Da li je kvadrat vredniji od elementarne ljudskosti?

Mislimo da treba da prenesemo poruku koju je objavila Jevrejska opština Beograd

Poštovani članovi Jevrejske opštine Beograd,

Sinoć sam dobio pismo koje vam prosleđujem u prilogu. Molim vas da ga pažljivo pročitate i razmislite o njegovom sadržaju i posledicama. Ovo nažalost nije prvi put da se u naše ime i bez našeg znanja pokušava sprovesti prisilno iseljavanje iz stana koji je restitucijom pripao JOB. Setimo se Snežane Jovanović za koju je smenjeni predsednik JOB, g. podneo (4. 10. 2018.) „zahtev za iseljenje Snežane Jovanović sa svim licima i stvarima iz stana br. 19 u prizemlju zgrade Topličin Venac br. 12.“ Sva lica u tom dopisu su: Snežana Jovanović, samohrana majka, njene tri ćerke i dve unuke uzrasta od godinu i godinu ipo dana koje žive u 26m2. Nakon toga su JOB i Gradska opština Stari Grad 8. januara 2019. naložili Snežani Jovanović „da u roku od tri dana od prijema rešenja isprazni stan“. Nedeljnik „Vreme“ je pisao o ovome i napravljen je prilog na TV Prva.

Sada imamo sličan slučaj, gospođu Radmilu Miladinović, 73 godine, koja živi u 23m2. Njena ćerka, Dragana Karanfilov, se vapajno obraća gđi Neli Papić, koja je umiruje rečima “Gospođo mi nikoga nismo IZBACILI NA ULICU.” Međutim, izvršitelj je na vratima, možda već danas ili sutra. Bez obzira što JOB ima pravni osnov da ovo radi (na šta će se beskompromisni legalisti pozvati) smatram da ipak nemamo pravo ovo da radimo.

JOB je takođe i verska zajednica i kao takva je obavezna da se rukovodi 40 vekovnim biblijskim propisom koji nalaže da se bude pravičan tako što se štite prava slabih i nemoćnih, kao što je rečeno: „Nemoj izvrtati pravdu siromahu u parnici njegovoj. Ne izreci suda neduševnog, i ne čini da nevini i pravedni umre, jer Ja neću krivoga opravdati“ (Izl., 23:6-7). Svako izvrtanje pravde je takođe nametanje patnje nekome ko ne može da se brani od toga, kao što je rečeno: „Ne povređuj pravo strancu ni siroti. Seti se da si bio rob u Egiptu“ (Pnz., 24:17). JOB je vraćeno preko 120 nepokretnosti na atraktivnim lokacijama u Beogradu. Kome ide u prilog prinudno iseljavanje bez poziva za rešavanje stambenog pitanja kroz preseljenje ili na neki drugi način? Zaista, kome?

Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika ne može postati povod i instrument za prouzrokovanje nove nepravde, zato što time gubi svoj smisao i svrhu. Snežana Jovanović i njene tri ćerke i dve unuke, Radmila Miladinović, su upravo na putu da postanu prve žrtve nepravednom primenom tog zakona i to od strane smenjenog rukovodstva JOB. Nažalost, isto rukovodstvo je najurilo domarku sinagoge Angelinu Petković iz službenog stana u kojem je živela 45 godina koliko je radila kao domarka sinagoge.

Opština Stari grad nije iselila gospođu Radmilu Miladinović! A mi, JOB? Hoćemo li je mi iseliti? I Snežanu Jovanović sa ćerkama i unukama?

Izvrtanje pravde je izdaja sirotih i nevinih. A Gospod Bog pozva Adama i upita ga: „Gde si?“ Zaista, gde smo mi u svemu ovome?

S poštovanjem,

Isak Asiel

VAPAJ ZA POMPOĆ

Poštovani gospodine Isak,

Obraćam Vam se u ime moje bolesne majke Radmile Miladinović, stare 73 god. (kardiološki bolesnik, a prošle godine je imala operaciju kancera dojke) koja živi u ul. Braće Jugovića br. 5. U nadi da će neko imati razumevanja i čuti naš vapaj za pomoć, kako ne bi na ulicama Beograda bio još jedan socijalni slučaj.

Svesni činjenice da je pomenuti stan moja majka izgubila u sporu sa opštinom Stari grad, 2014. godine, obratila sam se Opštini da mi izađe u susret i ne izbaci majku na ulicu…Hvala im na tome, imali su razumevanja! Međutim, naše muke počinju saznanjem da je isti stan restitucijom Jedinica za vraćanje imovine žrtava Holokausta br 46-000262 od 21.12.2016. godine, vraćena imovina i utvrđeno pravo svojine u korist JEVREJSKE OPŠTINE Beograd, na jednosobnom stanu br osnovnog dela BB st. 2, opisan kao nastojnički stan desno koji se nalazi u prizemlju stambeno poslovne zgrade br objekta 1 u ul. Braće Jugovića br 5 na kat. parceli 1736 KO Stari grad.

Prošle godine saznajemo od gospodina Konfortija, da je isti stan dodeljen Vašoj opštini. Tada sam u više navrata imala telefonske razgovore sa njim. U oktobru prošle godine sam zajedno sa mojom kumom Draganom Miličević, obavila razgovor sa gospodinom Konfortijem i predočile smo mu situaciju u kojoj se nalazi moja majka. Poštovani, moram Vam reći da nam je ulio poverenje rekavši da niko neće dirati moju mamu i vratio nam nadu u život. Dogovorili smo se na tom sastanku, a što nam je i sam gospodin Konforti sugerisao da predamo zahtev Jevrejskoj opština Beograd i da Vi to razmotrite…strahu mesta nema.

Međutim dana 05.02.2020.g. policija traži moju majku, kako Vam rekoh bolesnu i od kancera lečenu ženu. Ponovo kontaktiram g.dina Konfortija i pitam ga šta se ovo sada događa??? Upućuje me na gospođu Dubravku i Nelu Papić. Tom prilikom sam dobila njihove kontakte g.đa Dubravka me prosledjuje na g.đu Nelu Papić, kojoj sam rekla da se nalazim ispred zgrade u Francuskoj 17 i da želim da joj predam zahtev za moju majku koja ima problem kod Vas. Gospođa me najljubaznije saslušala, verovatno je osetila drhtaj u mom očajnom glasu budući da mi majku mogu svakog časa IZBACITI iz stana na ulicu. Molim je očajnički da me primi , ali ne uspevam. Sve se završava na razgovoru i tu ja odahnem čuvši glas jake samouverene žene koja mi kaže: “Gospođo mi nikoga nismo IZBACILI NA ULICU.” Objašnjavam joj da su beznađe, očaj i STRES doveli moju majku do ove dijagnoze. Kako ne uspevam da uđem i predam zahtev da nastavi nesmetano da živi u stanu, odlazim na poštu i isti šaljem 28.02.2020.g. na adresu Jevrejske opštine Beograd.

Poštovani, saznala sam da je cela stvar oko stana u rukama prinudnog IZVRŠITELJA g.dina Predraga Filijovića ul. Kralja Milana 17/8 tel. 063/8359700 i 062/8346240. Ne želim da budem maliciozna, ali je neverovatno da g.din Konforti i g.đa Nela Papić o ovome ništa ne znaju. Budite sigurni da ovo neće proći ovako kako su neki zamislili, o svemu ovome želim i medije da uključim, da ženu sa 12.000 dinara penzije bolesnu izbacite na ulicu. Molim Vas g.dine Isak da rešimo ovo mirnim putem.

S poštovanjem,

Dragana Karanfilov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *