Na vuka vika, ali i lisice koke kradu

Neosporne su „zasluge“ Danila Medića za pljačku imovine JOB. Uvidom u račune, ugovore, mahinacije i besomučno trošenje naših sredstava, jasna nam je njegova uloga nečasnog, srećom bivšeg predsednika JOB. Ipak moramo konstatovati da nam  je nedostatak obrazovanja i kratka pamet bivšeg „lidera“ JOB na vreme ukazala na to s kim imamo posla. Sa druge strane, naše bavljenje Medićem i njegovim sirovim i siledžijskim postupcima učinilo je da drugi akteri ove grupe dobiju dovoljno prostora za svoje maligno delovanje. Pri ovome ne mislimo na Avrama Israela, Jakova Albu, Dinu Mešulam… jer se radi o likovima poput Medića, te je nihovo primitivno i agresivno delovanje bilo odmah vidljivo svim članovima Jevrejske zajednice. Vreme je da se pozabavimo lisicama koje koke kradu.

Poznato je da se dve „dame“ iz JOB uvek nalaze u senci svih sumnjivih akcija u kojima treba nešto ućariti na račun Jevrejske zajednice. Kao obično, na prvi pogled nisu vidljive, ali kad se malo začeprka, eto Sofije Francuski Levi i Nele Papić. Iskaču kao pajac iz kutije.

Sofija Francuski Levi, smenjeni član smenjenog Veća, debelo naplaćuje svoje usluge našoj Opštini i pored toga što kao član Veća, po Statutu ne sme da bude u finansijskim poslovima sa JOB. Sofija Francuski Levi potpisala je sa JCB Asset Managament ugovor o davanju advokatskih usluga. JCB Asset Managament plaća Sofiju Francuski Levi, a fakturiše, često bez jasne speifikacije, njene advokatske usluge JOB. Ugovor je u ime JCB na paušalni iznos od 70.000,00 RSD/mesečno potpisala Nela Papić koja potpisuje i fakture za te usluge JOB-u, a zatim potpisuje i isplate za JCB u ime JOB. Ovo se ne zove sukob interesa već krađa. Naravno iz dokumentacije se jasno vidi da Sofija Francuski Levi ide i dalje, pa takođe bogato ponovo fakturiše i JOB-u direktno, svoje advokatske usluge, a diže novac i na blagajni JOB. Usput, Danilo Medić dodeljuje službeno vozilo JOB Mirku Leviju i to u julu mesecu, verovatno radi odlaska na letovanje ili slično. Svi iz zajednice dobro znaju da Sofija Francuski Levi nije opterećena moralnim obzirima, ali ako je i od nje, prevršilo je svaku meru. Pogledajte navedene dokumente i uverite se sami.

Da ne bi bilo da je priča bez dokaza, kako reče neobavešteni gospodin Ginzberg, ponovo prilažemo već objavljene dokumenate koji govore sami za sebe. Pogledajte pažljivo, sve će vam biti jasno. Ovog puta analiziraćemo akcije gospođe Sofije Francuski Levi i prezentiraćemo vam samo nekoliko iz seta raspoloživih dokumenata.

                    PRILOG 1: Ugovor JCB Asset Managament sa advokatom Sofijom Francuski Levi

PRILOG 2: Faktura Sofije Francuski Levi za JCB Asset Managament, 70.000 RSD,  paušalni mesečni iznos, koju zatim JCB naplati od JOB (pogledaj priloge 4 i 5)

PRILOG 3a: Sofija Francuski Levi ne odustaje da usluge naplati sem od  JCB Asset Managament, već i od JOB – umiljato jagnje dve ovce sisa.

PRILOG 3b: Sofija Francuski Levi ne odustaje da iste usluge naplati sem JCB-u i JOB-u.  Kako se vidi obe fakture (za JOB i JCB) su za isti period. Bez sumnje, Sofija Francuski Levi svoje „usluge“ naplaćuje duplo.

PRILOG 4: Nela Papić uredno fakturiše JOB-u po ugovoru usluge koje JOB-u pruža JCB Asset Managament za maj 2018. u iznosu od 719.033,00 RSD tj. cca 6.200 €. Istovremeno Nela Papić i potpisuje, odobrava isplatu u ime JOB, za  plaćanja faktura koje je takođe ona potpisala kao direktorka JCB Asset Managament. Faktura bez valjane specifikacije po principu „oka na momka“.

PRILOG 5: Analitička kartica JOB, plaćanje koje vrši JOB preduzeću JCB Asset Managament

Isplata JOB  za JCB Asset Managament  po analitičkoj kartici je 3,761. 982,00  RSD za prvih šest meseci, tj. 7,532.964,00 RSD godišnje odnosno 62.769,00 € /god Znači, JCB Asset Managament košta JOB oko 5.250 € svakog meseca. Plaćanje poreza, PDV 20%, samo zato što se plaćanja vrše preko JCB, predmet je posebne analize. Direktne zarade JCB Asset Managamenta o kojima se u mnogim dokumentima  smenjene uprave govori nisu obuhvaćene ovim obračunom . 

PRILOG 6: Ovlašćenje da se Mirko Levi, suprug Sofije Francuski Levi izdato 31. jula 2019, koristi vozilom JOB u „službene svrhe“, što znači da i vezani troškovi  idu na teret JOB. Čudno i prljavo.

Da zaključimo da ne bi bilo nedoumice. Iz priloženih dokumenata  jasno se vide prljave rabote i bezočno čerupanje JOB koje vrši Sofija Francuski Levi. Pored navedenih dokumenata postoje i mnogi drugi dokumenti, npr. izveštaji blagajne o dinarskim i deviznim isplatama navedenoj gospođi koja je vrlo osetljiva na svoj moralni lik!?  Ponavljamo, Statut JOB ne dozvoljava da članovi Veća budu plaćani. Očito je da će ovakvo ponašanje morati da rezultira zakonskom odgovornošću, ali i kontaktom sa Advokatskom komorom koja je pozvana da kontroliše ponašanje svojih članova.

VAŽNA NAPOMENA. Ovaj prilog se odnosi samo na neke od mahinacija Sofije Francuski Levi. U narednim dopisima otkrivaćemo „male tajne“ i uloge ostalih aktera sumnjivih rabota, pa i pomenute Nele Papić.

REDAKCIJA

16 thoughts on “Na vuka vika, ali i lisice koke kradu

 1. Ojađeni član says:

  Korisne informacije, sve se slažem, kada se radi o jednoj od dve interesne grupe koje čerupaju JOB.

  Samo jedno pitanje.

  Pišete: „Ponavljamo, Statut JOB ne dozvoljava da članovi Veća budu plaćani.“ Gde to u Statutu piše, možete li nam otkriti taj član Statuta? Ili to neprekidno izmišljate?

  Da li je bivši predsednik Danijel Bogunović po tom istom Statutu mogao biti plaćan? Ako nije, zašto je brat sadašnjeg neregistrovanog predsednika Jinkera, dok je bio predsednik tzv. privremene uprave, preko toga prešao ili gore od toga?

  Da li se ovde stalno prave neprincipijelne koalicije?

  Zašto se umesto toga jasno ne definiše koja prava imaju svi članovi nad sredstvima koja je država, ne vratila, nego dala jednoj organizaciji koja očigledno decenijama radi u korist porodično zaposlenih i šačice koja nad njom ima nedemokratsku kontrolu.

  Kada će biti demokratski izbori u JOB i šta će se učiniti da oni ovog puta zaista budu demokratski, da im prethodi jasna informacija o programima, debata, dovoljno vremena za kampanju i td.? Ako je i od raznih privremenih i vanrednih uprava, prošlo je godinu dana. Gde je godišnja skupština?

  • Radmila Petrović says:

   Ojađeni člane, rekli ste da imate samo jedno pitanje, a postavili ste ih pet! Hajdemo redom:
   1) U čl. 19 Statuta JOB, koji se odnosi na rad Veća, između ostalog stoji „- sprovodi politiku sprečavanja sukoba interesa, koja je usaglašena sa odgovarajućim dokumentima Saveza i dokumentima koja je JOB potpisala sa drugim međunarodnim organizacijama“. U čl. 4 Poslovnika o radu Veća JOB, poslednji stav glasi: „Funkcija člana Veća je nespojiva sa bilo kojim oblikom poslovnog odnosa sa JOB.“
   2) Danijel Bogunović je podneo ostavku na mesto predsednika, posle čega je mogao da se zaposli u JOB. Jakob Salom je postao v.d. predsednika, a potom je usledila Izborna skupština.
   3) Na kakve „neprincipijelne koalicije“ mislite? Molim, objasnite.
   4) Vašu tvrdnju da je država sredstva „dala jednoj organizaciji koja očigledno decenijama radi u korist porodično zaposlenih i šačice koja nad njom ima nedemokratsku kontrolu“, zaista morate da dokažete. U protivnom, jedini zaključak jeste da ste se obrukali.
   5) Izborna skupština od 17.03.2019. bila je DEMOKRATSKA, što su pismeno potvrdili nezavisni posmatrači koji su je nadgledali. Žao mi je što u njoj niste učestvovali, da se i sami uverite. Godinu dana od izbora će biti tek za dva meseca!

   Na kraju, komentar na Vašu prvu rečenicu. Ne postoje DVE INTERSENE GRUPE KOJE ČERUPAJU JOB. Postoji samo jedna. Da ste malo mudriji, ne biste tako otvoreno pokazivali svoju nedobronamernost.

   • Ojađeni član says:

    Potvrđujete sve suprotno od onog što tvrdite, i činite to sa očiglednom ravnodušnošću prema istini i objektivnosti:
    1) Citirate „Poslovnik o radu Veća“, a NE STATUT! : „Funkcija člana Veća je nespojiva sa bilo kojim oblikom poslovnog odnosa sa JOB.“ Dakle, činjenica da takve rečenice nema u Statutu, gde jedino može da je ima, upravo dokazuje suprotnu tezu, jer da je to bila intencija Statuta jasno bi pisalo u Statutu. U Statutu dakle toga nema.
    Poslovnik o radu Veća je bez ikakve pravne snage po ovom pitanju iz najmanje sledećih razloga:
    Veće na svakoj svojoj sednici može da menja svoj poslovnik! Zar ne uviđate apsurdnost pozivanja na poslovnik o radu u ovom kontekstu, ili uviđate ali istina nije važna? Isti organ kada donese novu odluku koja je različita od predhodne, važi nova odluka.
    2. Ta odredba Poslovnika je ionako nestaturna i to:
    – ne samo zato što to pravno-tehnički nije poslovničko nego statutarno pitanje, nego važnije
    – zato što bi po toj logici neko prethodno veće moglo da propisuje nekom budućem veću i različite uslove za kandidovanje i td. , a to može obavezujuće samo Statut.
    3. Kad se već pominje i Savez, onda je Vaša lična praksa opet flagrantno u neskladu sa Vašom tezom, jer ako je po Vama u redu nešto što je neuporedivo flagrantnije, a to je plaćanje predsednika Odbora za nadzor i sekretara Odbora za nadzor, onda se čovek samo zapita kako je moguće biti toliko dvoličan.
    4. Da ne govorimo o tome što je uopšte diskutabilno koliko u JOB važe pravne norme, kada ne važe ni one najosnovnije, „ustavne“, a to su: ko su legalni organi, njihov sastav i td. Vi ste lično više puta učestvovali u stvaranju tzv. Privremenih uprava, bez ikakve potrebe, jer su isto tako mogli da se izaberu svi legalni organi, čime je dovedeno u pitanje važenje bilo kog internog propisa prema spolja.
    5. Zaboravljate i to da u kontekstu svakog eventualnog spornog pitanja postoji NO, čije mišljenje nije obavezujuće, koji se tada nije izjasnio tako kako vi mislite da je trebalo, a zatim ga je Skupština smenila a nije ukinula praksu o kojoj je reč i time ju je potvrdila. Ne može valjda kako se kome kada ćefne retroaktivno da se selektivno vrši progon. Ako je neko kriv Vi ste najviše što decenijama nije donet funkcionalan Statut i što se ni takav flagrantno ne poštuje.
    2) Pored para koje je Danijel Bogunović prihodovao dok mu je ujak bio predsednik a on menadžer, pogotovo kad ujak opstruira otkaz i onda izda nepropisan otkaz pa sestrić tuži Opštinu i Opština pristane da isplati velike sume za vreme za koje nije radio, što je dokaz porodičnosti funkcionisanja JOB, (jedan od), takođe:
    Dobro znate da je Bogunović, i to čak koliko sećanje služi mimo Veća, uzeo oko 4.500 evra na pojedinačnoj transakciji koja se ubrzo pokazala kao štetna po JOB, štetna u visini više desetina hiljada evra! Na to sam mislio, imate li za to odgovora, pošto ste Vi dobronamerni a ja nedobronameran?
    5) Ako je ono bila demokratska skupština kako onda izgleda nedemokratska? Prvo, bio je, i samo je mogao da bude, jedan favorizovani kandidat, drugi je na silu ostavljen na listiću iako mu je zabranjen ulaz. Preskačete najvažnije pitanje „jasna informacija o programima, debata, dovoljno vremena za kampanju i td.?“, ravnopravni medijski uslovi. Zašto nikada to nećete dozvoliti? Kako može biti u interesu članova JOB da već deceniju, ili nikad, praktično ne postoji mogućnost ozbiljne kampanje?

    Kažete „Ne postoje DVE INTERSENE GRUPE KOJE ČERUPAJU JOB. Postoji samo jedna.“ Ima li apologetskije izjave na svetu? Svuda smo svedoci bespoštednog grabeža, samo u JOB koja srazmerno malom broju članova i ozbiljnosti teme Holokausta stvara najveći broj afera i skandala na svetu nema više kvarnih strana nego samo jedna. Pa blago nama, i tako već deceniju, jedna za drugom uprave bivaju najurene pod teretom neviđenih skandala i onda to je samo jedna strana? To je izjava tipa: “ Termoelektrane nisu imale udeo u poslednjem zagađenju vazduha.“

 2. tanja kraus says:

  Moje pitanje je, da li postoji u Statutu JOB ili SJOS odredba o iskljucivanju iz clanstva zbog nemoralnog, neetickog I nedostojnog ponasanja , zbog narusavanja ugleda institucije ( JOB, SJOS), kao i dostojanstva ostalih clanova , obzirom da sve afere izlaze u javnost i elaboriraju se u veoma negativnom svetlu.
  Svako ko je Jevrejin ostaje Jevrejin svojim poreklom, ali ne mora ostati clan bilo koje jevrejske opstine u Srbiji ako cini toliko stetno delovanje.
  Molim odgovor.pozdrav

  • Mića says:

   Poštovana Gosp. Kraus, pametno sročeno pitanje, ukoliko nije maliciozno, je barem polovina odgovora. Nemam pojma da li postoji institut izbacivanja iz članstva. Ali verujem da postoji mogućnost da Skupština Opštine izglasa odluku da se određeni članovi nikada ne mogu birati u opčtinske organe jer su uhvaćeni u „prljavim rabotama“. Godinama je JOB, a to znam zasigurno, krpio kraj sa krajem pa je bilo mnogo manje mogućnosti za finansiske malverzacije kojima smo sada svedoci. Nije ni tada bilo sve moralno i korektno. Znamo za ugovore o gradnji sa čudnom raspodelom kvadrata i slično. Ipak nasrtaj na materijalnu stranu imovine kao sada nismo imali prilike da vidimo u Zajednici. Sem usvajanja Zakona o vraćanju imovine, na klimu u Zajednici utiče i opšta klima u društvu koja često pod poslovnim poduhvatima podrazumeva i uzurpiranje tuđe imovine posebno u slučajevima kada se radi o kolektivnoj imovini koju uzurpatori doživljavaju kao Alaj-begovu slamu. Stoga ne preostaje ništa drugo do dobro otvoriti oči i čim pre članove za koje postoje dokazi o prisvajnju ili pokušaju prisvajanja naše imovine osloboditi mogućnosti da se nađu u blizini „kazana“.

 3. Zoki says:

  Tako vam je to. Kad nekog nagazite odmah se forsira neka druga priča da se vlasi ne sete. Dakle dragi ojađeni ti bi malo da budeš omašćeni. Ne smeta ti što je jasno da se pokušava sa prodajom nekretnina bez odluka Skupštine JOB, što se naplaćuju usluge članova veća, često i po dva puta, što se Nova Godina čeka na račun JOB i to u inostranstvu, što se i kafa i klopa plaća karticom JOB, što se vozilo JOB ustupa u privatne svrhe… Tvoje pitanje je pitanje svih pitanja :IMA LI MENE TU? Namerio si se da i ti malo štrpneš pa bi da nametneš svoje principe. Udario si u filozofiju da zabašuriš žarku želju. e, pa vidiš lepi moj; više od 95% članova JOB nikada nisu ni dobili niti poželeli žutu banku od naše zajednice. Ti to ne akceptiraš jer te more druge brige. Za tebe nije problem što neko mažnjava već što se to radi bez tebe. A vidiš zajednicu interesuje da niko ne mažnjava već da naš novac ide onim članovima zajednice kojima je pomoć zajednice zaista potrebna. Nije potrebno mazati već debelu gusku. A ti bratac ako si u stanju da se potvrdiš kao ličnost to treba da uradiš svojim radom van zajednice. Zajednici nisu potrebni jevreji po zanimanju. Da se razumemo nisam protiv davanja pomoći članovima koji nemaju, takođe manji broj službenika koji rade u organima opština i Saveza moraju da dobiju normalne plate. Potrebno je davati starijim članovima da im starost ne prolazi u krpljenju karaja sa kraje, davati za kulturu i obrazovanje, tradiciju i veru ali za luksuz dragi ojađeni novac treba potražiti na tržištu rada kao i svi građani Srbije. Ko baš nije za to sposoban i tu zajednica treba da priskoči u pomoć ali da se zna da nema druge, ipak dragi sunarodniče nije posao traženja uhljeblja kroz rupe između pravilnika, statuta, zakona i morala, zašto da ne. Mnogo pozdrava

 4. Razuman član says:

  Ne obraćam se „Ojađenom članu“, već onima koje može zbuniti odnos Statuta JOB i Poslovnika o radu Veća JOB.
  Stvar je jasna: Statut JOB je odredio da je Veće organ JOB, propisao je njegov sastav, mandat i nadležnosti i odredio da se ostala pitanja koja se odnose na rad Veća uređuju Poslovnikom o radu. Na osnovu te odredbe Statuta, Poslovnik o radu Veća JOB je razradio prava i obaveze članova Veće i rad Veća. Poslovnik određuje članstvo u Veću kao počast koja se ukazuje izabranim članovima. Ta počast decidirano isključuje bilo koji oblik poslovnog odnosa sa JOB. Članovi Veće ne mogu biti ni predsednici stalnih i povremenih tela. Njihova je dužnost da učestvuju u sprovođenju smernica i programa koji određuje Skupština i odlučivanju o svim važnim pitanjima između dva zasedanja Skupštine. Imaju pravo i dužnost da aktivno učestvuju u radu Veća i ako ne ispunjavaju obaveze mogu biti razrešeni dužnosti.
  Znači da je funkcija člana Veća JOB počasna funkcija i kao nečastan i nedozvoljen je označen je svaki poslovni odnos sa JOB. Srećom, to je tako jasno i precizno propisano pa oni koji ne poštuju tu normativnu odredbu podležu odgovornosti.

  • Ojađeni član says:

   Vidimo sve sami genijalni pravnici.

   A da li se ta navodna „pravna“ načela odnose i na Danijela Bogunovića i Jašu Saloma, ili su oni sada poslušni i na istoj strani pa se na njih ne odnose?

   Je li u tome poenta? Da je važno samo da budu zaštićeni materijalni interesi ultra-bogatih i veleposednika čija je JOB praktično uzurpirana svojina i da je pravi nepisani „Statut“ samo ono što služi toj svrsi?

 5. Zoki says:

  Dragi Ojađeni druže Člane, kod Jevreja se ceni rad, upornost, tradicija, solidarnost. Solidarnost podrazumeva pomoć starima, bolesnima, članovima zajednice koje su zadesile kojekakve nesreće u životu. Ta solidarnost je neupitna i obavezna.
  Gramzivost, nepoštenje, marifetluci, otimačina nisu parametri na bazi kojih se pojedinac ili grupa pojedinaca odnosi prema Zajednici. Uspešni članovi, koliko znam nema veleposednika, svoj materijalni status je pretežno ostvarila radom i zlaganjem. Ukoliko nije takav slučaj, dakle ukoliko je materijalni status stečen nečasno to je stvar zakona države u kojoj živimo. Sigurno je da bi ti članovi Zajednice, ukoliko je to evidentno trebali da trpe i moralnu osudu svih nas.
  Sada bi ti Ojađeni da definišeš ko je ko i da određuješ ko bi koliko trebao da zagrabi. Neravno da si u grupi koja pokušava da zagrabi.
  Ako si radno sposoban, vredan i rad da od svog rada živiš posla ima i uvek se može naći. Ukoliko su te godine pretrčale, ako si bolestan ili imaš neki razuman razlog koji te onemogućava da radiš onda ti verovatno treba solidarna pomoć Zajednice. Ali ako misliš, ne daj bože, da je bolje iskukati ili izvrteti neki dinar od Zajednice nego se uhvatiti nekog posla onda ti pristup ne valja. Ako je takav slučaj umesto što kroz statute i pravilnike tražiš izvor prihoda iskoristi to vreme da smisliš kako da se potvrdiš svojim radom i zalaganjm kako neko reče na tržištu gde se svi odmeravaju. Želim ti puno sreće i da se suočiš sa samim sobom i doneseš pravilnu odluku.

  • Ojađeni član says:

   Treba Savez da uvede i nagradu za licemerje i zamenu teza. Upravo je Vaša grupa ta koja je motivisana otimačinom imovine, do te mere da ste bili sposobni i spremni DVE zgrade da nasilno zauzmete, što je da čovek prosto ne poveruje da je moguće. O tome se sud u dve konačne odluke izjasnio, da je učinjen protivpravan nasilan akt. Ja nisam sposoban da organizujem i izvršim zauzimanje velikih obezbeđenih zgrada u centru Beograda i rizikujem krvoproliće, ni da zamislim tako nešto, nije ni većina građana Beograda, tako nešto je spremna samo vladajuća klasa i mafija. Prema tome, svakome je jasno kakvu zamenu teza vršite. Ako Vam nije do grabljenja imovine i ako pojedinci uključujući i rabina vide sebe kao konkurentne na tržištu rada, zašto onda kidišu na JOB i njenu imovinu, baš zato što znaju da ne vrede na tržištu rada i da im je jedini način da nastave da žive na visokoj nozi taj da se uvale kao zaposleni u JOB i Savez. Vas trista ako ste odjednom postali vernici i volite samo jednog jedinog rabina (koji je, ako pričamo o tržištu rada, u poređenju sa izraelskim rabinom koji nas ne košta ništa, a stvorio je za deset godina neuporedivo više i bolje, tako da može da se primeni narodna „kao bog i šeširdžija“), zašto se lepo ne odvojite od tih na koje gledate kao na ološ sa kojim nećete ni Polanskog u istoj sali da gledate i ne osnujete svoju versku opštinu koju bi Savez odmah priznao, i milina. Ne, Vi se borite samo za taj novac i da razvlastite većinu članova JOB, a ja samo pružam otpor u stili „nikad više“, da nas po drugi put ne opljačkate, našu imovinu iz Holokausta. Nadam se da je jasno. I ja Vama želim „puno sreće i da se suočte sa samim sobom i donesete pravilnu odluku“.

   • Zoki says:

    E dragi moj sada se vidi da si prolupao. Sada već niko ne može da razume šta je autor hteo da kaže. Resetuj se. Imaš neki virus.

 6. Ojađeni član says:

  Ako Vam je nerazumljivo, može da se pojednostavi u jednu rečenicu: jevrejski narod će reći istorijsko NE rabinu Isaku Asielu, koji je po mom mišljenju koren svih nedaća. Daleko od toga da mislim da nema i drugih teških problema, ali jedno po jedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.