Košer kuhinja

Poštovani,

Saznao sam da je sinoć u košer kuhinju prokrijumčarena određena količina mesa. S obzirom da sam odgovoran za izdavanje uverenja i informacije o košer statusu kuhinje u zgradi beogradske sinagoge, obaveštavam vas da od danas nijednom pojedincu ili grupi koji mi se ubuduće obrate sa pitanjem o košer statusu obroka pripremljenih u našoj kuhinji ne mogu garantovati njihov košer status, budući da je operacija donošenja mesa urađena bez mog znanja i saglasnosti, što je protivno jevrejskom verskom pravu i zakonu. Ovom prilikom ne želim da ulazim u pitanja poštovanja zakonskih procedura s obzirom da je meso dovezeno iz inostranstva.

S poštovanjem,

Isak Asiel

Rabin Jevrejske zajednice u Srbiji

7 thoughts on “Košer kuhinja

  1. Mića says:

    Anat je u pravu. Pre svega je bitno zadovoljiti pravila Republike Srbije prilikom uvoza namirnica životinjskog porekla. Da li svako ko hoće može da uvozi meso i da li je izvršen fitopatološki protokol koji je propisan za ovu vrstu proizvoda. Znamo da su vinovnici ovog šverca u poslovima špedicije pa je tim važnije da se proveri da li su potvrde keje moraju da prate ovu vrstu uvoza prave ili „burazerske“. Mislim da će oko ovoga biti potrebno podržati ili podsetiti nadležne službe da se pobrinu za striktno poštovanje propisa. Eventualne isprike da je to meso za Jevreje, ne sme da sputa odgovorne organe da dobro otvore oči. Nisu Jevreji ti koji su radi da krše propise države u kojoj žive niti će dozvoliti da to neko radi, pa makar i formalno član zajednice, u njihovo ime. Nakon svega ovoga dolazi na red i pitanje da li su „uvoznici“ ovog mesa sebe promovisali u rabine i dodelili sebi prava da menjaju pravila košer (kašer) ishrane koja su na snazi samo nekoliko hiljada godina. Šta još trebamo da očekujemo? Mesto ki-pa (kepele) biće uveden fes ali može da prođe i turban indijanska perjanica ili nešto treće.
    Očito neki u JOB misle da imaju posla sa „rajom“ koja zulum trpeti MOŽE. E tu je glavna zabluda. Raja zulum trpeti ne može!

    • Radmila Petrović says:

      Bravo, Mićo! Pogodio si u centar mete. Samo jedna ispravka: raja možda i može da trpi zulum, ALI NEĆE! Pa kom’ obojci, kom’ opanci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.