Šta se ovo dešava?

Šta se ovo dešava? Prvi put od 1945, znači preko sedamdeset godina, nazire se sukob Jevrejske zajednice sa izvršnim organima nekada Jugoslavije, a sada Srbije. I u vreme sedamdesetih godina, kada je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom, mudrim delovanjem Zajednice ali i državnog rukovodstva, ovi odnosi, bar njihova suština, nisu dovođeni u pitanje.

Sada, 73 godine nakon oslobođenja, stvari počinju da izmiču kontroli. Ministarstvo pravde Srbije, i pored jasnih zakonskih obaveza, odugovlači sa upisom u Registar crkava i verskih zajednica promenu rukovodstva, pre svega predsednika, izabranog na Vanrednoj skupštini Jevrejske opštine Beograd 2.12.2018. Navedeno Ministarstvo, po slovu zakona, vrši upis organa JOB na bazi dokumenata dostavljenih preko Saveza jevrejskih opština Srbije, i ta procedura je do sada uvek završavana u roku od nekoliko dana. Ovog puta Ministarstvo je, i pored uredne dokumentacije, tražilo dodatno i mišljenje opozvanog predsednika! U najmanju ruku – čudno. Ministarstvo je još u nekoliko navrata davalo informacije da je uzrok kašnjenja tužba koju je Savez podneo za poništenje odluka nelegalnog skupa na kome je „izabran“ novi Savez, što apsolutno nema nikakve veze sa upisom novog izabranog rukovodstva JOB na VS, 2. decembra 2018. Ovo odugovlačenje upisa, i pored jasne zakonske obaveze, koju bi pre svih moralo da poštuje Ministarstvo pravde, očito je samo davanje vremena opozvanom rukovodstvu da organizuje neki novi skup, i organizuje nove izbore, i to na polovini mandata, bez podnošenja ostavke (ili prihvatanja odluke Vanredne skupštine o opozivu). Interesantno je da je ministarka pravde dala izjavu za TV da novo rukovodstvo JOB nije upisano u Registar zbog nedostatka nekih dokumenata, što ne odgovara istini. Ovakvo mešanje u unutrašnje stvari Zajednice je nepoštovanje Zakona o verskim i nacionalnim zajednicama i Ustava Srbije, koji garantuju versko-nacionalnim zajednicama integritet u uređivanju odnosa unutar zajednica pa samim tim i izbora ličnosti koje će da vode pojedine jevrejske opštine.

Dodajmo ovome i izjavu Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, da je „Zajednica 80 godina tavorila u mraku, a da je sada, u poslednje dve godine, doživela procvat“. Ova izjava je koliko netačna toliko i tendenciozna i služi za promovisanje Vesićevog „prijatelja sa studija Danila Medića“ u pokušaju ponovnog ustoličavanja na mesto predsednika JOB sa koga je odlukom VS opozvan. Nije nevažno ni to da je Žika Anđelković Pauk pozvao rabina Isaka Asiela da napusti većinu članova JOB i da se priključi grupi članova oko opozvanog predsednika Danila Medića. Žika Pauk je tom prilikom obavestio rabina da će on da vodi izbornu kampanju za Danila Medića i da će Medić sigurno dobiti izbore. Uz ovo treba znati da taj gospodin nije član Zajednice, ali je prošle godine plaćan po 120.000,00 dinara mesečno da podržava opozvanog predsednika. Plaćanje je vršeno iz kase JOB.

Svi ovi podaci, kao i činjenica da predsednik Republike i potpredsednik Vlade Srbije nisu uslišili molbu predsednika SJOS i rabina Srbije da odvoje bar malo vremena kako bi ih ovi obavestili o pritiscima koje Zajednica trpi od strane lica i institucija van nje. Sve ovo budi sumnju da se ne radi o slučajnim dešavanjima.

Nepostupanje Ministarstva, izjava zamenika gradonačelnika, nemogućnost da se obezbedi bar minimalno vreme za kontakt na najvišem nivou, vođenje izborne kampanje unutar Opštine od strane Žike Anđelkovića-Pauka, činjenice su koje izazivaju sumnju da se radi o stavu prema našoj zajednici koji je projektovan na visokom nivou. Da li se radi o politički profilisanim interesima, poslovnim interesima ili nečemu trećem nije moguće odrediti, bar nama članovima Zajednice. S obzirom na to da se radi, pre svega, o direktnom mešanju u unutrašnji život Zajednice što zakon i Ustav izričito zabranjuju, ne bi se reklo da se takve odluke mogu donositi na nižim nivoima administracije. Ovaj odnos prema Zajednici ugrožava naša osnovna prava te smo dovedeni u situaciju da se za njih borimo svim legalnim sredstvima u zemlji i inostranstvu. Svi članovi Zajednice moraju da budu jasno informisani i motivisani da brane svoju tradiciju, veru i integritet. Moramo da budemo svesni da se radi o pritisku na Zajednicu koji u poslednjih sedamdeset godina nismo doživeli.

Ukoliko ovaj pritisak treba da anulira benefite Zakona koji Zajednici vraća imovinu Jevreja koja  je bez naslednika, uključujući i novčana davanja, rado ćemo ih se odreći.  Prosto im bilo. Za nas naša Zajednica, tradicija, vera i integritet imaju daleko veću vrednost od materijalnih dobara. Toplo ćemo preporučiti jevrejskim zajednicama u Evropi da dobro razmisle pre nego što prihvate neku vrstu restitucije, jer se iza restitucije kriju problemi koji mogu skupo da ih koštaju.

REDAKCIJA

2 thoughts on “Šta se ovo dešava?

 1. Igor Najfeld says:

  Ako vama koji zivite tamo nije jasno sta se desava, sta da kazem ja koji
  zivim preko bare. Znam da se mnogi ne usudjuju da kazu kakav
  mi to rezim danas imamo, pa cu zato da vas uputim na:
  http://www.dragas.biz/
  Gosp. B. Dragas se vec 30-ak godina aktivno bori protiv svih ekonomskih
  sistema i politickih rezima koji su nam davali i daju lazna, obmanjuca,
  pogresna i nacionalno katastrofalna resenja. Napisao je sigurno preko 250
  analiza i uglavnom se slazem sa njegovom procenom situacije. Pogotovo
  u vezi ekonomsko-pravnih i nacionalnih resenja.

  Pod predpostavkom da su te analize tacne, a boljih nisam nasao, onda
  najverovatnije nece biti promena u pravosudnom sistemu Srbije dok
  ne dodje do stvarne promene vlasti, a Dragas to zove: ni Kurta ni Murta.
  Naravno, niko ne zna kad ce to biti. Mozda mi imamo srece, ili smo nasli
  jaku vezu, pa dodje do pomaka ranije. A moze da bude daleko gore.

  U medjuvremenu, jedino sto ostaje je uporni nastavak javnih debata, konferencija za stampu,
  slicne onim koje su Rabin I. Asiel i pretsednik R. Sabados prilicno uspesno zapoceli.

  I jos nesto: vrlo je vazno da se izabrana uprava javlja clanstvu JOB-a, na ovom portalu, bar
  jednom u desetak dana, o svim temama vezanim za JOB, ne samo prenos vlasti.
  To predstavlja cvrsce povezivanje sa clanstvom, garantuje vise komentara, ideja i diskusija,
  jer koliko vidim iz dosadasnjih komentara, ovaj portal je neuporedivo sadrzajniji, pismeniji
  i koncizniji od portala smenjene, ponavljam smenjene, uprave JOB-a.
  U bliskoj buducnosti ovaj bi portal mogao lako da preraste u brzi-digitalni-referendum
  po bilo kom pitanju.

  Kol tov le kulam, Igor

  zapoceli sa javnim

  resenja

 2. novosađanin says:

  n ije antisemitizam samo kad Vas direktno vređaju, nego i kada neki državni organi opstrruiraju naš savez i jevrejske opštine, a“njihovim“ izlaze u susret…n

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *