TAČNO i NETAČNO vezano za događanja u jevrejskoj zajednici u Beogradu i Srbiji

U JEVREJSKOJ ZAJEDNICI BEOGRADA JE DOŠLO DO PODELE NA DVE STRUJE

NETAČNO!

Jevrejska opština Beograd (JOB) je uzurpirana od strane manje grupe članova na čelu sa opozvanim predsednikom Danilom Medićem i nekolicine saradnika plaćenih novcem zajednice i uz podršku interesnih struktura van zajednice. Vanredna skupština JOB održana 2. decembra 2018. godine na kojoj je jednoglasno izglasano nepoverenje Danilu Mediću i dotadašnjoj upravi je potvrdila da postoji veliko jedinstvo unutar jevrejske zajednice Beograda po ovom pitanju.

OSNOV SUKOBA U JEVREJSKOJ ZAJEDNICI JE PREVLAST I BORBA ZA NOVAC

NETAČNO!

Jevrejska zajednica u Srbiji je decenijama opstajala bez značajnijih finansijskih sredstava i prihoda, prvenstveno se oslanjajući na jevrejske vrednosti, tradiciju i solidarnost ćlanova. Osnovni cilj nekolicine oko Danila Medića, koji su zloupotrebili položaj i smišljeno uzurpirali zajednicu radi lične koristi, je sticanje dobiti od sredstava koja se uplaćuju na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika i imovine povraćene tim putem.

DANILO MEDIČ JE LEGITIMNI PREDSTAVNIK JEVREJSKE OPŠTINE BEOGRAD

NETAČNO!

Danilo Medić i uprava JOB su jednoglasno opozvani na Vanrednoj skupštini 2. decembra 2018. godine sa 231 glasom ZA što je najveći broj glasova kojim je izglasano nepoverenje predsedniku i rukovodstvu JOB. Opozvani su zbog kršenja zakona i Statuta JOB, netransparentnog poslovanja, nenamenskog trošenja sredstava i nagomilavanja finansijskih dugova, neovlaštenog ustupanja memorijalnog centra „Topovske šupe“ za izgradnju šoping mola „Delta Planet“, krajnje neprimerenih istupa u javnosti, zastrašivanja članstva i zaposlenih u JOB i dr. Svojim aktivnostima Danilo Medić i saradnici su naneli neprocenjivu štetu jevrejskoj zajednici u Beogradu i Srbiji ćime su u potpunosti izgubili poverenje članstva i kredibilitet u zajednici i javnosti.

 

SAVEZ JEVREJSKIH OPŠTINA SRBIJE NE UPLAĆUJE FINANSIJSKA SREDSTVA  OPŠTINAMA KOJA IM SLEDUJU PREMA ZAKONU O OTKLANJANJU POSLEDICA HOLOKAUSTA

NETAČNO!

Novac po ovom zakonu država uplaćuje Savezu jevrejskih opštine Srbije (SJOS) koji ih distribuira opštinama koje su dužne da podnose redovan izveštaj o utrošku sredstava. SJOS redovno uplaćuje sredstva svim opštinama koje kroz izveštaje pravdaju njihovo trošenje. Jevrejske opštine Beograd, Zemun i Kikinda nisu dostavile izveštaj o trošenju novca te je isplaćivanje ovim opštinama obustavljeno dok se ne opravda trošenje. U međuvremenu, novac stoji deponovan na namenskom računu. Uplate opštinama koje uredno podnose izveštaje neometano teku.

RABIN NIJE POZVAN DA AKTIVNO UČESTVUJE U DEŠAVANJIMA U ZAJEDNICI

NETAČNO!

Jevrejska zajednica je verska organizacija koja u značajnoj meri počiva na vrednostima i principima judaizma. Rabin Isak Asiel, kao verski autoritet sa odobrenjem rabinskog suda da vrši funkciju rabina je među prvima pozvan da aktivno učestvuje u životu zajednice i da se izjašnjava po svim pitanjima od vitalnog značaja za funkcionisanje i opstanak zajednice. Istorijski gledano, rabini su imali brojna zaduženja u zajednici, uključujući i ulogu sudije i učitelja.

 

REDAKCIJA

One thought on “TAČNO i NETAČNO vezano za događanja u jevrejskoj zajednici u Beogradu i Srbiji

 1. Igor Najfeld says:

  Konacno je IPU i Redakcija objavila prvi spisak glavnih neistina, sa konciznim objasnjenjem.
  Prava stvar. Apsolutno vas podrzavam. Ne zaboravite i onaj drugi spisak svinjarija, koji ce se
  sigurno produziti kad se utvrdi cinjenicno stanje. Mislim da je to i najglavniji zadatak IPU, pored
  pripreme izborne skupstine.

  Kol ha kavod. Igor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *