Stigao je novi dopis iz Ministarstva pravde

Dopis Ministarstva pravde možete videti na linku:

Dopis Ministarstva Pravde

 

MINISTARSTVO PRAVDE JE PREKRŠILO SLEDEĆU PRAVNU NORMU:

PRAVILNIK

o sadržini i načinu vođenja Registra crkava i verskih zajednica

Član 6.

Pod imenom Jevrejska zajednica u Srbiji u Registar se upisuje Savez jevrejskih opština Srbije sa organizacionim jedinicama koje Savez prijavi.

PREKRŠIVŠI NAVEDENI JASAN ČLAN PRAVILNIKA MINISTARSTVO SADA KRŠI I USTAV:

 

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

Crkve i verske zajednice

Član 44.

Crkve i verske zajednice su ravnopravne i slobodne da samostalno uređuju svoju unutrašnju organizaciju, verske poslove, da javno vrše verske obrede, da osnivaju verske škole, socijalne i dobrotvorne ustanove i da njima upravljaju, u skladu sa zakonom.

 

UMESTO DA IZVRŠI UPIS UREDNO PRIJAVLJENE PROMENE U REGISTRU, KRŠENJEM PROPISA MINISTARSVO JE SEBE DOVELO U SITUACIJU NE SAMO DA SE PROTIVUSTAVNO MEŠA U UNUTRAŠNJU ORGANIZACIJU NAŠE VERSKE ZAJEDNICE VEĆ PREUZIMA ULOGU SUDIJE, NA ŠTA NIKAKO NIJE OVLAŠĆENO.

 

ZAKON O MINISTARSTVIMA

Član 9

            Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama obavlja poslove državne uprave i stručne poslove koji se odnose na: afirmaciju i razvoj slobode veroispovedanja; saradnju države s crkvama i verskim zajednicama i unapređenje njihovog položaja u društvu; afirmisanje verskih osnova i sadržaja srpskog nacionalnog identiteta; pomoć u zaštiti verskih komponenata u kulturnom i etičkom identitetu nacionalnih manjina; poklonička putovanja, hodočašće i druge oblike verskog turizma; saradnju države sa eparhijama Srpske pravoslavne crkve u inostranstvu; razvoj i afirmisanje vrednosti religijske kulture; podršku razvoju verskog obrazovanja i pomoć pri uključivanju u sistem obrazovanja; pružanje podrške i pomoći u sakralnom graditeljstvu i u zaštiti crkvenog kulturnog nasleđa; pružanje pomoći u zaštiti pravnog i društvenog položaja crkava i verskih zajednica, ostvarivanju njihovih zakonom utvrđenih prava, uređivanju i poboljšanju socijalno-materijalnog položaja nosilaca vere (sveštenomonaštvo, verski službenici, đaci i studenti verskih škola), kao i druge poslove određene zakonom.

 

PRINUDJENI SMO DA SE BORIMO I DALJE.

 

5 thoughts on “Stigao je novi dopis iz Ministarstva pravde

 1. Boris says:

  Naročito upada u oči to što se nešto što je po svojoj suštini (i formi) klasična uzurpacija organa uprave od strane manjine definiše kao „raskol“ u JOB a još je zanimljivije da je Ministarstvo preuzelo ulogu tumača. Sve govori u prilog tome da nikada veće jedinstvo nije postojalo u JOB oko toga ko je ko i šta radi.

  • Elisa says:

   Narocito upada u oci UPORNOST Ministarstva da brani nesto sto je suprotno Pravilniku, Zakonu i Ustavu. Ovakvo tumacenje i stav Ministarstva namece vrlo slobodne zakljucke.

 2. vidoje says:

  Ministarstvo na čelu sa gosp. Kuburović po drugi puta zastupa stavove suprotne Pravilniku o sadržini i načinu vođenja Registra crkava i verskih zajednica, suprotne Zakonu o ministarstvima kao i Ustavu Republike Srbije. Dozvoljavam da je jednom mogla biti slučajnost, ali ovo drugi puta sigurno nije. Evidentno je da u ovom slučaju postoji nešto „iznad“, nekakva sprega dovoljno jaka da spreči ostvarivanje naših osnovnih prava garantovanih Zakonom. Prisetite se samo slučaja „PMF“ gde nam je, očito nečijom intervencijom, otkazana već plaćena zakupljena sala. Nameće se pitanje kako sada ostvariti svoja osnovna prava kada vam Zakon „okrene leđa“, jer drugačije ne znam kako ovo da nazovem. Kako drugačije objasniti stav Ministarstva da smenjeni predsednik JOB to zvanično nije sve dok se on sam sa tom smenom ne saglasi! Drugim rečima, naša zajednica je „zakonski“ dovedena u situaciju da ne može nekoga smeniti ako se dotični/a ne saglasi sa tom smenom! Da li je ovome potreban bilo kakav komentar? Da ne budem nepristojan, ovo je svakako vredno ulaska u anale pravosuđa kao doprinos slobodnom stilu tumačenja Zakona.

 3. Mića says:

  Pročitah i ostadoh živ. Zar je moguće da službenik u Ministarstvu Pravde piše dopis koji je toliko nestručan. Očito da se radi o pravno nedoraslom službeniku za posao koji radi. Kad se piše u ime Ministarstva a naročito kada određeni akt treba da potpiše Ministar/ka onda se sedne pa se pročitaju zakoni, Ustav a onda se uključi mozak. Dopis je sam sebi kontradiktoran. Ovo lice je došlo u Ministarstvo preko veze. Definitivno. A vuče platu iz poreza koje mi plaćamo. Svašta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *