NAJAVA SERIJALA „ŠTA NAM RADE“

Dragi čitaoci Glasa razuma, redakcija je odlučila da pokrene seriajal ŠTA NAM RADE. Ovim serijalom biće obrađivane najaktuelnije teme iz Jevrejske opštine Beograd (JOB), iz drugih jevrejskih opština i Saveza jevrejskih opština Srbije. U serijalu ćemo se oslanjati na činjenice i dokumenta koji su nam dostupni ili će biti dostupni. Istina o događajima u našoj Zajednici mora da dopre do svih naših članova, jer samo na taj način možemo da se borimo za svoja verska, tradicionalna i građanska prava

Glas razuma je, po našem mišljenju, stekao poverenje svojih čitalaca. Neće se baviti lovom na veštice, već će uložiti sve svoje kapacitete kako bi čitaoce na vreme i realno obaveštavao. Princip prezentovanja relevantnih dokumenata biće jedan od puteva do istine i informisanosti Jevrejske zajednice u Srbiji.

Glas razuma se ovim serijalom ne odriče dosadašnjeg načina rada koji se pokazao kao efikasan. Serijal je samo dodatni deo naše buduće aktivnosti koji treba da omogući našim čitaocima, pre svega onima koji za to budu zainteresovani, potpunije i detaljnije informisanje o pojedinim temama. Prikupili smo dovoljno materijala i dokumenata koji nam to omogućavaju. Potrudićemo se da budemo redovno prisutni na Glasu razuma i korisni Zajednici.

Kao i do sad, čitaoci će imati mogućnost da komentarišu tekstove i dokumente svake od epizoda.

REDAKCIJA

Uvod uz prve tri epizode „Projekat sinagoga“

U  petak 25. oktobra 2019, stotinak članova JOB, nakon šabat-službe vratili su sinagogu  SUKAT ŠALOM članovima Jevrejske opštine Beograd. Važno je da ni u jednom trenutku nije primenjena sila. Primenu sile nije ni bilo potrebno očekivati, s obzirom na to da članovi smenjenog rukovodstva i desetak njihovih sledbenika vrlo retko navraćaju u sinagogu u trenucima vršenja verske službe. Razlog za ovaj čin bila je prethodna odluka smenjene uprave JOB da zabrani našem rabinu Isaku Asielu da od 28. oktobra 2019. drži verske obrede u našoj sinagogi. Najavili su da će versku službu ubuduće držati Stevan Lanji, koji, za informaciju neupućenima, ne poseduje za to potrebno obrazovanje. Takođe, odlučili su da će naš rabin Asiel morati da se iseli iz stana u zgradi sinagoge. Nakon donošenja ove odluke, članovi smenjenog rukovodstva promenili su brave na sinagogi, da bi mogli selektivno da dozvoljavaju dolazak u hram.

Kako bi sinagogu ponovo vratili pod svoju kontrolu, članovi bivšeg rukovodstva u saradnji sa desetak članova JOB i uz sadejstvo i pomoć predsednika JO Zemun Nenada Fogela, priredili su pred sinagogom svojevrstan performans. Uz glasne zahteve da im se omogući ulaz u sinagogu i uz pokušaje da nogama razvale dvorišna vrata, pokušali su i da preseku lanac kojim su vrata bila zaključana. Ceo performans se održavao uz komande i parole Avrama Izraela preko megafona.  Vrlo aktivni u performansu bili su i smanjeni predsednik Medić, nekadašnji predsednik Saveza Nećak, Sonja Levi, revnosni pomagač Fogel i još nekoliko prisutnih. Srećom, desetak policajaca je profensionalno sprečilo kontakt demonstranata i obezbeđenja sinagoge.

Problem “sinagoga”

U prvoj od tri epizode dela serijala koji smo nazvali “sinagoga” otkrićemo događaje, aktivnosti i ideje da se sinagoga i naša imovina stave u funkciju zarade pojedinaca iz naše Opštine, ali i mogućih saradnika spolja. 

Na sednici Veća JOB, održanoj 25. decembra 2017. godine, predlaže se da se potkrovlje sinagoge adaptira i da se adaptacijom dobije 10 apartmana za smeštaj izraelskih turista (vidi  zapisnik sa VIII sednice Veća JOB, pročitaj tačku 6)

Deo zapisnika  sa VIII sednice Veća JOB:

Već na početku svoga rada Veće JOB se, kako se iz priloženog Zapisnika sa sednice vidi,  odlučilo je da krene u sumnjive aktivnosti u zgradi naše sinagoge. Srećom, zapisnik je ubrzo nezvanično došao u ruke većine članova JOB. Koliko god su članovi bili iznenađeni, još su više bili revoltirani pokušajem komercijalizacije prostora u hramu. Treba imati u vidu da je “projekat” podrazumevao pretvaranje dela prostora našeg hrama u svratište, a košer kuhinje u prateći restoran.

Obrazloženje da je projekat zamišljen da se formira prostor za turiste iz Izraela, nije prevarilo članove JOB koji su masovno digli glas protiv ovog rešenja. Pored nedolične upotrebe prostora u hramu, izgovor da se radi samo za turiste iz Izraela bio je suviše providan. Ideja vodilja je nagoveštavala da se radi o finalnoj upotrebi sinagoge kao svratišta za sve i svakoga. Pitanje bezbednosti sinagoge i njenih korisnika, članova JOB, samo je manji deo problema. Nedolično korišćenje hrama namenjenog verskom i tradicionalnom okupljanju članova JOB, osnovni je motiv revolta članova. Burna reakcija odvratila je Veće od pretvaranja dela hrama u han.

Članstvo JOB, zadovoljno odustajanjem Veća, zapravo nekolicine ličnosti iz uže uprave JOB koji su i pokušali da proture ovu ideju, nije u tom trenutku sagledalo svu opasnost koju je ovaj pokušaj nosio sa sobom, nagoveštavajući naredne daleko kriminalnije radnje…

S druge strane, glavni akteri ovog pokušaja nisu odustali od ideje da se na sinagogi dobro zaradi. Reakcija članstva jasno je pokazala da se javno ne može prevariti članstvo, pa je sledeći projekat bolje osmišljen. Prvi uslov je, po njima, da se akcija odvija van očiju članstva, šire javnosti ali i van vidnog polja većeg dela Veća i Nadzornog odbora, ma koliko oni bili kontrolisani i ponizni.

U sledećoj epizodi serijala obelodanićemo drugi deo “projekta sinagoga” koji treba da donese lepu dobit glavnim akterima. Idejni tvorci i realizatori će takođe biti identifikovani.

Do čitanja:  Čitajte Glas razuma, mi smo pročitali njih!

2 thoughts on “NAJAVA SERIJALA „ŠTA NAM RADE“

 1. Igor Najfeld says:

  Stvarno nije dobar ovaj naslov, „Sta nam rade“.
  O kakvoj se to radnji radi, I to serijalnoj, ko je objekt a ko subjekt radnje?
  Mozda redakcija namerava da ovaj naslov ostane mnogoznacno tumacen ?
  Slazem se sadrzajem ove rubrike, i bas zbog toga mi naslov zvuci tabloidno i nesvrsishodno.
  Drugarski pozdrav redakciji, Igor N.

  • Član redakcije says:

   Tabloidan ili ne, tebe, Igore, ovaj naslov očigledno nije sprečio da pročitaš tekst.
   Najveća vrlina Glasa razuma jeste dokumentovano, dakle istinito iznošenje činjenica. Drugim rečima: sadržina, a ne forma. Glas rauma postoji da bi bio kontra-teg bezočnim, neutemeljenim lažima koje kruže internetom. To znaju svi naši redovni čitaoci. Sudeći po broju komentara, u njih spadaš i ti. Utoliko više čude tvoja pitanja o radnji, objektu i subjektu.
   Nastavi da pratiš sledeće epizode ovog serijala. Nećeš se pokajati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *