Pred nove izbore: zašto je smenjena “najbolja” uprava JOB

Bio sam zbunjen kada se krenulo sa inicijativama za vanredne izbore, za sve i na svim nivoima. Pomislio sam da se sigurno tu misli na Savez jevrejskih opština Srbije (najviši nivo) – tamo je svakako istekao mandat predsedniku i Izvršnom odboru još u martu mesecu. Pored svih kontroverzi vezanih za prethodne izbore u SJOS, kasnijih nagodbi i sukoba, prošle su 4 godine i vreme je za finalne izveštaje o radu i finansijama. Prevario sam se – početkom septembra, baš pred velike praznike, na vanrednoj skupštini JOB traži se od predsednika, Veća i Nadzornog odbora JOB “dobrovoljna samo-smena” i raspisivanje izbora za novu upravu u kojoj svi mogu da učestvuju.  Dozvoljava se, naravno, i aktuelnoj upravi da se ponovo kandiduje za mesta na koja je već izabrana pre dve godine, i za koja još uvek traje mandat – baš demokratski. 

I gle čuda, ne traži se opoziv uprave zbog lošeg rada i finansijskih malverzacija (što bi automatski dovelo do novih izbora, kao što je bio slučaj sa dve prethodne smenjene uprave), jer to je najbolja uprava koju je JOB imao u poslednjih 30 godina. Jedino obrazloženje za smenu jeste da bude mir u kući. A šta taj mir tačno znači i kako se postiže to niko ne objašnjava – verovatno svi postajemo dobri, sve krađe i zloupotrebe se zaboravljaju i opraštaju, sve tužbe se povlače, a sudske troškove snosi Opština.  Meni to zvuči naivno i neuverljivo – pa na svakim izborima ima i gubitnika koji sigurno neće promeniti ćud.

Pošto je “najbolja uprava” odstupila, polako stvari postaju jasnije – vidi se odakle vetar duva. Dovoljno je pogledati ko su glavni predlagači za ove nove “mirotvoračke” izbore: članovi nekadašnjih smenjenih uprava sa svojim porodicama i saborcima (kvorum od 51 zaista nije teško postići).  Pored nesporne činjenice ko obezbedjuje prateću e-logistiku, oni najaktivniji i najglasniji su uglavnom u nekakvom poslovnom odnosu sa Savezom, tako da ne treba mnogo mašte da se shvati odakle potiče ova spasonosna ideja – uostalom, uvek je dobro ono što žulja kod kuće gurnuti u tuđe dvorište. Zato se valjda toliko i insistira na jedinstvenim kompletnim izbornim listama – da ne bi neko u budućnosti slučajno iskakao iz planiranog scenarija.

A šta su bili gresi uprave JOB, koja mora biti samo-smenjena:

  • Nije dozvolila formiranje verskih sudova po opštinama (da li je predlagač znao da je ovo 21. vek).
  • Nije iskoristila statutarnu mogućnost i isključila opozvanog predsednika iz JOB, već je tu odluku prepustila članstvu.
  • Nije uspela da progura predlog novog Statuta kojim bi JOB postao zatvorena jevrejska zajednica zasnovana isključivo na načelima halahe i ortodoksnog gijura.
  • Nije uspela da uvede “duhovni sud” u JOB u formi Etičkog odbora.
  • Nije uspela ni sa ad-hoc Etičkom komisijom.
  • I glavni greh ne pristaje na nedokumentovanu računovodstvenu gimnastiku u obračunu dugovanja izmedju Saveza i JOB

Ima još toga – zaista, dosadašnja uprava je unosila nemir u idilični SJOS i treba je ukloniti, a na njeno mesto dovesti neku fleksibilniju i poslušniju, spremnu na nagodbu. Pa šta košta da košta, sve će to na kraju da plati JOB.

A kako to i ostvariti?  Za to je angažovan “organizator puča” – nekadašnji predsednik JOB (nažalost, pre par godina je morao podneti ostavku posle slučajnog hapšenja u jednoj raciji policije). To sada nije važno (verovatno jer nije krivično gonjen zbog toga), važno je da je on dobar organizator. Uz pomoć familije, društvenih mreža i svojih saboraca uspeće u tome. Dosadašnja uprava se već povukla, a sa prethodnom smenjenom upravom će se već nekako postići dogovor (a možda već i jeste). Simptomatično je da su glasogovornici neprekidnih napada na predesednika Saveza: “Glas istine” i “Savez Jevreja” odjednom utihnuli, ali je uprava JOB (sada i Bnei Brit loža) i dalje na njihovom tapetu.  A kada se obezbedi podobna uprava JOB, tada će moći da se organizuju izbori i u SJOS.

Izbori su tu – za koji dan će se doneti odluka kako će JOB dalje.  A šta se nudi članstvu JOB za rešenje:

  • Jedna marionetska izborna lista podržana od strane predsednika Saveza, a otelotvorena od strane “spasonosnog vanstatutarnog organizacionog odbora“ i podržavalaca pretposlednje uprave JOB, takođe opozvane zbog nepravilnosti u svom radu.
  • Jedna preobraćenička izborna lista podržavalaca poslednje uprave koja nikada nije podnela izveštaj o svom radu, ali je zato finansijski uništila JOB i ostavila stotine sudskih tužbi iza sebe.
  • I srećom, jedna izborna lista mladih entuzijasta spremnih da nastave tamo gde je aktuelna “žrtvovana“ uprava bila primorana da stane, ista uprava za koju smo glasali u tako velikom broju pre dve godine. 

Zato apelujem na svo dobronamerno članstvo JOB, kome je stalo do digniteta i autonomije Opštine, a ne materijalnog okorišćavanja na račun naših nestalih predaka, da obavezno izađe na izbore i glasa za dobrobit JOB, a ne po diktatu onih koji su najglasniji. Ja dobro znam za koga ću glasati.

Jedan dobronamerni član JOB

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.