Odgovor rasisti

Dragi normalni i pristojni ljudi,

Ovo je pismo rasističkom govoru. Ne čoveku, jer Medića ne poznajem, ali ako sudim po njegovom pismu, neminovno se nameću zaključci koji slede.

Odavno već nemam iluzija, ali neke stvari nekako ipak probude u meni duh Baruha, duh nemirenja sa silom i nepravdom…ljudskost jednostavno.

O značaju našeg Rabina neću trošiti reči, ja zaista ne vidim kako je iko drugi mogao napraviti toliko koliko je taj čovek napravio, a pod okolnostima u kojima je delovao. Ne znam kako bi neko ko ne oseća puls Beograda, Srbije, Jugoslavije mogao da uzdigne sinagogu i doprinese značaju zajednice bolje i više od Isaka. Od mene, ateiste, jedno veliko HVALA. Toliko.

Kao što rekoh, Isak nije ovde tema, ovo iznad je moje mišljenje i svako ima parvo na svoje, ali sve kritike, sva osporavanja imaju svoje mesto unutar zajednice i samo na jednom pristojnom nivou.

Kao da je naše celokupno društvo diglo ruke od sebe, pa sa tim i deo članstva naše zajednice. Letargija, mirenje, sitno i krupno profiterstvo, gde se ovo krupno slatko i pozamašno osililo i bacilo pod noge sve vrednosti za koje i zbog kojih su Jevreji kao narod i naša zajednica kao njegov atom, bili voljeni i predmet mržnje, ali uvek cenjeni. Po čemu će nas ceniti danas i sutra, ako prihvatimo ovakav postupak nekoga ko bi trebalo da nas predstavlja, da nas vodi, da postavlja i predstavlja uzor…jer biti predsednik, pa i mesne zajednice ili razrednog odbora – podrazumeva (u normalnom društvu) osobine koje su iznad prosečnog, kojima ostatak razreda, mesne zajednice i/ili jevrejske zajednice može da se ponosi, a neki i da u njima vide i uzor….a ne da se stide.

Ne znam g.Medića, a posle ovakvog pisma nemam nikakvu želju da ga sretnem. Problem je što će mnogi unutar i van zajednice pročitati to pismo i po njemu suditi o svima nama.

Ono sto ja čitam u pismu je jedan govor rasiste, govor jednog nekulturnog emotivca, koji jednostavno nije svestan koliku štetu može da učini…naravno drugima. Neko ko ne razume da se i najgora lična uvreda, kada je čovek na odredjenim funkcijama, jednostavno ne sme pretvoriti u akciju (u ovom slučaju pismo i sve na sta ono poziva), jednostavno je nedostojan te funkcije i nesposoban da je obavlja. Jedan Donald Tramp to sebi može da dozvoli, ali ovaj naš razredni predsednik se očigledno doooobro zaigrao kada je mislio da tako može da razgovara sa Rabinom, ali i sa nama koji imamo osećaj prema zajednici, a ne samo interes. Bilo mi je muka kada pročitah šta je napisano i još potpisano funkcijom predsednika dela nase zajednice.

Ne želim da ulazim u to kolike pare su u igri, ali nema tih para koje mogu da opravdaju takvu ličnost na mestu predsednika jevrejske zajednice.

Zapitajmo se može li autor takvog pisma da nas predstavlja efikasno i sa potrebnom finesom u danima u kojima ćemo se neminovno susresti sa eksplozijom antisemitizma, u kojima će sav taj novac o koji se otima da se lupi u glavu celokupnoj zajednici. U zemlji u kojoj je odlazak kod zubara luksuz, u takvoj zemlji je realno očekivati da se jad i jed u jednom momentu snazno ustremi i na nas, a pre svega na one o kojima pismo, tako lažno i neiskreno, pokušava da ostavi utisak da se brine.

Izgleda da svi mi to znamo i imamo tu bojazan, ali isto tako je očigledno da nas ima i ogrezlih u pohlepi i spremnih preko tudjih sudbina da gaze, zarad materijalnog….

Imate li vi poverenja da neko ko se obraća Rabinu sa namerom da ga omalovaži/uvredi time što će ga pozivati njegovim srpskim imenom – ima sposobnost da shvati kompleksnost problematike koju opstanak i razvoj naše zajednice zahteva?

Izvinite – ja nemam. To je čin rasiste. To je čin neobrazovanog i sirovog čoveka. To je čin nepristojnog čoveka. Iznositi u javnost takav vokabular je svakako dobro usmereno kada se pošalje jednim novinama kakav je Kurir – ali je definitivno vrlo pogrešno na svakom drugom nivou. Takav postupak je tipičan izdanak rijaliti kulture…ja odbijam da prihvatim da jevrejska zajednica postane deo takve kulture i odbijam da prihvatim takvu ličnost da me predstavlja na bilo kom nivou. To nisu osobine potrebne za tu funkciju i takav čovek nikako ne može da predstavlja zajednicu kojoj su pripadali naši preci i sada mi, a još manje da formira kulturu unutar zajednice koja treba da podiže našu decu.

Takvo pismo je dovoljno da diskvalifikuje na mnogo nivoa. Rasizam je jednostavno nesvarljiv nivo, ali takvo pismo jasno pokazuje koliko njegov autor nema liderskih i rukovodilačkih prerogativa. Šta je očekivao da će postići takvim pismom medju članovima zajednice? Šta je cilj iznošenja pisma u javnost? Pobogu, toliko je to pogrešno da je mučno i počinjati analizu, a sa druge strane mi je teško da poverujem da neko može da bude toliko pogrešan, osim ako ne postoji teža, veća i jača igra i igrači iza autora, koji su spremni na sve, a zarad novca.

Mafijaška organizacija države je počela devedesetih, a izgleda da konačno stiže i na nivo jevrejske zajednice u Srbiji. Koliko je svima dobro u Srbiji posle takve transformacije našeg drustva…želite li to i u našoj kući?

Čujte, preživeli smo nacizam, preživeli smo devedesete …hoćemo li dozvoliti osionima da nas vode i zaplaše danas? Naš/vaš izbor. Ja znam koji je moj.

Isa Alkalaj

Drug Član

One thought on “Odgovor rasisti

  1. Radmila Petrović says:

    Dragi Iso,
    Tvoji ujaci, braća Baruh, tvoja sestra Dolores-Šelika, a nadasve tvoja mama Sonja, svi bi bili ponosni na tebe! Kao što smo ponosni i svi mi koji te poznajemo.
    Uspeo si da sve ključne probleme naše Opštine, koju tako toplo osećaš kao svoju, sabiješ u okvire jednog civilizovanog pisma. Ako posle ovoga još uvek bude „neupućenih“ i „neopredeljenih“ – nema im spasa.
    Ti si barem učinio sve što je potrebno da možeš mirno da spavaš i, još važnije, da možeš mirno svojoj deci da gledaš u oči. Hvala ti, Iso.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *