Savet za dobro vaše dece

Pročitah pismo, ili bolje reći bajku, koje nam je bivše rukovodstvo JOB uputilo 5. marta ove godine. Čim sam se osvestio, pridigao se sa poda i sa sebe otresao prašinu, reših, nevoljno, da se „dohvatim pera“. Nemam taj običaj kada nisam ljut. Eto, da vas posavetujem, jer ste zaglavinjali u duboku močvaru.

Krenuh od pitanja stare nam himne upućene slovenima „još ste živi“. Da, evo vas opet iz podzemlja, kao morloci, sa starom skaskom o Robertu i Rabinu, još iz doba kada se prasetu rep uvrnuo. Naravno, tu je i obračun duga koji vam „duguje“ Savez. Bleskast obračun, koliko i autori. Utemeljen toliko koliko bi bio moj zahtev za odštetu Federalnim rezervama, ili zahtev Olbrajtove za internacionalizaciju Sibira. Tu je, uz objašnjenje zašto je ukinuto osiguranje, smešno i neuverljivo, i grupa zahteva koje VI (!?) postavljate. Iz zahteva se vidi da ste ozbiljno „potreseni“  za stare i bolesne, decu i studente, uopšte za sve nas koji smo vas smenili. Hm. Mi vas smenili, a vi toliko patite i borite se za nas.

U nedoumici sam. Da li mislite na one stare i bolesne, decu, studente i nas ostale u čije ste ime delili velike plate u svom preduzeću, putovali po svetu na JOB karticu, dočekivali nove godine po hotelima u Svetoj zamlji, krkali i pili po restoranima na naš račun, isplaćivali duple račune podobnim članovima, vozili vozila JOB u privatne svrhe, pokušavali da prodajete naše nekretnine za svoj račun. To se vidi na prvi pogled iz dokumenata koji su na raspolaganju. Drugi pogled je rezervisan za stručnjake i nadležne organe. Znam i za nalaze revizora o vašem  radu. Hajde što ste se vi izbrukali – ništa novo. Ugled nikada i niste imali. Izbrukali ste našu  Zajednicu, a mi ugled imamo.

Gospodo i gospođe iz prohujalih vremena, ostavite se suludih tekstova u koje više ni vi ne verujete. Manite se liliputanskih ideja u svetu ozbiljnih ljudi. Ne tovarite na obraz vaših potomaka sramotu za koju oni najčešće nisu krivi. Ne opterećujte ih težinom srama. Može da bude preteška za njih. Kao roditelji ste na to obavezni.

Ja vam dadoh savet za dobro vaše dece i njihove dece, a vi kako hoćete.

M.T.

10 thoughts on “Savet za dobro vaše dece

 1. Ne lažite nas više! says:

  Kaže smenjeno rukovodstvo: “Da, tačno je da dugujemo kontinirano novac osiguranju i da smo u zaostatku, jer novac namenjen tome već pune dve godine ne stiže na račun JOB od strane Roberta Sabadoša i Isaka Asiela.”
  Ni Robert Sabadoš, ni rabin Asiel, ni Savez nisu dužni da daju novac za dodatno zdravstveno članova JOB. Ni Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holkaust a koje nemaju živih zakonskih naslednika ne dozvoljava da se novac iz u budžeta, obezbeđen sredstvima građana Srbije, troši na lečenje u privatnim zdravstvenim ustanovama.
  Član 22. tog zakona propisuje da Savez i jevrejska opština upravljaju prihodima i usmeravaju ih samo u sledeće aktivnosti:
  1) proučavanje i dokumentovanje perioda Holokausta, obeležavanje značajnih datuma iz perioda Holokausta i komemoracije u Republici Srbiji;
  2) naučno-istraživačke projekte u vezi sa Holokaustom i drugim zločinima nacista i njihovih saradnika i izdavanje publikacija na ove teme;
  3) obrazovanje o Holokaustu i drugim zločinima nacista i njihovih saradnika, kulturne manifestacije, kao i održavanje tradicije;
  4) finansiranje školovanja i stipendiranje studenata, mladih talenata i naučnika iz Republike Srbije;
  5) finansijsku podršku preživelim žrtvama Holokausta koje su imale prebivalište na teritoriji Republike Srbije u vreme Holokausta i koje trenutno žive u Republici Srbiji ili u inostranstvu;
  6) finansijsku podršku postojećoj jevrejskoj zajednici u Republici Srbiji;
  7) jačanje veza jevrejske zajednice u Republici Srbiji sa sunarodnicima u drugim državama;
  8) podršku budućim aktivnostima iz ovog stava polaganjem dela prihoda na bankovne štedne račune;
  9) humanitarne svrhe u Republici Srbiji;
  10) snošenje troškova i obaveza jevrejske opštine i Saveza nastalih upravljanjem imovinom i prihodima ostvarenim primenom ovog zakona.

 2. komentator says:

  Dragi moj M.T. sve si lepo i tacno napisao ali si me na kraju jako razocarao! Kako mozes da se obracas doticnim individuama sa „Gospodo i gospođe iz prohujalih vremena“. Oni niti u prohujalim vremenima niti sada zasluzuju takvo obracanje. Gospoda su uvek bili casni ljudi, gospodje su uvek bile drage osobe. Da li neki od ovih epiteta moze da se primeni na drustvance oko smenjenog i one kojima smo zabranili dalji rad/kandidovanje u zajednici?

 3. M.T. says:

  Ne bih se složio da je dodatno davanje mogućnosti bolesnim članovima JOB (ali i ostalim članovima zajednice u Srbiji) da se leče nešto što je van odredaba Zakona o kome je reč.
  6) finansijsku podršku postojećoj jevrejskoj zajednici u Republici Srbiji;
  9) humanitarne svrhe u Republici Srbiji;

  Kako se vidi članovi (6) i (9) daju mogućnost finansiranja osiguranja u svrhu lečenja tj u humanitarne svrhe. Da li je ta finansiska podrška potrebna. Da čak je neophodna u nekim trenutcima. Treba imati na umu da se radi o bolesnim ljudima. Niko ne tvrdi da se za ostale potrebe navedene u ovome Zakonu ne trebaju upotrebljavati raspoloživa sredstva. Taman posla. Razne inicijative da se pare podele na jednake delove i podele članovima ili da se daju samo za potrebe koje pojedini članovi smatraju iz svog ugla prioritetnim su ili glupe, sebične ili nemoralne. Stoga raspodela ovih sredstava mora da bude javna, transparentna i rezultat zajedničkih odluka. Svaki drugi način raspodele odveo bi nas u greške koje smo već doživeli.

  • Dejan Popov says:

   Zašto Vam je problem da ovakav kvazi-masonski stav potpišete imenom i prezimenom?

   Deluje mi da ste čovek vrlo ograničenih mogućnosti i loših namera, jer nije jasno kako može “ raspodela ovih sredstava mora da bude javna, transparentna i rezultat zajedničkih odluka“, ako kažete: „Razne inicijative da se pare podele na jednake delove i podele članovima ili da se daju samo za potrebe koje pojedini članovi smatraju iz svog ugla prioritetnim su ili glupe, sebične ili nemoralne.“

   • Administrator says:

    Poštovani G-dine Popov
    molili smo, dva ili tri puta, da komentari budu pristojni i bez vređanja.
    Ovom prilikom ste preterali i poslednji put Vas opominjemo na pristojnost i razuman odnos.
    Ukoliko nastavite da vređate bićemo primorani da Vas isključimo.
    Hvala
    ADMINISTRATOR

 4. M.T. says:

  Poštovani Komentatore,
  saglasan sam sa vašim primedbama. Morate ipak da me razumete da nisam spreman da se srozavam na nivo „gospode i gospođa“ koje sam imenovao niti na rečnik kojim se služe. Verujem da možda pogrešne titule u oslovljavanju neće da im pomognu kada trenutak za „plaćanje računa“ nastupi.
  Pozdrav M.T.

 5. Branka says:

  Dodatno zdravstveno osiguranje u privatnim zdravstvenim ustanovama je ipak van odredaba Zakona o kome je reč.
  Finansijska podrška postojećoj jevrejskoj zajednici u Republici Srbiji znači podršku koja bi ojačala jevrejsku zajednicu. Od plaćanja dodatnog zdravstvenog osiguranja članova JOB jevrejska zajednica ne bi postala jača. Finansijska podrška se odnosi na ciljeve radi kojih je donet Zakon. Zakon je donet na osnovu Terezinske deklaracije kojoj je, kao i Zakonu, cilj rešavanje materijalnih potreba ugroženih lica koja su preživela Holokaust, trajno obrazovanje o Holokaustu, njegovim uzrocima i posledicama (istraživački i obrazovni programi o Holokaustu i drugim nacističkim zločinima, ohrabrivanje ceremonija sećanja na žrtve i komemoracije i održavanje memorijalnih mesta u nekadašnjim koncentracionim logorima, masovnim grobnicama i drugim mestima sećanja), kao i borba protiv anti-semitizma i poricanja Holokausta.
  Humanitarnom svrhom se sigurno ne može smatrati dodatno zdravstveno osiguranje kojim se izbegava čekanje u redovima u domovima zdravlja. Primarni cilj humanitarne pomoći je spasavanje života, obično kao odgovor na humanitarne krize. Izbegavanje čekanja u redovima domova zdravlje je za građane Srbije, od čijih sredstava se puni budžet, luksuz koji oni sebi ne mogu da priušte. Nažalost za veliki broj stanovnika iz unutrašnjosti Srbije, odakle se takođe puni budžet, teško je i da stignu do lekara specijaliste u državnim zdravstvenim ustanovama a o izbegavanju čekanja u redovima mogu samo da sanjaju. Način korišćenja budžetskih sredstava mora biti u skladu sa standardima punilaca budžeta i humanitarna svrha se mora tumačiti realno a ne prema našim željama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.