ODJECI I REAGOVANJA.

Stariji članovi naše zajednice sigurno se sećaju da je mračnih devedesetih godina prošlog veka, dnevni list Politika (u to vreme bile su to partijske novine SPS), uveo rubriku „Odjeci i reagovanja“. U njoj su se objavljivala naručena pisma bezuslovne podrške nepočinstvima vladajućeg režima. Cilj im je bio da kod naroda stvore sliku najbolje, brižne vlasti, koja se bori za dobrobit svih, i u miru i u ratu, u kome čak „nije ni učestvovala“. Nije im uspelo! Za manipulisanje narodom potrebni su pamet i veština. Suva bahatost nije dovoljna. Rezultat je bio da su ljudi masovno prestali da čitaju Politiku.

Kako sad objasniti vraćanje naše zajednice u mračne devedesete? Jer, naručena pisma podrške – prvo tri opštine, pa tri ugledne porodice – nisu ništa drugo nego „Odjeci i reagovanja“ u repriznom izdanju. Hajde da pokušamo da analiziramo ovu situaciju.

Svetski jevrejski kongres nije se oglušio o Medićev poziv da pomogne u rešavanju problema u JOB. Istina, Medić je od njih tražio da budu samo medijatori, ma šta to značilo. SJK, kao glavna jevrejska organizacija u svetu, prihvata, ali pod svojim uslovima. Iz jednog od pisama INFO JOB saznali smo da će SJK organizovati i sprovesti nove izbore u JOB. To može da se razume tako da će raditi sami, bez učešća zainteresovanih strana.

Ovakvo rešenje ide na štetu većine članstva, koje je već dva puta glasalo i oba puta nedvosmisleno iskazalo nepoverenje staroj upravi. Ipak, novoizabrana uprava to prihvata, jer želi da vidi kraj ovog košmara, jer želi mir u zajednici.

S druge strane, Medić&Co potpuno su svesni da, u slučaju nepristrasnih, demokratskih izbora, nemaju ozbiljno biračko telo. Kako koji dan prolazi, njihova podrška je sve tanja. Prave greške ili, kako se kaže u narodu, pucaju sebi u koleno. Još uvek ne znamo da li su prihvatili ponudu SJK. Verovatno jesu, doduše sa zebnjom u srcu. Bilo bi stvarno besmisleno da uvuku Svetski jevrejski kongres u igru, i onda ih prevare i odustanu.

Eto, to bi mogao da bude jedan od odgovora na pitanje zašto moramo opet da se zlopatimo sa prevaziđenim, dokazano neuspešnim „Odjecima i reagovanjima“. Ako je ovo najbolje što su mogli da smisle za predizbornu kampanju, ne piše im se dobro!

Pametan čovek uči na tuđim greškama, onaj drugi ponavlja svoje u beskraj, i opet ništa ne nauči.

Radmila Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *