BEZ NASLOVA

Nisam ni malo bio iznenađen kada sam saznao šta je jedan naš komšija ovih dana na televiziji pričao. Njegova priča da se izvor antisemitizma nalazi u Jevrejskoj opštini Beograd, nije rezultat brbljanja čoveka koji je bolestan lažov ili govor osobe  koja nije normalna. Očigledno je da se radi o ličnosti sklonoj da govori neke stvari iako zna da nisu istinite. Njegov govor, koji voditeljka nije uspela da prekine, ukazuje na želju da se naša zajednica na čelu sa rabinom Isakom Asijelom, prikaže kao institucija u kojoj buja antisemitizam! Koji su koreni takve besmislene priče nije mi jasno. Zamislite beogradske Jevreje, sa svojim rabinom na čelu, kao antisemite. Zamislite one retke Jevreje koji su preživeli Holokaust kao antisemite!!!

Uzgred budi rečeno, taj komšija se pridružio čoveku koji se, iako je već poodavno smenjen sa tog položaja, i dalje prikazuje kao predsednik Jevrejske opštine. Beograd. Smenjen je pre svega zbog njegovih radnji koje su u suprotnosti sa Statutom naše zajednice, ali i zbog činjenice da predsednik Jevrejske opštine ne može biti neko ko nije Jevrejin. Dotični nije Jevrejin, jer se pre više godina zbog neke lepe dame, odrekao jevrejstva i priklonio drugoj religiji o čemu postoji zvaničan dokument. Pošto nama, članovima Jevrejske opštine Beograd, to nije bilo poznato, prihvatili smo njegovu ponudu da, kao predsednik vodi našu zajednicu, ali smo ga, još 2018. godine, na legalan način smenili i, poštujući naš Statut, izabrali novo rukovodstvo. Njemu se opet, nije napuštala funkcija koju je imao (i prihodi koje je tu mogao imati) pa se i dalje praćaka vodeći vrlo malu grupicu osoba koje su mu, iz raznih razloga, privržene. U toj grupici nalazi se i naš komšija. Ne bih mogao reći zbog čega mu je privržen, ali priča koju je izmislio i pričao na televiziji, jasno ukazuje da tu ima nešto…Možda se nada nekoj dobiti.

Ljude koji uzimaju ili otimaju nešto tuđe nazivaju džeparošima, lopovima, kradljivcima, pljačkašima,  kriminalcima ili… Ja našeg komšiju ne bih tako nazvao. On je samo Ptičica koja ne bira sredstva da se omrsi tamo gde joj se čini da bi joj to valjalo, pa zato cvrkuće, ali na pogrešan način.

I zbog toga on i dalje navija za bivšeg predsednika pa priča koješta.

Ne treba mu zameriti.

                                                         Prof. arh. Aleksandar Ajzinberg

3 thoughts on “BEZ NASLOVA

 1. Svaba tralala says:

  Profesore, ova danasnja generacija nije ucila nemacki pa ne znaju da je VOGEL – cita se Fogel – na nemackom ptica, a deminutiv od ptice = pticica bi bilo Vögelchen ili fogelhen. Medjutim ime krasi nosioca – pa smo pogledali sta jos znaci = kaze se imas pticu : Du hast einen Vogel i znaci da si lud, nenormalan, tako da odgovara… latinski : Nomen est omen! Zbog svega toga se slazem sa vasom konstatacijom „da mu ne treba zameriti“. Samo, ova zajednica pamti, ne zaboravlja i ne prasta!

  • Milica says:

   Svaka čast, Švabo! Ovako se čitaju DOBRI tekstovi. Uz to, još i savršen zaključak. Bez greške, nema šta.

 2. Igor Najfeld says:

  Nenad Fogel, ma sta ko mislio o njemu, opravdano ili ne, absolutno ne zasluzuje sprdnju svojim imenom! Kao ni bilo ko drugi.

  Ali zato mogu da primetime da nadimak „Svapski Tralalajko“ savrseno odgovara
  nadri-schreiberu ovog komentara.

  Igor Najfeld

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.