POVODOM DOPISA ALEKSANDRA NEĆAKA

POŠTOVANI,

Zapanjen sam dopisom A. Nećaka bivšeg predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije: “Moj stav: Saopštenje za javnost SJOS ili Saopštenje koje bi nas moralo zabrinuti“.

Zapanjen, jer se pitam veruje li on uopšte u ono što je napisao? Da bih bio jasniji, navešću Vam nekoliko razloga.

Prvo: Svima je poznato da je termin Judenlager Semlin (Jevrejski logor Zemun) nacistički naziv za logor u kome su ubijani Jevreji, logor u kome je i moj otac 1942. godine ubijen. Naravno, ne pada mi na pamet da koristim taj nacistički termin kad postoji bolji, a to je Logor Staro Sajmište, jer on označava kompleks zgrada gde je nekada bilo Sajmište, a koji je, u vreme nacističke okupacije naše zemlje, pretvoren u koncentracioni logor za Jevreje. Razmišljanje bivšeg predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije na tu temu ukazuje na nedovoljno poznavanje materije o kojoj piše.

Drugo: Poznato je ko se saglasio sa rušenjem nekadašnjeg logora Topovske šupe, da bi se na tom mestu sagradio nekakav tržni centar i zaboravilo da su tu mnogi naši preci proveli svoje poslednje dane. Bio je to Danilo Medić, nedavno smenjeni predsednik Jevrejske opštine Beograd. Ne čudi me što to bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, inače sada Medićev saborac, ne pominje. Poznato je ko se, zbog jedne dame, zvanično odrekao pripadnosti jevrejskoj zajednici.

Treće: Član sam Jevrejske opštine Beograd duže od bivšeg predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije i dobro znam ko je bio Dimitrije Ljotić, znam šta su ljotićevci radili u vreme nemačke okupacije naše zemlje jer sam i sam bio proganjan od njih, i siguran sam da među našim ljudima ne može biti ljotićevaca. Otkud bivšem predsedniku Saveza jevrejskih opština  ideja sa pomisli pa piše da su sadašnji predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije ili predsednik Jevrejske opštine Beograd i njegovi saradnici, ljotićevci? Ko tako nešto tvrdi, pa čak i napiše, piše gluposti i čini to sa namerama koje nisi časne. Uostalom, ako i dalje ostane pri takvoj tvrdnji, neka podnese neke dokaze. U ovom slučaju, očigledno je da je bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije to izmislio i napisao nemajući nikakve ozbiljne argumente kojima bi urušio ugled rabina Isaka Asijela, a sa njim i novoizabranu upravu naše, beogradske jevrejske zajednice.

Četvrto: U tekstu koji je bivši predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije napisao, podmeće se priča o nekoj saradnji novoizabrane Jevrejske opštine Beograd sa strankom Dveri. Da je u prošlosti došlo do jednog razgovora sa Dverima, to niko ne krije i niko ne poriče. Poznato je da i u ratu, među zaraćenim stranama može doći do nekih razgovora, ali je činjenica da između Saveza jevrejskih opština Srbije i Dveri, sem tog jednog razgovora, nikakve saradnje niti sporazuma nije bilo, niti bi moglo biti. Pomenuto je sve to sa očiglednom namerom da se mnoštvom napisanih gluposti sakrije da A. Nećaku u čitavom tekstu nedostaju ozbiljni argumenti.

 Peto: Nije mi jasno šta je navelo bivšeg predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije A. Nećaka da se bavi pisanjem pomenutog teksta. Moj utisak je da je mnoštvo upotrebljenih reči, reči  koje nemaju veze sa temom njegovog dopisa, samo rezultat namere da u nedostatku bilo kakvih ozbiljnih argumenata ipak nekako ocrni sadašnjeg predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije gospodina R. Sabadoša, predsednika beogradske Jevrejske opštine gospodina Aleksandra Jinkera, našeg rabina Isaka Asijela i druge pristojne ljude u našoj zajednici. U kontaktima koje sam ranije sa njim imao, delovao mi je razumno i ne shvatam kako je sada uspeo da poveruje D. Mediću, predsedniku smenjene uprave JOB i maloj grupi njegovih istomišljenika, pa da se bavi tako neozbiljnim poslom kao što je bilo  pisanje članka „Moj stav: Saopštenje za javnost SJOS ili Saopštenje koje bi nas moralo zabrinuti.“

         arh. Aleksandar Ajzinberg 

redovni profesor univerziteta u penziji

5 thoughts on “POVODOM DOPISA ALEKSANDRA NEĆAKA

 1. Gamarnu says:

  Pomenuto pisanje A. Necaka je sramotno, ali je mnogo veca sramota nasa sto smo svojevremeno takvom coveku omogucili da postane predsednikom SJOS. Na nasu nesrecu, cini se da se nismo naucili pa smo pre dve godine pocinili jos vecu gresku izabravsi D. Nedica za predsednika JOB. Ima li nade da se jednom dozovemo pameti?

 2. Hithalnu says:

  Odgovor za Gamarnu:
  Zar nismo izborom Saše Jinkera onakvom većinom iskazali i kajanje zbog nepromišljenosti i ozbiljno razmišljanje!?

  • Gamarnu says:

   Sigurno da jesmo!
   Ali, vrlo cesto mnoge prave odluke i izbori nisu dovoljni da se sanira steta naneta makar i tom jednom losom i pogresnom odlukom. Trebace vreme, mnogo vremena.

 3. Mića says:

  Gosp. Profesor A. Ajzinberg viđeni član naše zajednice je bez diskusije mudar i korektan čovek. Svi koji ga poznajemo uvereni smo u to. Njegov članak je vrlo jasan a zaključci su sasvim na mestu.
  Sa druge strane Gosp. A. Nećak nikada nije uživao naročit respekt kod članova Zajednice. Svako svoj status stvara i ne treba da se ljuti ako mu nije onakav kakav misli da bi trebao da bude. Uostalom pozicija u društvu je rezultat onih oko nas koji cene naše postupke. Kako posejemo tako ćemo i da žanjemo. Pisanje gosp. A. Nećaka ne samo da se ne bazira na činjenicama već je i nepristojno i jedan ozbiljan čovek u godinama ne bi smeo radi sebe da piše na taj način.

 4. komentator says:

  Da li je Necak marioneta u nekim velikim igrama samo mozemo da naslutimo, ne zaboravimo da je bio clan JOB pa mu se zbog necega vise svidelo da bude clan JO Subotica, pa ni tu nije bio zadovoljan sada je clan JO Zemun, kod svog pajtosa Fogela. Samo je pitanje kad ce i sa njim da se pokarabasa pa predje u JO ?? ko li ce ga primiti takvog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *