Dragi Avrame

Avrame,

Sa pažnjom pratimo tvoj usiljeni marš po televizijama nakon tuče koju si izazvao u četvrtak i kojom si nas doveo na naslovne strane brojnih tabloida u zemlji. Ne znamo samo da li tamo gostuješ po nečijem nalogu ili po sopstvenoj savesti. S obzirom na potpuno odsustvo saosećanje prema čoveku na kojeg si nasrnuo i prema nama, jevrejskoj zajednici koju svakim svojim nastupom sramotiš, da te nešto priupitamo i podsetimo na par činjenica:

  • Laž je kad kažeš da su hteli da “verbalno-polno opšte sa tvojim roditeljima” i da su te nazvali fašistom. Ako si ti tako hteo da čuješ, to je tvoja stvar. To što si uradio nije ništa drugo nego nasilnički pokušaj prebijanja jednog člana jevrejske zajednice. Uostalom, verovatno ćeš imati priliku da se o ovom izjasniš na sudu.
  • Laž je kad kažeš da ne poznaješ momka na kog si bezočno nasrnuo. Obojica ste zaposleni u “JCB Asset Management” i redovno si ga viđao na poslu. Štaviše, po prirodi posla, ti si mu nadređeni, a to tvoj nasilnički čin karakteriše kao napad na zaposlenog. Za batinaša si se sam kvalifikovao, ali ne znamo šta te je preporučilo da budeš član Nadzornog odbora preduzeća za restitucije i upravljanje nekretninama.
  • Zar ne misliš da je ispod svake časti pozivati se na žrtve Holokausta i koristiti ih kao izgovor za sopstveno nasilje i uličarsko ponašanje? Zar nisi mogao da se izviniš kome je trebalo za sramotu koju si nam naneo nego još u sve uvlačiš nedužne žrtve Holokausta i prebrojavaš ih?
  • Ne spominješ na televizijama da si lično bio organizator sramnog provaljivanja u prostorije Jevrejske opštine Beograd 2011. godine, kada ste obili brave, isterali tadašnje rukovodstvo iz prostorija i uveli privatno obezbedjenje? Danas, ponovo, privatno obezbeđenje obezbeđuje zgradu sinagoge. Pitamo se samo: od koga? Za razliku od 2011. ovog puta su članovi JOB mirno pušteni da uđu u prostorije koje im pripadaju.
  • Zar te nije sram svojih izjava o rabinu kao verskom autoritetu jevrejske zajednice u Srbiji? Kog se to dela Tore pridržavaš pa rabinu i nama deliš lekcije o košeru? Možda ne znaš da su u Srbiji aktivna dva rabina, a u posetu nam dolaze i drugi rabini da nas uče principima judaizma? Možda bi o svemu ovome znao više kada se u sinagogi ne bi pojavljivao samo radi slikanja sa političarima.
  • Na kraju, jedno prosto pitanje: da li te je sramota samoga sebe kad se ujutro vidiš na televiziji? Nas je zbog tebe zaista sramota. .

Pitamo se i ovo: gde je u svemu Danilo Medić, koji se vrpoljio dok si nasrtao na momka a na kraju se i išunjao iz hodnika, valjda da ga neko ne poveže sa događajem kojem je i sam kumovao? Gde je sad opozvani predsednik da stane u odbranu jednog od najbližih saradnika? Ili će i tebe pustiti niz vodu kad za to dođe vreme, kao što je to uradio sa mnogima koji mu nisu bili po meri… Pošto si, na jednom od poslednjih gostovanja, rekao: zajednica u Beogradu sad broji skoro 4000 članova (?!), valjda ne bi bio problem da se nađe zamena… da je vaše zaigravanje potrajalo malo duže.

I, na kraju, kad već toliko insistiraš na spinovanju, za koje kažeš da se uči na početku svakog fakulteta za bezbednost, to verovatno govoriš iz ličnog iskustva?

 

Redakcija

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *