REAKCIJA NA KOMENTAR

Navodimo komentar na tekst koji je objavio Glas Razuma 20. juna 2019.

POČELA PLJAČKA IMOVINE BEOGRADSKIH JEVREJA

Komentar navodimo u celosti:

Jakov says:

Sad meni nije jasno nešto.
Statut jasan, nema prodaje bez skupštine. Ni hipoteke.
Tu smo svi saglasni. Ali uz svo poštovanje, nisam do sada nigde video ŠTA SE PRODAJE.
Molim Vas da se uzdržimo od izjava tipa:
„Smenjeno rukovodstvo JOB, na osnovu prećutne naklonosti Ministarstva pravde i uz podršku visokih dužnosnika grada Beograda, počelo je ubrzano da otuđuje imovinu JOB stečenu na bazi Zakona.“
Bez konkretnog primera. Već smo se dosta izblamirali prethodnom pričom o hipotekama, koja je demantovana, na IO Saveza.
A pričati bez dokaza je samo podrška onima koje napadamo.

Nevešto pretvaranje “Jakova” da nema pojma o čemu se radi očito je samo pokušaj manipulacije. Manje-više svi članovi JOB, koji se iole interesuju za događaje u svojoj Zajednici dobro znaju, pročitali su i videli, da su Večernje novosti 3. juna 2019. objavile oglas za podnošenje ponuda Jevrejskoj opštini Beograd (i to smenjenoj Upravi?!) za zajedničku izgradnju poslovno-stambenih objekata na lokacijama Studentski Trg br. 11 i Južni Bulevar 180.

Stvar je potpuno jasna i nema reči o “nedostatku dokaza”. Namera pljačke je evidentna.

Za one koji se još uvek brane da im nije jasno o čemu se radi, stavljamo na raspolaganje jasne  informacije kako bi shvatili ono što manje-više svi članovi JOB znaju.

JOB ustupa parcelu za “zajedničku gradnju”, a investitor, preduzeće van JOB, finansira izgradnju. Pravilo na tržištu jeste da od izgrađenih kvadrata vlasniku parcele, pripada 25-30% izgrađenog prostora (kvadratnih metara), a graditelju ostatak 70-75%, u zavisnosti od zaključenog ugovora. Ukoliko se ovaj aranžman ne odradi javno, ovo je način da vlasnik parcele zvanično dobije znatno manje izgrađenog prostora, na primer desetak procenata, deset do petnaest procenata ide u privatne džepove lica iz organizacije vlasnika parcele, a ostatak graditelju. Podrazumeva se da je ovo slučaj kada je parcela vlasništvo nekog državnog preduzeća ili zajednice kao što je JOB. Kada se radi o privatnoj parceli, ova mahinacija se očigledno ne može izvesti.

Na tuđ račun, u ovom slučaju na račun JOB,  lako je prebaciti 10-15% izgrađenog prostora u privatne džepove. Ovakva finansijska pljačka bila je glavni razlog što je u Statut JOB ugrađena zabrana prometa nekretnina u vlasništvu JOB bez odobrenja Skupštine JOB. Znači, bez jasnog prezentiranja elemenata ugovora sa građevinskim preduzećem i bez dozvole Skupštine JOB, ovakvi aranžmani se ne smeju zaključivati. Zabrana prometa nekretninama se odnosi na prodaju, na zajedničku izgradnju, stavljanje hipoteke na nekretnine i na sve druge oblike izmene vlasničke strukture bez odluke Skupštine JOB.

U ovom trenutku smo svedoci pokušaja pljačke. Konkurs za ovu mahinaciju je već objavljen, a evidentno je da Skupština JOB nije dala niti bi dala dozvolu za ovu mahinaciju.

Važno je napomenuti da se ovakva transakcija već desila pre više od deset godina, da je pri tome JOB značajno zakinuta za deo prostora koji  je trebalo da joj pripadne, i da su i tada neki od aktera bili ista lica koja i sada pokušavaju da izvedu sličnu mahinaciju. Doduše, danas operacijom rukovodi Danilo Medić koji tada još nije bio član JOB. Sigurnost sa kojom sada nastupa ova grupica članova smenjene uprave JOB i bivšeg predsednika Medića navodi na zaključak da se nalaze pod zaštitom dužnosnika iz Ministarstva pravde i Uprave grada. Podrška smenjenoj upravi JOB od navedenih struktura i davanje na taj način mogućnosti grupici da uzurpira pravo upravljanja  finansijama i dobrima JOB, manifestuje se već više od šest meseci kroz protiv-zakonite odluke Ministarstva pravde da ne registruje novu izabranu upravu JOB i njenog  predsednika Aleksandra Jinkera. Staro  pravilo je, ako ne znaš ko je kriv, gledaj ko će da zaradi.

Ministarstvo pravde, a i ličnosti iz Uprave grada onemogućuju članovima JOB da se zaštite od pljačke imovine JOB. Možda je sada jasnije zašto Ministarstvo pravde na sve načine izbegava  registrovanje regularnih tela izabranih na Skupštini JOB u registar crkava i verskih zajednica, a da je tvrdnja koja se provlači  “da se jevreji svađaju oko para” samo floskula za skretanje sa teme o poštovanju zakona i Ustava Srbije od strane onih koji zakone i Ustav Srbije prvi moraju da brane.

REDAKCIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.