Sa ovom spodobom svašta možemo da doživimo

Da li znate da je naša Sinagoga Sukat Šalom tokom okupacije u Drugom svetskom ratu bila od strane esesovaca pretvorena u javnu kuću? Na ovaj način, okupaciona vlast želela je da dodatno ponizi naše pretke kroz ponižavanje naše religije i tradicije.

A da li znate za projekat Medićevog Veća da se na višim spratovima sinagoge adaptira desetak apartmana za izdavanje turistima i putnicima namernicima? O tome postoji i zapisnik sa Veća. Srećom, ovaj projekat je izgleda prolongiran, valjda dok se ne unovči deo placa kraj sinagoge ili neki drugi.

Devastirana je košer kuhinja. Kad bi mogao, Medić bi tamo otvorio kafanu. Po potrošnji preko biznis kartice vidi se da čovek voli da se hrani po kafanama.

Ako za ove podatke, poštovani članovi JOB i Jevrejske zajednice u Srbiji niste znali, sada znate.

A da li znate da je danas čistačica počela da čisti  molitveni deo naše sinagoge i da je došao izvesni Vojkan, valjda iz obezbeđenja, i naredio joj da napusti sinagogu i da prestane da čisti. Naravno, rekao je, da je to NAREĐENJE predsednika Medića. Nakon duže rasprave sa Isakom Asielom, deo sinagoge namenjen verskim obredima i tradicionalnim okupljanjima članova JOB ipak je nekako očišćen.

Nije Medić jedini, a ni prvi koji je od sinagoge umislio da napravi svinjac. „Predseniče“ Mediću to je bila i ideja SS-a od 1941. do 1944. Znamo da tebi sinagoga nije potrebna. Ni tebi ni tvojim sponzorima. Vama su potrebne samo nekretnine mrtvih Jevreja. Znamo mi to. Imaš ti crkvu i budistički hram kako vidimo iz dokumenata koje posedujemo. Imaš svašta, samo nemaš stida ni obraza. Ali Mediću, nama sinagoga treba, mi smo Jevreji. Sada je jasno tvoje dalekovido sagledavanje budućnosti naše Zajednice. U to se savršeno uklapa i pravljenje svratišta i svinjca od našeg hrama.

Sram da te bude.

Redakcija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.