Sukot

Ovaj tekst smo preuzeli, smatrajući da svi treba da vide šta se dešava:

SUKOT U STILU SMENJENE MEDIĆEVE UPRAVE

Danas, 13.10. u 17:40 časova (uoči petnaestog dana meseca Tišrija), počinje jevrejski praznik Sukot. Radi se o prazniku žetve, kada je običaj da jevreji borave i obeduju u Suka, kolibi koja se na sedam dana i noći podiže u Izraelu, a na osam dana u dijaspori.

Kao i prethodnih godina, rabin je zamolio nekoliko članova Jevrejske Beogradske opštine koji inače redovno posećuju sinagogu i verske službe, da mu u četvrtak, 10.10.2019. pomognu u postavljanju Suka u dvorištu sinagoge „Sukat Šalom“. Samo ime naše sinagoge simbolizuje ovaj praznik i u prevodu znači „Koliba Mira“. Ovog četvrtka, usled delovanja smenjene uprave Danila Medića, postojala je pretnja da ime naše sinagoge postane neadekvatno.

Naime, pošto su okupljeni mladi ljudi, kojima očigledno jevrejska zajednica nešto znači, otpočeli sa pravljenjem konstrukcije Suka, došlo je do zaustavljanja otpočetih radnji, kao nikada do sada, pokušajem primene sile.

Rečeno je da niko nije tražio dozvolu od uprave sinagoge za postavljanje Suka, kao i da uprava Jevrejske opštine Beograd o tome nije obaveštena, kao i da nam se zabranjuje da dalje postavljamo Suka.

Ovde nailazimo na tri apsolutna paradoksa:

1.Rabin nikada nije morao da pita za sprovođenje neophodnih koraka u cilju održavanja praznika u sinagogi, posebno na način koji propisuje judaizam i po ustaljenoj praksi.

2.Uprava sinagoge, koja je „Frankenštajn“, nečasna izopačena tvorevina Medićeve smenjene uprave, u svojim redovima ima isključivo sekularna lica, koja se kao takva javno deklarišu.

3.Veće ili uprava Jevrejske opštine Beograd, do sada nikada nije dovodilo u pitanje postavljanje Suka u dvorištu sinagoge „Sukat Šalom“.

Obrazloženje koje je od strane smenjene Medićeve uprave navedeno za ovakav neprimeren istup i fabrikovan, primitivan pokušaj primene i demonstracije sile, jeste teroristički napad u Haleu, Nemačka, prethodnog dana, zbog čega mora da postoji poseban oprez i mora se znati ko i šta radi u sinagogi.

Ponovo imamo paradokse:

1.Zabranjuje se rad na postavljanju Suka licima koja su članovi zajednice, iako je to praksa desetinama godina unazad i iako su ta lica u sinagogi redovna.

2.Članovi zajednice koji su za versku službu zainteresovani se poistovećuju sa teroristima.

Na kraju svega, Suka je postavljena, tako da ćemo moći da obeležimo praznik. Besmisao ovog postupka se mogao videti i na osnovu toga što su i lica zaposlena kod Medića bila zgrožena ovakvim tretmanom članova, kao i njihovom kvalifikacijom.

Jedina poruka, koju šaljemo smenjenoj Medićevoj upravi je da su se ogrešili o članove JOB i sinagogu, jer smo mi ipak verska zajednica, što oni, sada smo već sigurni, stalno zaboravljaju, a i ne razumeju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.