Neka nova SKUPŠTINA, ili bolje reći SKUP

Zašto reći SKUP a ne SKUPŠTINA?  Pre svega radi toga što su „sazivači“ SKUPA opozvani, bivši, otpušteni. Za one koji ne razumeju, malo podstreka da misle.

Da li neki Kralj, recimo neki sa Dedinja, može da sazove Skupštinu, da nekom stranačkom lideru dodeli mandat da sastavi vladu? Opozvan je kao i njegov otac pre mnogo godina. Sada je figura. Folklor. Doduše ima nešto pristalica. Maštaju o monarhiji slavi, novcu. Mašta nije zabranjena. Ni priče o monarhiji takođe. Hajdemo radi poređenja da zamislimo da se Kralj odluči da napravi i neki novi ustav. Hoće ponovo da se kandiduje za Kralja. Podržavaju ga neki spolja. Recimo Kraljica Velike Britanije i Car Japana. Možda tako to može i da se proturi. Ima važne pokrovitelje i savetnike. Ali šta ćemo sa narodom? Neće. Ušla mu republika u krv, pa neće da otstupi.

A šta bi sa Kraljem? Rešio, hoće makar na silu. Na kraju se nesrećni Kralj odluči da se pokaže na TV N1. Ali go. Car je go, ne viče sada samo neko iskreno dete već ceo narod, svi gledaoci TV. Kralj ubeđuje narod da mu je to novo odelo, da ne veruju svojim očima. Utrčali bi i dvorjani da budu uz njega bilo iz koristi ili iz straha. A narod tvrdoglav, sve mu je jasno, hvata se motki da „pozdrave“ Kralja. Pita Kralj starca kamermana šta sada da radi. E Kralju, upamti, možeš da prevariš popa i učitelja, ali ne možeš prevariti celo selo. Sklanjaj se iz ove priče dok ti je vreme.

Ili, hajdemo ovako. Za Vršačkog vladiku se kandiduje Solomon Levi. Čude se vrščani šta je sad ovo. Nije da ne vole Jevreje, nemaju predrasude, ali – ne ide. Navale onih nekoliko kojima je to palo na pamet da kampanju za nesretnog Levija vodi neki Nusret Halilović. Ima veze, platili ga dobro ali – ne ide. Tu su i neki iz vlasti, pomažu. Ali opet – ne ide nikako.

Pa može i ovako. Imamo fond za pomoć srbima na KiM. Žive u groznim uslovima. Maltretiraju ih. Obespravljeni. Damo pare izvesnom Milisavu i njegovoj družini da organizuju humanitarnu pomoć. Uzme Milisav prvu ratu para i dođe po drugu. Gde su računi, kako si prvu ratu potrošio? Neće da dâ račune. Oni iz fonda kažu nema druge rate dok ne daš  izveštaj o trošenju. On i dalje neće da dâ. Srbima na KiM trubi da oni gore neće da daju pare.

A Topovske šupe i Šoping mol. To vam je ona narodna dosetka kada dođe neko sa mladine strane i kaže kumu na svadbi: pomeri se kume da sedne sviračeva majka. Pozvan svat na svadbu da jede i pije, ali da ne deli mesta za stolom i ne pritiska dugmiće.

I tako to. Znači SKUP a ne SKUPŠTINA. Treba da naiđemo da vidimo da se ne zaigraju pa nešto prospu ili batale. Neodgovorni. Ali tu smo mi da im ne damo da prave štetu. Nema više večerinki na račun domaćina. Gostite se za svoje pare. Domaćin je pare namenio za korisnije stvari.

REDAKCIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *