Kako dalje ?

Sukobi u JOB nisu ništa novo niti su započeli ovih dana. Oni traju od postanka JOB-a. Pretposlednji u nizu tih sukoba desio se 2011, kada je grupa članova, mimo Statuta, pokušala da preuzme upravu u JOB-u. Jedna od mera “dobronamernih” bila je dovođenje stranog obezbeđenja u prostorije JOB-a tako da je mirnim i poštenim članovima bio onemogućen ulazak u prostorije. Epilog tog pokušaja puča bio je vanredni skup članstva JOB. Predsednik je tada napustio mesto predsednika a “dobronamerni “ su se povukli ili pritajili. Dovođenje obezbeđenja sa strane koštalo je JOB oko 5000 evra.

Kao crvena nit provlače se naše slabosti: nedovoljno međusobno poštovanje članova JOB-a, sporost u rešavanju nagomilanih problema, prevelike ambicije ”dobronamernih “. Evo i svežeg primera nepoštovanja koji se odnosi na odluku UO o otkazivanju predavanja Avrama Atijasa, koji je došao iz Izraela da održi predavanje iz judaizma. Predavanje je otkazano preko opštinskog e-mejla, navodno iz tehničkih razloga. Nije učinjen pokušaj od strane uprave JOB-a da se nađe drugi prostor i predavanje održi.

Do početka primene restutucije, JOB je bila “sirotinjska” opština po pitanju prihoda. Ali, zahvaljujući nizu povoljnih okolnosti (državi Srbiji, međunarodnim jevrejskim organizacijama, našim članovima koji su uporno radili na povraćaju  imovine bez naslednika…) ova JO postala je najbogatija opština na ovim prostorima. I, sad, kako dalje? Kako trošiti ta sredstva? Pomoći svim članovima JOB, posebno mladima, ne izazivati zavist okoline i zadržati dostojanstvo JOB kroz negovanje jevrejske tradicije, vere, kulture… I – ne pretvoriti se u preduzeće za izdavanje poslovnog prostora! U tom slučaju svodimo se na preduzeće za izdavanje nekretnina, i to od sredstava dobijenih od žrtava, od naših umorenih dragih predaka.

Materijalna sredstva JOB-a, dobijena po osnovi restitucije i po osnovi izdvajanja države, znatno su porasla, što zahteva dodatnu kontrolu i upravljanje, a što prevazilazi mogućnosti zaposlenih u JOB. Obaveza Uprave JOB-a je da odredi obim dodatnog angažovanja ljudi. Sva mesta u “preduzeću“ treba da se popune konkursom.

Broj volontera u okviru JOB-a stalno opada. JOB se pretvara  u organizaciju u kojoj većina “volontera” traži i dobija neku nadoknadu.

Smatram da je izrada dopune Statuta neminovna, uz sve teškoće koje taj zadatak postavlja – naravno, ukoliko JOB želi da bude poštovana i uvažavana jevrejska organizacija.

Na kraju, jedna čudna i ružna odluka: na vratima dvorišta sinagoge stoji oglas: “Taksa za posetu sinagogi 250 din”. Koliko mi je poznato, u svim bogomoljama ulaz je slobodan ! Kome je ovo namenjeno? Baš čudna odluka sada kada JOB ima daleko veće prihode! Ukratko: treba ukloniti oglas.

Jozef Baruhović

One thought on “Kako dalje ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *