Odgovor na pismo I. Ginzberga

Pre svega imajući u vidu naslov pisma koje upućuje „Predsednik SJOS Igor Ginzberg“  jasno je da se radi o lažnom predstavljanju i žao mi je da je Igora Ginzberga navukao neko od „pravnih eksperata JOB“ na tanak led. Ali…

Očigledno je da se jedna grupa sadašnjih funkcionera JOB trudi da ubedi članstvo da je moguće još po nešto učiniti po pitanju ustoličavanja surogata SJOS. Oba rešenja Ministarstva  su vrlo jasna i podrazumevaju put koji je daleko duži od životnog veka sadašnjeg rukovodstva JOB. Pri ovome ne želim da komentarišem regularnost skupa koji poneko tretira kao vanrednu skupštinu jer postoje jasni dokazi o lažnoj predstavi koja je izvedena na  tom skupu. Ovi podaci biće predočeni članstvu blagovremeno. Ne zaboravimo onu narodnu po kojoj „ne pada sneg da pokrije breg nego da zverčice pokažu svoje tragove“. U brzini su mnogi tragovi ostali.

Pisca pisma podsećam da zakoni jedne države nisu isto što i Statut JOB i ne mogu se menjati kako se kome ćefne. Ni Statut se ne može menjati – ali neki iz JOB i tome pribegavaju, o čemu ćemo kada za to dođe vreme. Uzgred, analiza odluka Ministarstva koja se nalazi u tekstu pisma je nestručna, neutemeljena i „ne drži vodu“. Da bi je neko komentarisao, potrebne su mnogo žešće pravničke glave. Ali, zašto kada su dostavljena rešenja  jasna i nedvosmislena. Jasno je da je obećanje „pučista iz JOB“ da će surogat Saveza biti ustoličen u par dana bila samo laž. Čude me neki naši članovi. Rukovodstvo JOB  ih stalno laže a oni i dalje veruju.

Predlog o dva saveza već zadire u druge sfere; ko i zašto želi da cepa ovu jedinstvenu organizaciju u Srbiji i koliko je to deo nekog šireg plana destrukcije na nivou Srbije. Igore Ginzbergu, da li si  sa rukovodstvom JOB krenuo na vrlo sumnjiv teren? Neznanje nije opravdanje. Ko stoji iza vrata i vuče konce?

Ostali deo teksta iz pisma o dogovaranju i zajedničkim naporima na putu ka svetlijoj budućnosti je samo providna kozmetika koja rukovodstvo JOB ne amnestira od  do sada učinjenih šteta. Kako se da zaključiti  iz pisama Igora Ginzberga, jasno je da se svi konci vuku iz JOB dok su Priština i Kikinda samo satelitčići; a što se tiče N. Fogela, i Zemuna, kad god se oglase sa njim, samo se dalje brukaju.

 

Miloje Todorović

 

2 thoughts on “Odgovor na pismo I. Ginzberga

 1. Raka says:

  Dragi naivni clanovi zajednice koji verujete u to sto pise I. Ginzberg,
  ovo je recenica na koju mozda niste obratili paznju u pismu M. Todorovica: >Oba rešenja Ministarstva su vrlo jasna i podrazumevaju put koji je daleko duži od životnog veka sadašnjeg rukovodstva JOB<.
  Tuzba sudu ce se resiti, mozda uskoro ali izgubljena strana ce sigurnno uloziti zalbu i to ce se povlaciti po sudovima par godina, a za to vreme sadasnja uprava JOB ce biti istorija – davno zaboravljena istorija!
  Na nama je da dovedemo upravu kojoj nije prvi cilj "pare" nego JEVREJSTVO – tradicija, kultura! Dosta vise socijale – JOB nije socijalna ustanova! Treba pomoci finansijski ugrozenima, ali najvaznije je napraviti program koji ce da odrzi nasu kulturu, veru, tradiciju za generacije koje nas nasledjuju!

  • Maja says:

   Tako je Rako, slažem se sa tobom! Naša deca, članovi jevrejske zajednice, ne znaju dovoljno o jevrejskoj kulturi i tradiciji, a o jeziku i da ne govorimo! Mislim da u svim zajednicama (a ne samo u Beogradu, gde pretpostavljam da to postoji), treba da se najviše radi na podučavanju i primeni svega naučenog u praksi, ako žele da jevrejska zajednica opstane. A ne da gube energiju na prepucavanje i svađe. Mi smo mala zajednica, i svađama ćemo odbiti moguće nove članove da joj se pridruže.
   Sada je pravi trenutak da se izmirimo i zakopamo ratne sekire! Stiže nam Roš hašana i „Jamim noraim“ – koji i služe za poravnavanje računa i izmirenje, da bi u novu godinu ušli bolji!
   I zato svima kažem: ŠANA TOVA U METUKA!
   LE ŠANA TOVA TIHTEVU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.