Preteća opsada zgrade JO Beograd

Beograd, 16. mart 2019.

Preteća opsada zgrade JO Beograd

Danas oko 13:30 časova, tokom Šabata, specijalne jedinice policije su mirno ušle u prostorije Jevrejske opštine Beograd u Kralja Petra I u prisustvu Privremene uprave Jevrejske opštine Beograd i pretražile ih na osnovu lažne dojave o eksplozivu u zgradi. Istovremeno, grupa od dvadesetak pripadnika unajmljenog privatnog obezbeđenja i batinaša okupila se u neposrednoj blizini zgrade Jevrejske opštine Beograd i po okolnim ulicama, i odatle pažljivo pratila situaciju. Pripadnici privatnog obezbeđenja i batinaši su očigledno bili unapred obavešteni da će policija pretražiti zgradu pa su vrebali mogućnost da nasilno uđu u prostorije JOB.    

Za veliku većinu beogradskih Jevreja današnji događaj je krajnje uznemirujući i zabrinjavajući. Sve ovo se dešava u toku velikog skandala koji dugo potresa jevrejsku zajednicu u Beogradu vezano za opozvanu upravu na čelu sa Danilom Medićem, i to samo jedan dan pre izbora za predsednika i organe uprave JOB, koji imaju za cilj da povrate tradicionalni život i vladavinu prava u JOB.  

Ima mnogo razloga da se veruje da su današnji događaji planirani i izvedeni po nalogu opozvane uprave JOB na čelu sa Danilom Medićem i njegovim bliskim slebenicima. Na drugoj strani su članovi Opstine koji imaju za cilj da se stavi tačka na najsramniji period u životu beogradskih Jevreja ikada.

Članovi jevrejske zajednice uspeli su da smire situaciju i objasne policiji o čemu je reč, nakog čega je policija legitimisala pripadnike privatnog obezbeđenja i batinaše okupljene ispred ulaza u zgradu JOB.

Ovim putem se zahvaljujemo policiji na krajnje etičkom i profesionalnom ponašanju tokom današnjih uznemirujućih dešavanja u Kralja Petra 71a, a to isto očekujemo i od zvaničnih državnih organa u toku postupka koji sledi – upisa legalno izabranih organa Uprave JOB.

U prilogu šaljemo nekoliko fotografija napravljenih tokom događaja ispred zgrade JOB.

Stigla policija
Živi zid čuva JOB
„Batinaši“ su se smestili preko puta JOB

S poštovanjem,

Izabrana Privremena uprava JOB

One thought on “Preteća opsada zgrade JO Beograd

  1. Julio says:

    Osecam da ce od sledeceg ponedeljka nekima prestati clanstvo u JOB kao sto ce i nekima biti potrbna pidzama i cetkica za zube. Sta vi kazete na to?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *