Kad maske počnu da padaju

Poštovani članovi Jevrejske opštine Beograd, prijatelji iz drugih jevrejskih opština u Srbiji, poštovaoci jevrejske kulture i tradicije,

Ako smo do sada možda i bili u nedoumici šta se zaista dešava u Jevrejskoj opštini Beograd, sa poslednjim dopisom Uprave maske su konačno počele da padaju a surova i ogoljena istina da isplivava na površinu. Opozvana uprava je kroz naprasno i ishitreno pokretanje postupka izmena Statuta JOB najzad pokazala pravo lice i otkrila svoje mračne i inače prikrivene namere.

Sve brojnije afere opozvane uprave na čelu sa Danilom Medićem koje se poslednjih nedelja ređaju kao na traci, počev od protivzakonitog davanja dozvole za rušenje i ugrađivanje (svaka sličnost sa „ugrađivanjem“ je slučajna) ostataka memorijalnog kompleksa „Topovske šupe“ u šoping mol „Delta Planet“ bez saglasnosti jevrejske zejednice, beskrupuloznog pokušaja izbacivanja samohrane majke Snežane Jovanović i njene maloletne dece na ulicu, krajnje sumnjivih ugovora o delu sa Živoradom Anđelkovićem, javnosti poznatijim kao Žika Pauk, pa evo do poslednje afere sa inicijativom za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti Zakona o otklanjanju posledica Holokausta, danas su dobile svoj pravi izraz u nasilnom i nemuštom pokušaju promene Statuta JOB uz gaženje svih pozitivnih tekovina na kojima je jevrejska zajednica u Beogradu vekovima počivala – demokratičnosti, jednakosti članova, integritetu i autonomiji zajednice.

Bez ikakve priprema i najave, u vreme kada opozvana Uprava pokušava da ozvaniči nepostojeći institut Vanredne izborne skupštine, uz više nego šturo obrazloženje „IMAJUĆI U VIDU NIZ PRIMEDBI NA STATUT JO BEOGRAD, OFORMLJENA JE GRUPA KOJA RADI NA NJEGOVIM IZMENAMA“ svedoci smo beskrupuloznog pokušaja uvođenja skandaloznih odredbi kojih bi se svaki iole moralni član zajednice, a velika većina je takva, duboko postideo. Niti nam tekstopisac otkriva o kom „nizu primedbi“ je reč, niti ko je oformio radnu grupu, sa kojim mandatom, ko su članovi iste, a ponajmanje na osnovu čega i kako će se odluke donositi. Jedino što je jasno je da se ovaj nasilni pokušaj izmena Statuta smišljeno sprovodi baš sada kada se opozvana Uprava nada Vanrednoj izbornoj skupštini i novom pokušaju nelegitimnog ozakonjivanja svojih nečasnih namera. Jedino je Skupština ovlašćena da menja Statut, pa ako je namera da se promene unesu na prepad i ozvaniče 3. marta onda je odgovor jasan – NEĆE MOĆI.

Da navedemo samo nekoliko izmena koje se predlažu a koje flagrantno krše osnovne vrednosti i principe na kojima je jevrejska zajednica u Beogradu oduvek počivala.

Član 11. navodi sledeće: „Angažovanje člana JOB u organima JOB i ČLANSTVO U NEKOJ POLITIČKOJ STRANCI, MEĐUSOBNO SE NE ISKLJUČUJU.“ Drugim rečima, ono u šta se do sada sumnjalo ovim predlogom postaje potpuno jasno, a to je da se otvaraju vrata za direktno uplitanje politike u rad JOB i na taj način krši princip i zakonom i Ustavom zagarantovano načelo autonomije jevrejske zajednice. Ovo je nešto čemu smo uspešno odolevali decenijama pa ćemo i ovaj put.

Idemo dalje. Za razliku od dosadašnjeg ograničavanja predsednikovanja na dva mandata, opšteprihvaćene norme u čitavom demokratskom svetu, Član 23. sada predviđa da „…Predsednik… MOŽE BITI BIRAN U VIŠE MANDATA UZASTOPNO.“ Bilo bi tužno da nije zastrašujuće. Za nikad iživljene i ostvarene ambicije Danila Medića smo oduvek znali, on ih nikad nije ni skrivao, ali ovo što nam se sad potura je uvođenje autokratije i apsolutizma u zajednicu na naše oči. Nejevrejin, čovek sumnjive prošlosti i reputacije, sa bogatom istorijom neuspelih biznisa, pronevera i mahinacija sada želi da se uhlebi u JOB na neograničeno vreme. E, pa neće ići.

Hajdemo još malo. Član 24. uvodi da „Predsednik potpisuje ugovore čije zaključenje odobrava Veće i Izvršni odbor, UKLJUČUJUĆI UGOVORE O DELU ZA POVREMENE STRUČNE POSLOVE.“ Zanimljivo je da se osim ugovora predviđaju i „ugovori“. U čemu je razlka? Eto nama ne samo Žike Pauka već i ko zna kojih sve partijskih drugova, rođaka, kumova, poverioca, dužnika i sl.

Zaista je nebrojeno ovakvih primera u izmenama koje nam „radna grupa“ baca u lice. Sazivanje Vanredne skupštine od strane Nadzornog odbora, uvođenje Vanredne izborne skupštine, angažovanje profesionalnih lica ugovorom o delu, uvođenje Uprave poslovnih zgrada da se stara o bezbednosnom održavanju (??), ozvaničavanje volšebnog JCB Asset Management D.O.O., odnedavno sponzora brojnih kulturnih manifestacija u gradu i to u jeku predizborne kampanje Danila Medića i dr. U isto vreme, ništa od ograničavanja nadležnosti predsednika i Uprave, uvođenja načela integriteta predsednika i članova Veća i Nadzornog odbora, strožih procedura za izbor rukovodećih ljudi, ozbiljnijih provera kandidatura, mehanizama dodatnog nadzora, naročito predsednika i društva za upravljanje nekretninama, definisanih sankcija za zloupotrebu položaja, transparentnosti u radu uprave. Drugim rečima, sve ono zbog čega bi Statut trebalo menjati.

Moglo bi se ovako u nedogled. Ono što je razlog za krajnju uznemirenost i što svakako izaziva zebnju kod svakog poštenog i dobronamernog člana JOB je pokušaj da se na prepad u Statut unesu i ozakone mračne namere Danila Medića i njegovih tutora i sledbenika, uvede vremenski neograničena vlast za predsednika i članove Uprave, politizuje zajednica, a brojnim mešetarima koji bi tako rado da zagrabe iz naše zajedničke kase širom otvore vrata kroz sklapanje sumnjivih ugovora i aranžmana. I to nam stiže ni od kog drugog nego od hrišćanina, povremenog budiste i Jevreja u pokušaju Danila Medića.

Poštovani članovi, na nama svima je da kažemo NE DOZVOLJAVAMO više nego očiglednim zloupotrebama i uzurpacijom svih prava i nadležnosti u JOB. Ako su do sada stvari i mogle izgledati kao puka koincidencija ili splet neobičnih okolnosti, sada je sasvim jasno da je reč o smišljenom planu da se zajednica preotme od sopstvenih članova, pretvori u mašinu za izvlačenje novca i kapitala, i stavi na raspolaganje nekolicini koji bi da prigrabe privilegije za sebe, naravno uz prelivanje dela kolača i na par „prijatelja“ sa strane. I jedna molba za Danila Medića i Info JOB, nemojte samo da članovima opet poturate priču o SJOS, neuplaćenim sredstvima, rabinu, grupi nezadovoljnih i dr… ovo su VAŠE I SAMO VAŠE mahinacije i zlupotrebe položaja. Sramota je nažalost zajednička, nas svih članova jevrejske zajednice u Beogradu i Srbiji. Biće nam zadovoljstvo da o ovom pokušaju kidnapovanja JOB obavestimo širu jevrejsku i nejevrejsku javnost.

One thought on “Kad maske počnu da padaju

  1. Spartak says:

    Ovi poslali izmenu Statuta. Bez obzira šta će konačno da bude, ima opštih stvari koje Statut nemože da sadrži ili ne bi trebalo da bude u njemu.

    Član 11. Svakako da je pogubno mešanje politike države i JOB. Posebno kada se zna i to mnogi javno govore i pišu kakva je ovo država ( zna se kakvih je bilo u 20. veku u Evropi). Šurovanje JOB i političara je totalno samouništenje. Naravno, sa državom se pregovara i komunicira ali ne sa ovakvim kakvi danas vladaju.
    Član 17. I ranije sam ukazao da se mora izbaciti zahtev da se daje JMBG. Na to je ukazivao i prethodni Poverenik za informacije javnog značaja. Posebno je opasno davati ovaj broj upravi JOB koja je vrlo sumnjiva i ko zna šta može da uradi sa tim. Poznato je da je bilo zloupotreba JMBG u Srbiji . Čak i planinarska društva više ne traže ovaj broj od članstva. Broj lične karte ili pasoša je validan.

    Član 23 i 28a. Pošto Predsednik može da bude večito, a u članu 28a, pored zahvalnice za Većnike, NO i Predsednika slede pare ili put u Izrael, posebno će se Predsednik doživotni naputovati. Koliko se sećam, nekada je Megila zahvalnica dodeljivana za izuzetne zasluge, često pojedincima posle godina i decenija rada un korist jevrejske zajednice. Zahvalnica je dovoljna to što je nekoj osobi ukazano poverenje od članstva tako što je izabrana na važnu funkciju. Svakako se može nekome platiti i put ako je neophodno radi učešća na nekim vrlo važnim međunarodnim sastancima itd. ali uz punu odgovornost i saglasnost Uprave, Veća itd. Inače, put u Izrael kao nagrada će biti jevtiniji ako iznajme čarter let, možda od prijatelja Pinka koji ima i avione. Pošto su uz vlast, možda dobiju vladin avion. Ali nema besplatnog ručka. Problem je jedino što će u avionu biti i pauci i mede a to iziskuje međunarodnu veterinarsku potvrdu i kontrolu veterinarske sanitarne inspekcije na aerodromu. Postoji i CITES Konvencija o prelasku granica pojedinim zaštićenim vrstama životinja pa se mora tražiti i dozvola odgovarajućeg Ministarstva. Kao prijatelji vlasti, to će verovatno lako dobiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *