Konačno se zavesa podiže

Kad smo došli do informacije da će opozvani JOB sazvati izbore, zainteresovali smo se za činjenice koje prate najnoviji potez opozvane Uprave.

Saznali smo mnogo toga, pa neka od saznanja želimo da podelimo sa članovima JOB.

Žika Anđelković-Pauk pozvao je na razgovor Rabina Jevrejske zajednice Srbije Isaka Asiela i to u tri navrata. Prilikom drugog razgovora, gosp. Anđelković-Pauk je informisao Rabina da je ideja (čija?) da se osnuje telo nad Savezom jevrejskih opština Srbije koje će da kontroliše rad Saveza. Tom prilikom gosp. Anđelković-Pauk je predložio Rabinu da i on postane član toga tela. Rabin Asiel je odbio predlog i izrazio neslaganje da se takvo telo osnuje. Nakon takvog odgovora, gosp. Anđelković-Pauk je upozorio Rabina Asiela da će on lično voditi kampanju za izbor Danila Medića i njegove liste na budućim izborima i da će izbore zasigurno dobiti. Poznato je da gosp. AnđelkovićPauk nije Jevrejin, niti je član JOB niti neke druge jevrejske zajednice. Da li je ovaj angažman rezultat „ljubavi“ prema Jevrejima kao i kod nekih drugih van zajednice koji se svojski angažuju da „nam pomognu“.

Sada je sasvim jasno radi čega je sa Anđelkovićem-Paukom Danilo Medić, bez odluke Veća JOB, kao uostalom više puta do sada, potpisao ugovor o pomoći oko rešavanja socijalnih pitanja JOB. Jednostavno rečeno, gosp. Anđelković–Pauk se ustvari plaća već godinu dana 1.000 Evra mesečno da priprema Medićeve kampanje i pokriva čudne i nezakonite rabote. Dakle konkretno. Medić plaća gosp. Anđelkovića-Pauka našim parama da se bori protiv integriteta i interesa naše zajednice. U Srbiji se tim povodom kaže, hrani kuče da te ujede. Verovatno je, pre bi se moglo reći vrlo verovatno je, da se apetiti Anđelkovića–Pauka, a za Medića već znamo, ne zadovoljavaju „dijetalnim obrocima“. Ako se ovome doda da i gosp. Vesić u svojim istupima zdušno pomaže Danila Medića, a Medić ne propušta priliku da podseti članove JOB da ga  „pomoćnik Gradonačelnika i vlasti podržavaju“ jasno je zašto imamo toliko problema u Zajednici. Tako i odugovlačenje Ministarstva pravde da upiše u Registar crkava i verskih zajednica statutarno izabranu Privremenu upravu JOB postaje jasnije. Do sada, u proteklih stotinak godina, država Srbija uvek je poštovala samostalnost naše verske zajednice, osim naravno, za vreme nemačke okupacije. Upis promene u Jevrejskoj opštini Beograd je čisto administrativna procedura, jasno zakonski definisana i njeno kašnjenje postaje indikativno. Očito je da su Medićevi zaštitnici izvan Zajednice poradili na odugovlačenju registrovanja promene u JOB koju je Ministarstvo bilo dužno da obavi.

Svedoci smo da se bitne odluke za život i bitisanje Jevrejske zajednice u Srbiji donose van zajednice. Istini za volju i jedna manja grupa unutar Zajednice pomaže spoljnim mentorima. Treba se konačno zapitati da li se radi o rađanju novog vida antisemitizma, do sada neprepoznatog kod nas?

Na vama, članovima JOB,  je da razmislite i da svako za sebe donese zaključak. Da li smo posle dugih godina funkcionisanja u ambijentu integriteta i prava da naše unutrašnje probleme, kako i zakon nalaže, rešavamo sami, došli u situaciji da se potčinimo nekim novim, za nas neprihvatljivim, pravilima suprotnim zakonima i Ustavu Srbije? Hoćemo li dozvoliti da se Zajednicom upravlja spolja najčešće protivno našim interesima? Rešenja treba tražiti kroz pravni sistem Srbije ali, nažalost, možda ćemo morati da se za pomoć obratimo i van naše zemlje.

REDAKCIJA

4 thoughts on “Konačno se zavesa podiže

 1. Mxxxxxm says:

  „gosp. Anđelković-Pauk je upozorio Rabina Asiela da će on lično voditi kampanju za izbor Danila Medića i njegove liste na budućim izborima i da će izbore zasigurno dobiti. “
  Ocito da g. Anđelković-Pauk ne zna (ili se pravi da ne zna, sto je vise verovatno) da, pravno gledano, smenjeni predsednik JOB i njegova lista ne mogu dobiti izbore kao ni da ih uopste mogu zakazati. Pravno gledano, celokupno rukovodstvo JOB je neregularno i uzurpira pozicije koje im od 2.12.2018 ne pripadaju. U JOB je izabrana Privremena uprava i pitanje je samo kada ce a ne da li ce biti de jure priznata od drzave koja je to po zakonu duzna da ucini. Moze g. Anđelković-Pauk da „vodi“ kampanju smenjenih koliko mu drago, ali mora da zna da nelegalan nacin ne moze da urodi plodom. Imao je gosp. Anđelković-Pauk priliku da vodi kampanju do 2. decembra 2018. godine. Ali, ono sto je sigurno, taj izborni voz je vec prosao.

 2. Čovek-pauk says:

  Dolaskom Danila Medića naša zajednica neodoljivo počinje da liči na autokratsku političku partiju. Odluke se donose netransparentno, zajednički novac se troši nenamenski, info služba se pretvara u sredstvo propagande čiji krajnji cilj je podgrevanje mita o brižnom i bezgrešnom vodji, lojalnost se iskazuje pod pritiskom i u pisanoj formi, drugačiji stavovi se ne tolerišu, neistomišljenici se sklanjaju, a evo sad vidimo i da se tajno angažuju partijski drugovi sa bogatim stažom u politici kako bi osmišljavali i vodili nekakve kampanje i koordinisali odnose sa javnošću. U šta smo se to pretvorili? Šta jedan Žika Pauk radi u zajednici?!? Vodi kadrovsku politiku? Politički je komesar? I šta on to ima da ‘pregovara’, u čije ime i za koje interese? Još samo pre godinu je bilo nezamislivo u kojoj meri će Danilo Medić i drustvo srozati zajednicu zarad interesa nekolicine, što članova JOB, što dušebriznika spolja koji su počeli da se šunjaju oko zajednice kao mačka oko (restitucionog) plena. Izgleda da nisu morali da provaljuju, neko iznutra im je omogućio da mirno ušetaju. Sad je na nama da im pokażemo put napolje.

 3. realnost says:

  Ne brinite, Žika pauk je vodio Vuku Jeremiću izbore koje je igubio. Nije ni naše članstvo glupo, izgubiće i naše izbore, ako do njih uopšte i dodje.

 4. Mića says:

  Čini mi se da je Žika Pauk bio podmetnut Jeremiću. Ne puca mi srce za Jeremićem ali koliko se priča Žika Pauk je bio Trojanski Konj.
  Lažljivi Medić se oslanja na spoljne mentore jer u Zajednici već svi znamo o kakvoj spodobi je reč. Ne treba zaboraviti ni Avrama, Sonju, Jakova, Nelu i oastale učesnike u ovom orkestru koji se trudio da JOB ali i Zajednici Srbije odsvira posmrtni marš. Ipak ne trebamo zanemariti spoljne asistente koji drže volan. Pokazali su da poseduju dovoljan uticaj u administraciji da dovedu egzistenciju Jevrejske Zajednice u pitanje. Obzirom da nam je dobrano zatvoren put ka višim nivoima administracije i ka većem delu medija ostaje nam samo da se uzdamo u svoju snagu i uverenje da ćemo uspeti da sačuvamo integritet zajednice. Nije lako boriti se sa bivšim vođom zvezdinih navijača, Žikom Paukom, službenicima u Ministarstvu pravde koji naopako rade svoj posao ali moramo se izboriti. Situacija je kritična nema mestu panici. Svako treba da uzme svoj udeo u borbi za Zajednicu pa će opet biti moguće da funkcionišemo kao što smo uglavnom funkcionisali u zadnjih sto godina. Ko nije upućen kako je zajednica funkcionisala ne bi trebao da daje izjave o „renesansi“ Zajednice u zadnjoj godini. Neozbiljno je komentarisati ozbiljne stvari bez osnovnih znanja ili na osnovu nepouzdanih savetnika, sem ukoliko to nije deo šireg plana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *