IGRA

Desila se ovih dana konferencija za štampu nekog „saveza“ jevrejskih opština Srbije. To je onaj savez koji je osnovan na bazi prisustva dvadesetak članova Jevrejske zajednice koji su sebe proglasili „deputatima“ pojedinih jevrejskih opština. Nažalost po ovu grupu ljudi, jevrejske opštine koje su oni želeli da predstavljaju su službeno i pismeno obavestile SJOS kao i svo članstvo da ovi samozvanci ni u kakvom svojstvu nisu predstavljali svoje jevrejske opštine i njihove članove. Toliko o legitimnosti ove grupe koja je sebe promovisala u „savez jevrejskih opština“.

Onda je ta Grupa podelila međusobno i titule. Titule po principu ja tebi vojvodo ti meni serdare a kakva smo……….! Naravno ovi dični narodni tribuni kalkulisali su i sa podrškom poneke glave iz državne administracije obzirom da na Jevreje nisu mogli da računaju. Na krilima mašte, a mašta može svašta, krenuli su da daju mišljenja o domaćim i međunarodnim događajima, politici i svemu što je po mišljenju te grupe moglo da im obezbedi mesto dobrog dečkića u očima vlasti. Njihovi tužni pogledi ispod skuta nisu naišli na širu podršku onih gore sem kod nekoliko dužnosnika koji su bili spremni iz nekog razloga da prihvate njihovo umiljavanje.

Tužna galerija ovih dana vuče očajnički potez iznuđen sve jasnijim znacima skorog kraja igrarije od koje su mnogo očekivali. Organizuje konferenciju za štampu i, u želji da bar malo popravi svoj rejting, nasrće na dr Zurofa ali usput i na rabina Srbije i predsednika SJOS. Predigru obezbeđuju tri „moćna lika“.  Uputili su pisma dr Zurofu. Dr Zurof je znana ličnost u borbi ne samo protiv ratnih zločinaca nego i protiv buđenja antisemitizma i ni u kom slučaju ne može biti kriv zato što poznaje činjenice i o njima ima svoje mišljenje. Nije tajna verovatno ni za dr Zurofa da je gosp. Izrael, uz sadejstvo Medića i Albe, tukao člana i službenika JOB, pred kamerom. Nije tajna ni da je ta grupa na čelu sa Medićem pokušala neovlašćeno da proda kuću na Studentskom trgu i plac na Južnom bulevaru, da su neovlašćeno dali saglasnost za rušenje logorskih zgrada na lokaciji Topovskih Šupa. Nije cilj ovog dopisa da se ustane u odbranu dr Zurofa. Sletela muva na medveda. Ipak, treba reći da zemunski Fogel, u svojoj uobrazilji, možda želi da zameni dr Zurofa svojom malenkošću, malenkošću u pravom smislu te reči – na mestu direktora Vizental Centra. Znajući Fogela, ništa nije nemoguće. Znamo svi, verovatno i dr Zurof, da je ovaj lik sabotirao odluke Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, Židovske zajednice Hrvatske, Udruženja antifašista Hrvatske… da ne prisustvuju komemoraciji žrtvama u Jasenovcu zajedno sa vlastima Hrvatske. Koketirao je Fogel u Jasenovcu u danu komemoracije sa ministrom Hasanbegovićem koji je rodonačelnik ideje da je ovo stratište, na kome su izgubili život mnogobrojni Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti – bio samo radni logor

Znamo svi, a verovatno i dr Zurof da je Fogel uzurpirao deo Jevrejskog groblja u Zemunu i tamo napravio kuću. I da mu je lakše da se upliće u sfere kojima nije dorastao nego da objasni zašto je sabotirao Jevreje (čitaj: Židove)u Jasenovcu ili šta je sada sa onom kućom na groblju.

Žrtva ovde može da bude samo Igor Ginzberg. Ni luk jeo niti luk mirisao. Za račun želje da bar na trenutak zadovolji svoju sujetu i negde i nekome postane čelnik, naseo je akterima grupe. Ni sam nije svestan u kakvo je društvo upao.

Dakle, da rezimiramo: članovi grupe su iz raznih pobuda ušli u igru. I deca se zaigraju pa ocene kada je dosta. Naš im je savet: dosta je bilo. I sami vidite da vam više niko ne veruje. Vreme je isteklo, zastavica je pala. Spremite se da Jevrejskoj zajednici podnesete račune! I ne samo Jevrejskoj zajednici!

Redakcija

2 thoughts on “IGRA

 1. komentator says:

  Moram da prokomentarisem njihovu konferenciju za stampu – ali samo kratko. Nikako mi nije jasno da su citirali Vucica: „da nece popustiti ulici“. Pa sami su bili „ulica“ – divljanje i pravljenje „skupa“ na drugom spratu gde su bez kvoruma proglasili „skupstinu“ dok se Skupstina Saveza odrzana na trecem spratu. Zahvaljujemo se Fogelu sto je stavio na sajt JO Zemun video sa tih dogadjanja gde smo svi lepo videli kako se ponasalo Medicevo drustvance. Drzavo, gde ti je obraz? A lazni car Scepan mali je stvarno jedini koji je ovde glupa Žrtva, ali nikako to ne shvata? Volim matematicku gimnastiku jednog od tih beznacajnih govornika: 334 glasa nije vecina u poredjenju sa 2600 clanova – a ne kaze da je Medic kada je (na nasu nesrecu) izabran dobio samo 187 glasova

 2. Igor Najfeld says:

  JO Subotica je u svom Saopstenju, br 200 od 13-Sept-2019, jasno iznela sta misle o pokusaju otimacine vlasti SJOS.

  Mislim da je doslo vreme da i sve ostale JO-e Srbije daju svoje javno saopstenje o tom, osim izabrane JO Beograd koja je to vec uradila, nekoliko puta .

  Ovakvo zajednicko istupanje, na vreme, omogucava javnosti, i u Srbiji i van nje, da shvate sta vecina legitimnih predstavnika misli o samoproklamovanim otimacima vlasti.

  Igor Najfeld

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *