SADA JE SVE MNOGO JASNIJE

Nadamo se da ste pogledali gostovanje N. Fogela na TV N1, 29. januara 2020. Nakon ovog Fogelovog nastupa, mnoge dileme su otklonjene. Ne govorimo o uzurpiranju zemljišta na Jevrejskom groblju u Zemunu, i onome što je od pokojnika uzeo da bude njegovo, već o njegovom antisemitskom delovanju koje je sada potpuno izašlo na videlo.

Pre svega da se setimo, u nekoliko reči i slika, antisemitizma povezanog za javno delovanje Nenada Fogela. Mnogi članovi Zajednice nisu, u početku, bili spremni da vide pravu sliku. Podsećanja radi, evo navoda iz teksta „Zmijsko jaje“, objavljenog na Glasu razuma pre više meseci:

Događaj od pre par godina u Jasenovcu značajno je potresao Jevreje u Srbiji i među njima izazvao opravdani revolt. Židovska zajednica Hrvatske i Srpska zajednica u Hrvatskoj su objavile da bojkotuju komemoraciju žrtvama Jasenovačkog logora istog dana kada i Vlada Republike Hrvatske – zbog povampiranja ustaške ideologije u delu hrvatske javnosti. Židovska i Srpska zajednica su odredile poseban datum za komemoraciju i o tome obavestile javnost desetak dana pre Vladine komemoracije u Jasenovcu. Predsednik Jevrejske opštine Zemun, Nenad Fogel je, i pored  usmenog upozorenja članova Jevrejske zajednice Srbije, na dan komemoracije u Jasenovcu, kada je komemoraciju organizovala Vlada Hrvatske, organizovao izložbu o stradanju Jevreja i na taj način obesmislio bojkot Židovske i Srpske populacije u Hrvatskoj. Izložbu je posetio i ministar Hasanbegović, jedan od glavnih zagovornika izmene istorije i uloge Hrvatske u Drugom svetskom ratu

Prijateljsko ćaskanje: Zlatko Hasanbegović, Nenad Fogel i predsednik vlade Hrvatske u Jasenovcu, na komemoraciji

(Zlatko Hasanbegović negiraHolokaust i glavni je pobornik teorije da je Koncentracioni logorJasenovac bio samo radni logor)

U pomenutom gostovanje N. Fogela na TV N1, 29. januara 2020, povodom izložbe o građanima Srbije koji su pomogli Jevrejima u vreme Holokausta, Fogel je dao i „prigodan“ intervju.

Da se odmah izjasnimo o činjenici da se ovekoveče herojska dela građana Srbije u tom mračnom periodu, koji su uz rizik da sami budu ubijeni skrivali svoje sugrađane Jevreje od nacističkih pogroma. Ta herojska dela Jevreji nikada neće zaboraviti!

Ali, da li je to bila ideja Nenada Fogela? U intervjuu povodom izložbe, Nenad Fogel je otkrio svoje prave namere. Da se podsetimo, Fogel je rekao da u Srbiji nema antisemitizma, a izložba upućuje na pomisao da ga ni u doba Holokausta nije bilo. Složimo se sa iznetom tvrdnjom mada bi bilo pravilnije reći da je antisemitizam u Srbiji daleko manji nego u drugim zemljama i zato smo srećni i zahvalni našim sugrađanima, pre svega Srbima.

Ali nakon toga Fogel izjavljuje, bez da ga voditeljka uopšte pita, da antisemitizma ima među članovima zajednice, tj. među samim Jevrejima?! Voditeljka pokušava da ga vrati na temu izložbe, ali Fogel insistira na izjavi da se vinovnici antisemitizma nalaze unutar Jevrejske zajednice.

Ovaj narativ je veoma poznat. Antisemiti često negiraju Holokaust tvrdnjom da su Jevreji sami ubijali svoje sunarodnike, potkrepljujući tu tvrdnju postojanjem kapoa koji su mučili Jevreje u koncentracionim logorima. Ovo je  tipična tvrdnja kojom se negira Holokaust, odnosno to je jedan od bitnih „dokaza“ antisemita da Holokausta, u stvari, nije bilo. Po njima, Jevreji su ubijali Jevreje. Ovu zlu tvrdnju snažno zagovaraju organizacije krajnje desnice, fašističke grupe u Evropi i SAD, i neke zemlje Bliskog istoka. Kada se ovome dodaju i izjave kojima Fogel napada Efraima Zurofa, poznatog borca protiv antisemitizma, dolazimo do neizbežnog pitanja: kome pripada i za koga radi Nenad Fogel? Ko je još u našoj zajednici angažovan na ovom prljavom poslu sem njega?

Ovaj intervju Nenada Fogela na N1 otkrio je članovima Jevrejske zajednice u Srbiji da nemamo posla sa nečasnim brbljivcima i zaluđenim likovima sa budalastim idejama, već da se radi o dugotrajnom, smišljenom delovanju jednog ili nekoliko ljudi koji slede antisemitsku ideju striktno, predano i trajno. Da li se radi o pojedincima ili organizaciji desničara-antisemita?

Šta nam je sada činiti? Jedno je sigurno, situacija je krajnje ozbiljna. Ne znamo ko je još u ovom zlom stroju, ali smo svesni da se zvono za uzbunu oglasilo.

REDAKCIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.