OTKLANJANJE NEDOUMICA OKO IZBORNE SKUPŠTINE JOB

Deo članstva naše Opštine zbunjen je činjenicom da su za 17. mart 2019. zakazane dve skupštine, na istom mestu, u isto vreme, sa istim dnevnim redom. Razjasnimo o čemu se radi:

 • Prvu, Vanrednu izbornu skupštinu, zakazala je uprava JOB, protivno Statutu, jer takva skupština u Statutu ne postoji. Učinila je to bez vidljivog razloga, usred mandata, bez prethodnog podnošenja ostavke.
 • Drugu, Izbornu skupštinu, zakazala je Privremena uprava (jednoglasno izabrana na najbrojnijoj skupštini posle Drugog svetskog rata), strogo se pridržavajući odredbi Statuta, Poslovnika o radu skupštine JOB i zadataka koje je dobila prilikom izbora 2. decembra 2018.
 • Na decembarskoj skupštini aktuelna uprava JOB je jednoglasno opozvana, posle čega su novi izbori neminovni.

Da svima bude jasno:

 1. Privremena uprava nije „legla na rudu“, jer ne priznaje skupštinu koja ne postoji u pravnim aktima JOB. Odlučila je da ne menja datum, mesto i vreme održavanja jedino moguće – Izborne skupštine, zbog članova koji su već napravili svoje planove kako bi mogli da učestvuju na izborima.
 2. Razloge za sazivanje izbora po hitnom postupku, Privremena uprava je objasnila u pismu upućenom članstvu 8. marta 2019. Možete da ih pročitate i na sajtu http://job-glasrazuma2018.rs/wp-content/uploads/2019/03/001.pdf
 3. Izbori će biti demokratski, bez mogućnosti lažiranja rezultata. Prijavila su se tri kandidata za predsednika (ovim redom): 1) Danilo Medić, 2) Aron Fuks i 3) Aleksandar Jinker. Pobeđuje onaj koji dobije najviše glasova. Svaki od njih ima svoje liste kandidata za Veće i Nadzorni odbor. Članovi ovih organa biraju se na uobičajen način, regulisan Poslovnikom o radu skupštine.
 4. Izborima će moći da pristupe samo članovi JOB sa pravom glasa, posle identifikacije pomoću lične karte i provere u biračkom spisku.

Činjenica da Privremena uprava još uvek nije upisana u Registar crkava i verskih zajednica pri Ministarstvu pravde, isključivo je političko pitanje. Država je odlučila da prekrši Ustav Srbije i nekoliko zakona i, time, naruši autonomiju naše zajednice! Država, tačnije nekoliko ljudi na vlasti, postala je glavni kadrovik. Prvi put u našoj istoriji. To je sramna, nedopustiva i neodrživa situacija. Naša Opština ne može i ne sme da čeka da ta nekolicina iz vlasti namire svoje apetite uz pomoć nekih naših članova, kako bi se, tek onda, vratila na pravi kolosek.

Naša sudbina je, ipak, u našim rukama. Borba jeste neravnopravna, ali nije unapred izgubljena. Da je među živima, Golijat bi mogao ponešto da kaže na tu temu.

OBRAĆAMO SE SVIM ČLANOVIMA JEVREJSKE OPŠTINE BEOGRAD: DOĐITE U ŠTO VEĆEM BROJU NA IZBORNU SKUPŠTINU 17. MARTA, KAKO BISTE POMOGLI DA SE IZVUČEMO IZ OVOG KOŠMARA U KOJI SMO ZAPALI 15. OKTOBRA 2017!

Na kraju, važno je citirati deo pisma Informativne službe JOB, upućenog članstvu 8. marta: „Aktuelno i zvanično rukovodstvo JOB izbore nije otkazalo već samo odložilo za 17.mart. Ukoliko legalno rukovodstvo JOB – usled zaposedanja kancelarija od strane Glasa razuma – ne uspe izbore da pripremi, možda će ih ponovo odložiti, o čemu ćete biti na vreme obavešteni”.

Prvo, nije bilo nikakvog zaposedanja, pa još od strane Glasa razuma, već su redovni članovi JOB ušli mirno u svoje prostorije, bez obijanja brave (pitati Avrama Izraela da objasni razliku). Drugo, kancelarija JOB radi i sposobna je da pripremi izbore (demokratske!). Treće i najvažnije: nagoveštaj novog odlaganja izbora može da znači samo jedno – Danilo Medić nije siguran da može da sprovede izbore po receptu Žike Pauka, i ne usuđuje se da „izađe na crtu“ dvojici protivkandidata, sve dok njegovi mentori ne smisle neki novi marifetluk. Alal vera, junačino!

Radmila Petrović

2 thoughts on “OTKLANJANJE NEDOUMICA OKO IZBORNE SKUPŠTINE JOB

 1. Dejan Popov says:

  Dobro napisan članak! U svemu sam saglasan. Očekujemo još samo da vidimo kompletne liste za Veće i Nadzorni odbor, pošto postojeće dve za Veće ne valjaju ništa, a za Nadzorni postoji samo jedna koja je takođe anti Nadzorni odbor. Kad budemo to videli moći ćemo da donesemo sud koliko se JOB vraća na put koji jednog dana treba da dovede do prvih istinski demokratskih izbora.

 2. izigran clan JOB says:

  Da li nase odluke sa vanredne skupstine 2. decembra ovim obespravljujete – mi smo izglasali da D. Medic ne moze da se kadniduje u narednih 10 godina ? Sada je on kandidat broj 1?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *