POČELA PLJAČKA IMOVINE BEOGRADSKIH JEVREJA

Učesnici Vanredne skupštine Jevrejske opštine Beograd, održane 2. decembra 2018, smenili su dotadašnjeg predsednika JOB Danila Medića i organe JOB zbog netransparentnog finansijskog poslovanja i nesavesnog rada. Istom prilikom, prisutni na Skupštini izglasali su članove Privremene uprave JOB. Ministarstvo pravde Republike Srbije, kršeći zakonske obaveze i Ustav Srbije, nije prihvatilo upis nove Uprave JOB.

Na Skupštini JOB koju su zakazali već smenjeni predsednik i smenjeno Veće JOB, izglasani su novi predsednik Aleksandar Jinker, novo Veće i novi Nadzorni odbor JOB – i to ogromnom većinom. Ministarstvo pravde Srbije, ponovo kršeći zakone i Ustav Republike Srbije nije prihvatilo da upiše novog predsednika u Registar crkava i verskih zajednica – i pored uredno dostavljene dokumentacije sa izborne skupštine.

Izbegavanje Ministarstva pravde da izvrši svoju zakonsku obavezu ukazalo je da ovo najviše pravno telo u državi osporava pravo Jevrejskoj zajednici da samostalno uređuje svoje unutrašnje odnose i grubo i samovoljno ukida građanska, verska i tradicionalna prava jednoj etničko-verskoj zajednici u Srbiji. Oglušivanjem o obavezu da nastalu statusnu promenu zavede u Registar crkava i verskih zajednica, Ministarstvo je ukinulo i pravo članovima i izabranim telima JOB da raspolažu svojim finansijskim i materijalnim dobrima. Problem je utoliko veći što Ministarstvo prećutno odobrava da već dva puta smenjeni predsednik i uprava JOB i dalje upravljaju finansijskim i materijalnim resursima Opštine a pre svega dobrima vraćenim na osnovu Zakona  o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koji nemaju živih zakonskih naslednika (u daljem tekstu: Zakon).

Namere već dva puta smenjenih predsednika i uprave, koje podržava neznatan broj članova JOB, postale su još vidljivije unazad tridesetak dana. Smenjeno rukovodstvo JOB, na osnovu prećutne naklonosti Ministarstva pravde i uz podršku visokih dužnosnika grada Beograda, počelo je ubrzano da otuđuje imovinu JOB stečenu na bazi Zakona.

Statut JOB jasno definiše obavezu uprave JOB da prodaja, ustupanje, stavljanje pod hipoteku i slično imovine JOB ne sme da se vrši bez jasne saglasnosti, odobrenja i pismene odluke  Skupštine JOB. Dakle, skupština JOB je ta koja MORA da odobri svaku od ovih transakcija pojedinačno. Smenjeni predsednik i smenjena urava, pošto su po svim aktima JOB smenjeni, ne smeju ni da razmatraju sazivanje Skupštine koja bi odobrila ovakvo privatizovanje vlasništva JOB pošto nemaju ni minimalnu podršku članstva.

Došli smo do faze u kojoj počinje ponovno otimanje jevrejske imovine, tj. imovine naših predaka, žrtava Holokausta, i to ponovo bez mogućnosti jevrejske zajednice da utiče na proces otimačine. Odlaganjem upisa novoizabranog  predsednika i uprave, Ministarstvo pravde, pomognuto visokim dužnosnicima Beograda, omogućava šačici smenjenih članova jevrejske zajednice – treba naglasiti da joj se na čelu nalazi predsednik koji se odrekao hiljadugodišnje vere Jevreja – da se prava Jevreja Beograda prenesu na pomenutu grupu na neograničeno upravljanje. Sada se više ne može govoriti o nemaru ili pojedinačnom propustu već o artikulisanoj nameri. Nisu članovi JOB protiv činjenice da se restitucijom vraćena imovina stavi u funkciju izgradnje ili u druge vidove racionalnog upravljanja, ali jesu za to da se sve mora raditi transparentno i u skladu sa Zakonom i Statutom JOB i sa jasno definisanim ciljem koji mora da bude prezentiran i prihvaćen od članstva tj. od Skupštine JOB. U suprotnom, a to je sada slučaj, prećutnim odobrenjem državne administracije i visoko pozicioniranih pojedinaca, dozvoljava se nezakonita pljačka i privatizacija jednom već opljačkane imovine Jevreja, nestalih u vihoru Holokausta.

Koji su stvarni interesi već prepoznatljive grupe, okupljene oko Zakonom vraćene imovine, možemo samo da pretpostavljamo. Državna politika? Ne želimo da poverujemo da je vlast u Srbiji saglasna sa pljačkom već jednom opljačkane imovine. Da li neka lica u visokim slojevima izvršne vlasti uz šačicu nečasnih članova naše zajednice vide šansu ličnog finansijskog dobitka? Sasvim je moguće ako pratimo dosadašnje događaje.

Ne bismo da nam se, uporedo sa pljačkom imovine naših pobijenih predaka, pripiše i krivica. Neka sredstva javnog informisanja, samoinicijativno ili verovatnije po „preporuci“,  već su krenula  tim putem objavljujući članke u duhu „Jevreji se svađaju oko imovine“. Proturanje ovakvih naslova i informacija navodi na zaključak da se krivica prebaci na pokradenog a ne na lopova kao u znanoj poslovici: „Na vuka povika, a lisice koke kradu“.

Istorija je koliko surova toliko i poučna. Oduzimanje prava Jevrejima na njihovu imovinu, smanjenje građanskih, verskih i nacionalnih prava i sloboda bio je tada samo početak.

Šta ono beše da ide posle? Neće valjda?

REDAKCIJA

7 thoughts on “POČELA PLJAČKA IMOVINE BEOGRADSKIH JEVREJA

 1. Igor Najfeld says:

  Smenjeni su konacno i pokazali ovim aktom zasto su smenjeni.
  Kako na ovo reagovati?
  Kao I dosad: sazvati dobro organizovanu konferenciju za stampu I javnost.
  Naravno, sa dokazima, stampanim materijalom, video snimcima I svim onim
  sto bi I na sudu bilo legalno prihvaceno.
  Ovo je pre svega sud javnosti, i daleko bolji na duge staze.
  Mogu I da pljackaju I prodaju, ali ce to ipak biti vraceno u nekim drugim vremenima.
  I treba jasno svima reci da ce za ovakve akcije ovi smenjeni, banalni, licemerni,
  okiceni laznim jeverejskim perjem, koji umesto muda imaju raspadnute
  maces knedle, biti I krivicno gonjeni.

  Kol tov le kulam, Igor Najfeld

 2. Miroslav Demajo says:

  Ma država ovde igra i gotovo. Kako se boriti, pa bio ustanak varšavski geto npr. U Budimpešti jevreji pregovarali sa Nemcima pa otišli u Aušvic… Nikada neće opet sve biti vraćeno. Država igra prljavu igru sa Crnom Gorom uz SPC a ovde upravo rade isto to prema nama. Ali, u Srbiji uvek neko drugi kriv. Mediji slaba vajda. Kao prvo, kako bi bilo 300 sa Skupštine na ulicu protiv državnog kriminala, 300 i Leonida, kako to gordo zvuči. Dobro jutro, još jedno lepo jutro u fašisoidnoj Srbiji. Nisam istoričar ali jesam biolog bivši naučnik pa umem nešto da analiziram i korelišem za razliku od mase koja čita žute dnevne novine. Uz ovo lepo jutro, podsetite se scene iz fila Kabare, dečko koji lepo peva o prirodi, jelenima itd. u bašti pivnice a posle…ona pivnica liči na jednu kafanicu u parku Topčider. Batinaše vlast već ima.

 3. Zoki says:

  Lako bi nama bilo sa šačicom načasnih Jevreja. Časkom bi smo ih sklonili, funkcija i stvari vratili u normalu, vratili JOB njenim članovima. Uostalom već smo ih dva puta smenili. Problem je sa njihovim nezajažljivim mentorima van zajednice kojima, kao i ovim „našima“ poteče voda na usta kad im se ukaže zgoda da otmu tuđe. Pa da bar ti sa strane nemaju, nego imaju preko mere nagrabljenih dobara. Ovi naši će dobiti deo, trude se, brukaju se nasrću na kosti predaka, kradu besomučno ali oni spolja koji im drže kišobran pokupiće kajmak. Gladne je lako nahraniti, site nikako. Cena je nažalost za nas razvaljivanje Jevrejske zajednice. Oni o tome ne misle. Moral im je na nivou skaraabeja. Misle samo na svoje d… Nama ostaje samo da neposustanemo i da ih što pre gurnemo u ruke zakona. Neće biti lako, ali ćemo uspeti, treba biti siguran i uporan. Ja plaha li vremena za pokvarenaa čovjeka.

 4. Miroslav Demajo says:

  Zoki lepo umereno priča. Nema plahih vremena. Da li bi Hitler uzeo u obzir plaha vremena? Samo se uljujkuljemo. Pa Hitler bi zavideo ovima. Ni posle Kristal Nacht nije sve prešlo u idiotske ruke. Menjani su zakoni pa makar bili gadni, ali sud i Ministarstvo pravde je radilo svoje. Čitajte razne romane iz tog doba, bilo otimaćine ali se donosio zakon. Pogledajte Jev. Ist. Muzej, veliki pano, pa i Pavelić je doneo zakone. Ovi u Srbiji to rade bez zakona. Razvodnjavanje ove diskusije me samo sve više dovodi u debelu sumnju da se sve maskira i sve više vodi borba ispod žita dva tabora. Bio sam dugo u NO i ne verujem nikome. Žao mi je što sam snage uložio u sumnjivu stranu. Doviđenja, mene vise nećete čitati do aktivnosti barem ravnih Matije Gubca, Spartaka, Pugačova, Bele Ruže, itd. Dopisujte se sa nacistima do mile volje, stvarno suludo. Doći će i po vaše stanove dekadentni burgeri. Ja sam spreman kao Slvadore Aljende. Nemam oružje ali ću poginuti na pragu za koji redovno plaćam porez itd ovoj zna se kakvoj državi.

 5. Jakov says:

  Sad meni nije jasno nešto.
  Statut jasan, nema prodaje bez skupštine. Ni hipoteke.
  Tu smo svi saglasni. Ali uz svo poštovanje, nisam do sada nigde video ŠTA SE PRODAJE.
  Molim Vas da se uzdržimo od izjava tipa:
  „Smenjeno rukovodstvo JOB, na osnovu prećutne naklonosti Ministarstva pravde i uz podršku visokih dužnosnika grada Beograda, počelo je ubrzano da otuđuje imovinu JOB stečenu na bazi Zakona.“
  Bez konkretnog primera. Već smo se dosta izblamirali prethodnom pričom o hipotekama, koja je demantovana, na IO Saveza.
  A pričati bez dokaza je samo podrška onima koje napadamo.

  • Zoki says:

   Pogledati konkurs u NOVOSTIMA koji je objavilo ex-JOB rukovodstvo za izbor partnera za Studentski Trg i Južni Bulevar. I molim Jakove nemojte da se pravite englez. Englezi se prave drugačije.

 6. Miroslav Demajo says:

  Goranu Babiću veliki pozdrav i čestitanja za članak u listu Danas. Tako rade heroji koji ostaju zapamćeni u istoriji, ovoga puta ne samo u istoriji JOB već i istoriji ovih širih prostora. Živeo!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.