskih izvoda, znači broj kartice, broj računa, mesto troška, datum. Dostupni su i lako je izvršiti odgovarajuću proveru.

Teško se oteti se utisku da se radi o primitivizmu i bahatosti, a sve na račun JOB.

2 thoughts on “Al’ se nekad dobro jelo, baš!

  1. jedna mama says:

    Na ovim racunima nalazi se suma dovoljna da pokrije godisnju skolarinu jednog studenta na npr arhitekturi ili reziji, ili cak za sve godine studiranja na nekom manje „atraktivnom“fakultetu.E sad pitanje je sta je kome vaznije…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *