PISMO ROBERTA SABADOŠA ČLANOVIMA JEVREJSKE ZAJEDNICE SRBIJE

Kao odgovor na dopis Danila Medića od 29.12.2018, objavljujemo reagovanje Roberta Sabadoša.

PISMO ROBERTA SABADOŠA ČLANOVIMA JEVREJSKE ZAJEDNICE SRBIJE

Poštovani članovi jevrejske zajednice Srbije

Ubrzanim sledom događaja, u proteklih nekoliko sati, ponovo je došlo do izlivanja Medićevih laži i obmana iz baruštine u kojoj, od trenutka kada se uvukao u naše redove, pokušava da uguši Jevrejsku opštinu Beograd, a potom i Savez jevrejskih opština Srbije. Danilu Mediću još jedino ostaje da stvara lažnu sliku o razjedinjenoj jevrejskoj zajednici u Srbiji. Stvarnost govori sasvim suprotno. Svojim bahatim ponašanjem i zloupotrebama na mestu predsednika JOB, Danilo Medić je uspeo, kao niko i nikad do sada, da protiv sebe ujedini celokupnu Jevrejsku zajednicu Srbije.

Savez Jevrejskih opština, odnosno Jevrejske opštine Pančevo, Zrenjanin, Novi Sad, Sombor, Subotica i Niš, zbile su redove, energično odbacile i sprečile Medićev pokušaj puča u Savezu još 1. jula 2018. godine. Članovi Jevrejske opštine Beograd su se velikom većinom priključili ostalim jevrejskim opštinama kada su na svojoj skupštini 2. decembra 2018, na opšte zadovoljstvo cele Jevrejske zajednice Srbije, opozvali Danila Medića.

Istine radi, Danilo Medić nikada nije ni bio legitimni predsednik Jevrejske opštine Beograd, pošto je prilikom upisa u Jevrejsku opštinu Beograd 2006. godine, i kasnije kod kandidovanja za predsednika JOB 2017. godine, obmanuo i slagao Jevreje koji su ga birali, prećutavši činjenicu da se svojevoljno odrekao naše vere i okrenuo leđa našem narodu!

Jučerašnjim elektronskim pismom članovima Jevrejske opštine Beograd, Danilo Medić je, u svojoj reakciji na moj odgovor Harisu Dajču predsedniku Odbora za Nadzor, koji je objavljen na sajtu „JOB-Glas Razuma“ 29. decembra 2018, dodao još jedan biser svojim prilozima podvala, laži, izmišljotina i obmana.

Ni jedna jedina reč u tom pismu nije istinita.

Sa svakim članom naše zajednice uvek sam bio spreman da razgovaram, da saslušam i da čujem sve ono što se tiče zajednice i jevrejstva. Tako je uvek bilo, tako je sada, a tako će biti i ubuduće.

Za svakog člana naše zajednice moja su vrata stalno otvorena. Ne i za čoveka koji se slobodnom voljom, ne iz straha nego iz oportunizma, odrekao svega što nas čini Jevrejima, za čoveka koji se kao kukavičje jaje uvukao u samo gnezdo jevrejske zajednice Srbije, koju svim silama pokušava da razori. Zašto? Da bi je napravo boljom? Ne, nego da bi je bez ikakve griže savesti mogao tako osakaćenu i istrgnutu iz svoje jevrejske matice upotrebiti na isti taj oportuni način.

Ovo njegovo pismo je u službi tog nauma.

Kao neko ko se odrekao jevrejske vere, Danilo Medić više nema prava da u pogledu jevrejstva i jevrejskog života, govori i piše bilo šta, a ponajmanje šta je dobro, a šta nije u našoj  zajednici i za našu zajednicu. On više ne pripada našem sistemu vrednosti, za nas je on potpuni tuđin.  Za ovaj  kratak period od godinu dana, jasno je pokazao da su on i jevrejska tradicija i moral vrlo udaljeni i da se nalaze u stalnom i nepremostivom sukobu.

U mom prethodnom obraćanju nisam nijednom jedinom rečju pomenuo Danila Medića nego samo i isključivo Harisa Dajča i njegove ponovne ujdurme oko Izveštaja Odbora za Nadzor.

Pitam se zašto se Danilo Medić odjednom osetio pozvan i prozvan da brani lik i delo Harisa Dajča? Koji je razlog ove sad već sasvim otvorene i neskrivene uzajamne naklonosti koju je Haris Dajč do sada postojano ispoljavao na svim sastancima Odbora za nadzor? Možda vrlo veliki i intenzivni interesi, verovatno materijalni, što će skora budućnost sigurno vrlo brzo pokazati.

Ne znam da li kroz izmišljeni citat u svom pismu Medić želi da kompromituje i  NJ.E. Alonu Fišer Kam, ambasadorku Izraela i Nachliela Disona predstavnika WJRO, kao da su oni, svi zajedno, u zaveri protiv Saveza. Međutim, sad kad je to pitanje pokrenuo, svakoga ko je pročitao njegovo jučerašnje skandalozno, primitivno pismo, navešće upravo na taj zaključak.

Jevrejska zajednica je tokom svog dugog postojanja znala da se odredi i prema znatno težim i složenijim pitanjima nego što je bolesna ambicija i neutoljiva gramzivost čoveka koji se uvukao među nas lažno se predstavljajući kao pripadnik jevrejskog naroda.

Proces je pokrenut i ne može se više zaustaviti. Sada je samo pitanje vremena kada će Danilo Medić, u nedostatku sledbenika, svoje usluge morati da ponudi nekoj drugoj ili trećoj verskoj zajednici. Što pre tim bolje.

Predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije

Robert Sabadoš

2 thoughts on “PISMO ROBERTA SABADOŠA ČLANOVIMA JEVREJSKE ZAJEDNICE SRBIJE

  1. Raka says:

    Smenjeni predsednik JOB se hvali kako JO Beograd ima preko 2600 clanova. To bi bilo divno da neki clanovi ne dolaze po svoje decije dodatke i kartice medicinskog osiguranja sa zlatnim lancicem oko vrata na kome visi krst?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.