Pozivnica Jvrejske opštine Zrenjanin

SJOS NAS JE ZAMOLIO DA OBJAVIMO:

 

 

JEVREJSKA OPŠTINA ZRENJANIN POZIVA VAS NA

GOSTOVANJE PREDSTAVE „LEDENE DOKTRINE“ IZ SEGEDINA

 

SUBOTA, 26. JANUAR, 20h,  KULTURNI CENTAR

ULAZ SLOBODAN

 

Jevrejska opština Zrenjanin uz pomoć Saveza jevrejskih opština Srbiju i u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina u goste dovodi predstavu iz Segedina „Ledene doktrine“ povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, a u sklopu projekta „Korak napred“.

 

Nesvakidašnja predstava „Ledene doktrine – varijacije na temu nacističke retorike“ pozorišne trupe Metanoia Artopedia iz Segedina, biće odigrana subotu, 26. januara od 20h na velikoj sceni Kulturnog centra.

Predstava je prvenstveno nastala sa ciljem da senzibiliše današnju omladinu na opasnosti nacističkog govora mržnje, pokazujući kako se mogu prepoznati njegovi elementi u današnjem svakodnevnom govoru.

Predstava bira neobično estetsko predstavljanje Holokausta. Umesto na perspektivu žrtava, fokusira se na počinioce, odnosno na njihov način razmišljanja i upotrebu jezika, na jezičku propagandu koju je Viktor Klemperer, književnik iz Drezdena koji je preživeo Drugi svetski rat, nazvao LTI (Lingua Tertii Imperii – Jezik Trećeg rajha), dovoljno snažnu da masovno zamuti razum prosečnog građanstva, da ih načini ubicama ili kolaborantima u ubistvima.

Tekst predstave je slobodna interpretacija različitih dokumenata iz tog perioda: predstavljeni su citati iz memoara preživelih (dr Mikloš Njisli, Viktor Klemperer, Perla Ovic), ali osnovu teksta čine govori i izjave nemačkih i mađarskih počinioca koji su odgovorni za genocid (Hitler, Himler, Ajhman, Laslo Endre, Mikloš Horti). Pored nacističkih tekstova 30-ih i 40-ih godina, u predstavi je prisutna i današnja manifestacija ekstremne desnice, koja dospeva u javnost preko neimenovanih komentara na blogovima i internetskim forumima, kao i kroz izjave pojedinih javnih ličnosti.

Predstava Ledene doktrine je oblik specijalne otvorene dramaturgije: gledaoci popunjavaju sociološki upitnik, koji omogućava evaluaciju predstave iz perspektive publike.

Predstava „Ledene doktrine“ je upravo imala uspešan nastup na sve cenjenijem feestivalu Andraša Urbana „DESIRE“ u Subotici

Saradnici: Andrea Erdelj Perovič, Agneš Krasnahorkai, Vera Varga, Silard Sokol, Kopanj Jerkuš, Dora Varga Sič, Mate Virag

Kostimi: Ana Čuri

Kartonske figure pripremio: Atila Kiš Etele

Sociološki upitnik: Đula Lenčeš

Montaža zvuka i živa naracija: Zoltan Lenđel

Saradnik reditelja: Andrea Erdelj Perovič

 

 

OBEZBEĐEN PREVOD NA SRPSKI JEZIK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *