Pomen u Jajincima

Dana 6. oktobra, s početkom u 11 časova, na platou Spomen-parka „Jajinci“ odata je počast nevinim žrtvama stradalim u Drugom svetskom ratu. Komemorativnu svečanost predvodio je izaslanik predsednika Republike, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Pomenu su prisustvovali predstavnici boračkih organizacija, pripadnici romske zajednice u Srbiji, jedan broj učesnika Narodnooslobodilačke borbe i članovi stranih diplomatskih misija akreditovani u našoj zemlji.

U ime Saveza jevrejskih opština Srbije, venac na spomenik stradalim položili su predsednik Robert Sabadoš i generalni sekretar Danijela Danon.

Komisija za utvrđivanje ratnih zločina, formirana odmah po završetku Drugog svetskog rata, iznela je da je u Jajincima ubijeno 80 000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista. Novija istraživanja govore da je tu stradalo oko 65 000 ljudi. Nezavisno od toga koji je od ova dva podatka tačan, istoričari su saglasni da je stratište u Jajincima najveće na teritoriji Srbije.

dav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *