SRAMNA ODLUKA NEPOSTOJEĆEG VEĆA

Informativna služba smenjenog rukovodstva Jevrejske opštine Beograd obavestila je članstvo JOB mailom od 23.10.2019. godine da je “Veće JOB, donelo 16. oktobra 2019. godine odluku da Nenadu Asiću zabrani svaku aktivnost u JOB što uključuje i vršenje službe u sinagogi koja pripada JOB”.

Ako zanemarimo nameru nipodaštavanja rabina Srbije, što je suprotno osnovnim jevrejskim načelima i ispod civilizacijskog nivoa, smenjeno rukovodstvo se izgleda nada da smo mi zaboravili da je, po članu 18. Statuta JOB,  Veće organ upravljanja koji čine 11 članova. 

Član 5. Poslovnika o radu veća JOB obavezuje da se upražnjeno mesto većnika popuni prvim sledećim kandidatom po broju dobijenih glasova na Izbornoj skupštini JOB.    KADA NA LISTI VIŠE NEMA KANDIDATA VEĆE MORA DA RASPIŠE DOPUNSKE IZBORE JER ORGANI UPRAVLJANJA MORAJU IMATI PUN SASTAV, A STATUT OBAVEZUJE NA 11 ČLANOVA VEĆA. Ako u svom sastavu nema 11 članova Veće ne može donositi odluke, osim odluke o raspisivanju dopunskih izbora.  Odluke donete od strane Veća koje nema sastav propisan Statutom su nepunovažne i ne proizvode pravno dejstvo.

Podsećamo da je takva situacija bila na Skupštini održanoj u martu 2018. godine kada je smenjeno rukovodstvo biralo nedostajuće članove Nadzornog odbora, pošto su nasilno smenili 3 člana Nadzornog odbora koja su ukazivala na njihovo nezakonito poslovanje.

Pošto u Veću nisu više na izborima izabrani Milica Cindrić, Eitan Silbiger, Dejan Kalderon, Nada Blam i Dejan Popov, smenjeno rukovodstvo kao članove Veća predstavlja:

 1. Danila Medića, kao predsednika

od kandidata izabranih na izborima:

 1. Jakova Albu
 2. Nelu Papić
 3. Miroslava Grinvalda
 4. Mašu Đurišić
 5. Kaću Gadol
 6. ? ne postoji
 7. ? ne postoji
 8. ? ne postoji

a od članova po funkciji:

 1. Filipa Belevskog
 2. Sofiju Francuski Levi

DAKLE, SMENJENA UPRAVA IMA SAMO 5 IZABRANIH ČLANOVA VEĆA UMESTO 8 I NEMA VAŽEĆE ORGANE UPRAVLJANJA koji bi mogli da donose punovažne odluke da nisu razrešeni dužnosti na legalnoj i po Statutu održanoj Vanrednoj skupštini. Odluke u ime smenjene uprave donose Medić ili Izvršni odbor, a to nije dozvoljeno po Statutu JOB.

 VEĆE JOB, KOJE POMINJE MEDIĆ, JE NEVAŽEĆE I NE POSTOJI A NEPOSTOJEĆE VEĆE NE MOŽE PUNOVAŽNO ODLUČIVATI.

            JEDINI LEGALNI ORGAN UPRAVLJANJA JEVREJSKE OPŠTINE BEOGRAD JE VEĆE JOB KOJE JE 346 ČLANOVA JOB IZABRALO NA IZBORIMA ODRŽANIM 17.3.2019. GODINE.

REDAKCIJA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *