Da stvari vratimo na pravo mesto

Kad god dobijem e-mail sa adrese opozvanog rukovodstva, čitam o primedbama na račun SJOS, Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela. Nakon izveštaja Odbora za nadzor, ili kontrolnog tela vlade Srbije, koje sam imao priliku da vidim, jasno mi je ko je, prema odredbama Zakona o vraćanju jevrejske imovine bez naslednika, kriv za kršenje ovog Zakona, pa o ovome nemam šta da napišem. Animozitet prema rabinu, već je od ranije jasno, nema nikakvog utemeljenja u domenu zakona Srbije, Statuta naše Zajednice, a još manje po pravilima i tradiciji koju naša Zajednica poštuje.

Ostaje pitanje zašto se od strane bivšeg rukovodstva JOB priča uvek skreće na slepi kolosek, tj. na lica i institucije koje nisu predmet sadašnjeg problema koji muči JOB. Jedini razlog ovakvog ponašanja smenjenog rukovodstva vidim u izgubljenoj podršci članova JOB. Naime velika većina članova JOB daje podršku novoizabranom rukovodstvu što je, pored ostalog, vidljivo i na glasanjima na Vanrednoj i Izbornoj skupštini.

Činjenica da je bivša uprava JOB izgubila manje-više kompletnu podršku članova JOB, i sada se oslanja samo na pojedine osobe iz struktura izvršne vlasti i bogatih biznismena, dovodi ovu grupu članova u bezizlaznu situaciju. Jasno je da velika većina članova JOB neće prestati ni po koju cenu da se bori za svoja prava zasnovana na zakonima i Ustavu Srbije i na Statutu po kome smo obavezni da se vladamo. Opstrukcija Ministarstva pravde, koje pod nečijim pritiskom odugovlači upis izabranih tela i predsednika JOB u Registar crkava i verskih zajednica, ne može večno da traje. Verovatno će uskoro morati da se pribegne sudskom epilogu, sa jasno označenim akterima ove opstrukcije kojom se krše pravne norme naše države.

Stoga savetujem bivšem rukovodstvu JOB da se manu zamena teza i da shvate da podršku članstva JOB ne mogu zameniti podrškom nekoliko dužnosnika izvršne vlasti. Teško je odreći se prihoda od 50.000 Evra mesečno, ali treba misliti na trenutke kada će svako ponaosob od članova te male grupe morati da se suoči sa zakonskim posledicama uzurpacije prava i sredstava JOB.

Znači, smenjeno rukovodstvo treba da se ostavi priča o Sabadošu, rabinu i Savezu. Nisu vas oni smenili niti Glas Razuma, koji je samo tribina naše Opštine. Smenili su vas članovi JOB kojima je dosta vašeg netransparentnog rada, zaduživanja JOB i ostalih sumnjivih radnji koje smo svi prozreli.

Miloje Todorović, član JOB

3 thoughts on “Da stvari vratimo na pravo mesto

 1. Igor Najfeld says:

  Sve stoji, Miloje, tako kako si napisao. I bas zato mislim da nema potrebe da se
  suvise bavimo dopisima A. Necaka, I. Ginzberga i N. Fogela. Ti dopisi, cak iako
  nisu naruceni ( vidi nedavni clanak Rade Petrovic ), predstavljaju skretanje paznje
  i poprlicno banalno deformisu dogadjaje u nedavnoj proslosti (nekima sam i sam prisustvovao). Za mene su ti ljudi izgubili kredibilitet da na bilo koji nacin vode
  nasu zajednicu. I to ne samo jednom.

  Mislim da sadasnja vlada Srbije pocinje da gubi legitimitet ,

  https://srbin.info/2019/05/08/prof-dr-tomic-pravni-fakultet-razlozi-za-razresenje-predsednika-srbije-vucica/

  i da je strpljenje za sledecih nekoliko meseci nas najbolji kratkorocni program. A ako se varam i dodju gori? I takve smo preziveli i s(a)vest nismo izgubili.

  Igor Najfeld

  • miloje says:

   Postovani Igore, mi nemamo kud moramo da izdrzimo. Brine me samo da u medjuvremenu ne pokradu nesto od imovine od restitucije sto se moze desiti ili da ne zaduze JOB pa kad startuje nova Uprava u punom kapacitetu ne zatekne finansiske kratere. Moramo biti svesni da ce mafija tj pojedinci morati da se suoce sa zakonskom odgovornoscu. Sada treba staviti akcenat na finansisku i sve ostale zakonske kontrole kako bi smo sprecili zloupotrebe koje potencijalno postoje. Doduse to je posao novog predsednika i veca a mislim da su dobro izabrani, mislim da se ne varam. Mi smo na usluzi ali se ne treba mesati bez poziva.
   Miloje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.