JOŠ JEDNA LOŠA PREDSTAVA

Juče, 28. oktobra 2019, desio se cirkus u našem gradu. Pred našom sinagogom. Artisti –  burleskni likovi. Svaki, sem nekoliko časnih izuzetaka, takvi da ćemo ih se još godinama stideti. Multikonfesionalni Medić, više puta do sada smenjivan od strane članova JOB. Lažni magistar bez završenog fakulteta i sa prošlošću koje se ne bi postideo ni neki znameniti član Zemunskog klana. Avram Izrael koji još misli da su tri meseca ULOGE spikera za vreme NATO agresije dovoljni da se steknu doživotne privilegije, čak do nivoa da misli da može da bije druge članove JOB. Tužno. Koristi tragediju svojih predaka za pravdanje svojih sramnih postupaka. Ni naši preci u vreme Holokausta nisu bili na Bahamima. I mi smo izgubili nebrojene rođake u tom strašnom vremenu. Šepurio se sa megafonom. U svom neznanju, misleći da je narodni tribun. Čudni svat iz Zemuna, Fogel, koji ni danas ne može da objasni zašto je u Jasenovcu napravio svinjariju svima nama. Ni danas nikome nije jasno o kakvoj se kombinaciji radilo. Što se tiče kuća na Jevrejskom groblju u Zemunu, svima nam je jasna kombinacija. Konačno je iz senke, u svoj svojoj veličini, izmilela i Sofija Levi. Ličnost ophrvana „duševnim bolom“ što su na videlo isplivali njeni moralni kvaliteti. Ovu Damu iz smenjene uprave optužuju mnogi finansijski dokumenti o naplatama njenog „dobrotvornog rada“. Do sada je ova Dama uspevala da vuče konce iz senke. Uspevala je manje-više. Izgleda da je došlo vreme za polaganje računa, pa je i ona izmilela na svetlost dana u uzaludnom pokušaju da se sled događaja promeni. Pored rekosmo časnih izuzetaka, pojavila se i galerija već zaboravljenih minornih likova koje i ne treba pominjati dok ne dođe vreme za prozivku.

Šta je trebalo da se postigne ovom burleskom? Da se zaustave kola koja nepovratno idu u sunovrat? Da tužna manjina članova JOB pokuša da gurne u zaborav sve sumnjive radnje i podvale koje su činili u poslednje dve godine? Ne, neće to ići. Neće članovi JOB zaboraviti Medićevo šenlučenje parama JOB, višestruka plaćanja za dobrotvorni rad, pokušaj otuđenja lokacija, falsifikovanje potpisa za rušenje ostataka logora Topovske šupe, prebijanje članova JOB pred kamerama, širenje neistina svugde gde su mislili da će laž da prođe… A tek napad na našu veru i tradiciju. Na Isaka Asiela, rabina Srbije. Okrivili su ga za sve i svašta zato što nije dozvolio da verskim osećanjima naših članova upravljaju ljudi koji su od naše sinagoge želeli da naprave svratište za putnike namernike, i da i tu sakupe po koji dinar. Nije naš rabin  želeo da pogne glavu pred siledžijama i njihovim tutorima van naše Zajednice. Ova, danas već tužna klapa, mislila je da će se članovi JOB odreći svoje vere i tradicije, naravno i svoga rabina. Greška! Loša procena.

Mislili su da je vreme da nas oteraju iz naše sinagoge. Mislili su da mogu nas da zamene likovima, krajnjim desničarima, Mišom Vacićem i Miroljubom Petrovićem, nejevrejima, koji su se nekim čudom pojavili u našoj sinagogi pre dvadesetak dana da prisustvuju službi, i dok je služba trajala, svojski su vrteli telefon.

Tačno je da su sinagogu zauzeli navijači. Navijači za jevrejsku veru i tradiciju. Navijači za našeg rabina. Navijači smo mi, članovi JOB. Sa kapuljačama? Da. Ali to nisu kapuljače već kapice koje Jevreji često nose, naročito u sinagogama. Ta „kapuljača“ se zove kipa ili kepele i značajno se razlikuje.

Besni su na policiju. Nazivaju ih nacistima. Sramota. Nisu uspeli da podmite policiju ili da je  navedu da „zažmuri“ na svinjarije. I policiji je već jasno o čemu se radi. Pozvali su policiju kad smo mirno ušli u našu Opštinu u Kralja Petra; a onda su „bivši“ pokušali tučom da isprovociraju veći konflikt. Ni članovi JOB ni policija nisu naseli na provokaciju. Prijavili su bombu u JOB, a prekoputa je stajala grupa koja se spremala da upadne u zgradu. Nije im uspelo. Policija je sprečila i ovu svinjariju. Sada hoće da razvale ulaz u sinagogu. Policija im naravno to nije dozvolila. Sada bi da ih Vučić spasava. Jevreje mogu da spasavaju samo čast i poštenje, njihova vera i tradicija i, naravno, drugi Jevreji. Nažalost, drugi Jevreji im neće pružiti ruku. Njihova ruka je suviše prljava.

Ne znamo ko od tih pedesetak „bivših“ uopšte misli. Ako neko misli, loše misli. Definitivno je jasno da je teroru manjine nad većinom došao kraj.  Do upisa novog rukovodstva i Jinkera će, po logici stvari, doći uskoro. A Avramu ostaje samo da objavi „GOTOVO“.

REDAKCIJA

3 thoughts on “JOŠ JEDNA LOŠA PREDSTAVA

 1. vidoje says:

  Postovani,

  jednostavno nije se moglo odcutati. Upada u oci recenica: „Konačno je iz senke, u svoj svojoj veličini,
  izmilela i Sofija Levi. … „. Sve ste u pravu, ali ISPUSTILI ste pomenuti mnogo vecu „zverku“ kojoj bi citirana
  recenica daleko vise odgovarala. Pogotovo sto je i ona (zverka), najzad, izasla iz tame i pokazala svoje lice – Nela PAPIC! Veliki je propust ne pomenuti drugog coveka u hijerarhiji. Cast svaka Dami, ali potpuno je drugi red velicine, pa je zato izlazak na svetlost dana ovako velike „zverke“ svakako trebalo „medijski“ obraditi. Pogotovo sto smo vrlo retko u prilici da tome svedocimo.

  • Mica says:

   Da ,da Vidoje je u pravu. Gospođa Nela Papić koju njeni saradnici iz milošte, ali bez njenog znanja, zovu Nela TROJERUČICA jer zgrće kao da ima tri ruke. Sposobna nema šta. Ispostavi račun sa jedne strane pa optrči sa druge strane table i sebi ga plati. Što se tiče novca po principu hokus-pokus sada ga vidiš, sada ga ne vidiš, ali nažalost vidljivo u dokumentaciji.

 2. Kosmajska 19 says:

  Jao kako boli kada ti se zatvore vrata i ne daju ti da udjes, a ne zaboravi da si nam ti zatvarao vrata Kralja Petra za IO Saveza, pa za Vanrednu skupstinu JOB, a Sinagogu si zabarikadirao za proslu Hanuku, Social hall zabranio za sastanke privremene uprave… Krili ste se iza drzavnih veza i vezica, a sada boli kad drzava posalje snage reda da cuvaju pravdu. Nadam se da ce vrata za ove groteskne likove biti zatvorena zauvek

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *