NA IZBORE U TRI KOLONE

U nedelju, 10.10.2021, u Jevrejskoj opštini Beograd opet izbori. I to u tri kolone. Ko je ko? Treba to znati pre nego se uputimo na Skupštinu, na glasanje.

Tri kadidata, tri  tima. Jadranka Stojković, Miša  Levi i Aron Fuks. Programe ste videli ili pročitali. Doduše, gđa Stojković nije dozvolila da se predstavljanje njenog programa distribuira članovima JOB.

Prvu kolonu, sa kandidatom za predsednika Jadrankom Stojković, operativno predvodi Danijel Bogunović. On agitaciju za J. Stojković i njen tim vrši sa domena info@izbori-job.rs. Vlasnik domena oficijelno je bio SJOS, a nakon sednice IO zamenjen je “fizičkim licem”. Pročitajte dopis prof. J Elazara ko stoji iza ovog domena i pomenute zamene. Da li iza ovog domena stoji SJOS,  tj IO SJOS? Posle  sastanka IO u Novom Sadu očito je da ne stoji IO SJOS, već  je neko u ime Saveza, bez  saglasnosti IO, dodelio ovaj domen za agitaciju za izbor J. Stojaković i njene “kolone” na Skupštini JOB u nedelju. Raspravu o grubom kršenju pravila naše zajednice i direktnom uticaju lica iz SJOS na izbore u JOB ostavićemo za posle izbora, kada će verovatno biti i rasprave da li je sravnjenje potraživanja između JOB I SJOS jedan od bitnih elemenata da nekom iz Saveza ne odgovara transparentnost Uprave koju smenjujemo.

Druga kolona je predvođena Mišom Levijem. Svima je jasno da je ova “kolona” pokušaj da se opozvana uprava JOB Danila Medića ušunja ponovo na mala vrata. To je i pokušaj testiranja članstva na gubitak pamćenja. Treba proveriti da li smo zaboravili Avramovo i Medićevo batinanje jednog službenika JOB pred kamerama, lažnu prijavu mine u JOB, uz istovremenu pripremu čudne grupe da upadne u JOB uz interventnu jedinicu MUP-a, letovanja u Izraelu u luksuznim hotelima na račun JOB, ugovore JOB sa Anđelkovićem-Paukom, ugovore o pravnoj pomoći JOB protivno pravilniku o radu Veća i većnika, davanje službenog automobila na korišćenje članu JOB, ogroman dug koji je ostao iza ove uprave radi koga nam je osiguranje otkazalo ugovor o zdravstvenom osiguranju. U kreiranju kolektivnog zaborava naročito se trudio „Glas istine“

Treća kolona, sa kandidatom za predsednika Aronom Fuksom, odnosi se na pripadnike mlađe i srednje generacije, koju čine obrazovani ljudi, uspešni na svojim poslovima i u životu, spremni da deo svojih kapaciteta angažuju za uspešan život naše zajednice. Bitno je da ovi naši članovi nemaju potrebu da se dokazuju ili bogate na račun Zajednice jer su to već postigli u domenu svojih zvanja. Nema sumnje, oni su budućnost naše Opštine.

Prve dve „kolone“ apeluju za prevazilaženje podela misleći pri tome na prevazilaženje „sećanja“ koja ih opterećuju. Naravno da smo svi za prevazilaženje podela, bez daljeg, ali lustracija za učinjene greške, naročito ako su materijalne prirode, ne može se  tek tako odbaciti.

4 thoughts on “NA IZBORE U TRI KOLONE

  1. Rebeka says:

    Svega smo se nagledali i svašta doživeli u našoj Opštini, ali da se Savez JOS aktivno uključi u izbore u jednoj opštini, formirajući svoju „kolonu“, to se prvi put dešava! To je novo. PRESEDAN! Opasan presedan.
    Šta se stvarno krije iza toga? Kakve su posledice za budućnost Jevrejske zajednice u celini? Kome postaviti ova pitanja? Možemo li da se nadamo da ćemo dobiti odgovore? Možemo li da se nadamo da će neko snositi posledice za ovaj čin?

    • de javu says:

      Vi ste novi u ovoj zajednici? Mozda ovo „ukljucenje“ Saveza jeste malo otvorenije, ali je Savez uvek bio duboko ukljucen u izbore u beogradskoj JO i uticao na iste. Tako je bilo oduvek i nista se tu izmenilo nije. Uostalom, zar predsednik beogradske JO nije potpredsednik Saveza po automatizmu? Zar nije za ocekivati da Savez utice na izbor druge osobe u svojoj hijerarhiji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.