Topovske šupe i planirana izgradnja TC

Poštovani opštinari,

Povodom teksta Topovske šupe ko devastira istinu o spomen obeležju logora – činjenice i dokumenta.

Mesto: Beograd, Topovske šupe

Datum: 26. januar 2018.

Vreme: 13:30

G. Medić mi pokazuje dve zgrade na lokalitetu i objašnjava da jedna ostaje, a druga se pomera zbog buduće okretnice. Pritom optužuje g. Roberta Sabadoša da je potpisao rušenje i premeštanje obe zgrade čemu se g. Medić protivi.

Mesto: Beograd, Skupština grada Beograda, Dragoslava Jovanovića 2

Datum: 29. mart 2018.

Vreme: 10:00

Prisutni: Goran Vesić gradski menađer, Milutin Folić, gradski urbanista, Robert Sabadoš, Danilo Medić, Isak Asiel, Veran Matić, predsednik Komisije za utvrđivanje programskih sadržaja i davanja predloga modela upravljanja Memorijalnim kompleksom na „Starom beogradskom sajmištu“ i Olivera Vučković, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Zaključak sa sastanka je da jedna zgrada ostaje na svom mestu a druga se premešta. Tom prilikom g-đa. Olivera Vučković kaže g. Mediću, da je on potpisao da se obe zgrade izmeste na šta se g. Medić izvlači i pravda, da je to uradio g. Jakob Salom na dokumentu koji nema memorandum JOB-a. Gospođa Vučković se poziva na dokument koji je dobila od g. Medića 25. januara ove godine i kaže da zna o čemu govori.

Zamislite Medića u tom trenutku. Potpisao je da se obe zgrade mogu premestiti bez saglasnosti i znanja Saveza, a zaključak sa sastanka se vidno razlikuje od onog što je bez saglasnosti Saveza potpisao 25. januara.

Logika nalaže da se šoping mol treba prilagoditi mestu stradanja, a ne obrnuto i da se premeštanjem poslednje logorske zgrade s njenog mesta daje snažan argument negatorima Holokausta koji su uvek koristili premeštanje s autentičnih lokacija za optužbe da je „posredi nameštaljka kako bi se potvrdio Holokaust kojeg nije bilo“.

Dakle da zaključimo šta je ovde problem:

1. Savez jevrejskih opština Srbije nije bio upoznat sa činjenicom da je g. Medić u njegovo ime potpisao dokument o premeštanju oba objekta sa autentičnog mesta i nije dao nikakvu saglasnost niti ovlašćenje za to.

2. Dokument koji je g. Medić potpisao 25. januara ostaje „da visi u vazduhu“ jer nije dobio saglasnost prisutnih na sastanku 29. marta 2018.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 4. aprila poziva na sastanak kako bi se usaglasili stavovi svih zainteresovanih grupa i pronašlo najcelishodnije rešenje za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe i planiranu izgradnju tržnog centra na istom prostoru. Sastanak nije održan.

Zašto predstavnici Delte, a i drugi pozvani nisu došli (osim nas nekoliko koji smo jedva čekali)? Delti ide u prilog dokument koji je Medić potpisao 25. januara, ali joj ne idu u prilog zaključci sa sastanka od 29. marta.

U čemu je problem da se sedne, dogovori i započne sa izgradnjom šoping mola i očuvanjem memorijala? U mesecima koji su usledili krenula je žestoka medijska kampanja protiv Saveza. Da li su ove stvari povezane budući da je glavni stav koji je na sastanku u Skupštini grada Beograda izneo sadašnji zamenik gradonačelnika g. Goran Vesić, bio da se bez saglasnosti Jevrejske zajednice neće pristupiti izgradnji šoping mola? Da li se čeka usaglašavanje stava Jevrejske zajednice sa sadržajem pomenutog pisma g. Danila Medića?

Odnosno da li treba na svaki način i ne birajući sredstva dovesti na čelo Saveza rukovodstvo koje će dati saglasnost na premeštanje Topovskih šupa? Da li su bez znanja Saveza sklopljeni dogovori i data obećanja koja se moraju ispuniti?

Da li se o tome sve vreme radi?

S poštovanjem,

Isak Asiel

2 thoughts on “Topovske šupe i planirana izgradnja TC

 1. Branka Pavlović says:

  Čovek koji predstavlja jevrejsku zajednicu Beograda je pokušao da doprinese uništenju mesta stradanja svih naših muških predaka (iz Beograda i Banata). Dužnost predsednika JOBa je borba protiv antisemitizma a ne potharanjivanje negatore Holokausta uništavanjem mesta stradanja zbog izgradnje prodavnica. I to neovlašćeno koristeći memorandum Jevrejske opštine u ime Saveza jevrjeskih opština. To što je učinio Danilo Medić je dovoljan dokaz da više ne može da vodi JOB. NI DANA! Pitanje kako je to mogao da učini je tema za kriminologe i sociologe, a možda i sociopatologe. Svaka pomoć negatorima Holokausta je opasna i treba je iskoreniti čim se pojavi.

 2. Mića says:

  Medić i njegova klapa ulaze u domen teških prevara.
  Muvanje sa lokacijom Logora Topovske šupe sa sumnjom da se možda radi o skrivenoj dobiti
  Potpisivanjem Ugovora na tri godine sa Generali osiguranjem (i sa Brokerom?) i sa svim konsekvencama po JOB, pogledaj član 13 Ugovora
  Neplaćanje rata za osiguranje članova i dugom od najmanje 90 000 Evra
  Uskraćivanje plaćanja dodatka za decu (za sada 6,5 Miliona dinara)uz redovno isplaćivanje sumnivih honorara
  Osnivanje preduzeća za upravljanje imovinom JOB i osnivanje nove ćerke firme
  Osnivanje firme Jevrejski Kulturni centar (sve ove firme imaju zaposlene i plaćaju im se plate.
  Besomučno zapošljavanje (samo porodica Izrael 4 člana na jaslama JOB)
  Potpisivanje dokumenta o lojalnosti Mediću i klapi
  Izbacivanje članova JOB iz tela JOB samo na bazi odanosti rukovodstvu
  Despotsko ponašanje rukovodstva JOB
  Obmanjivanje članova JOB o pripadnosti Medića drugoj religiji radi dolaska na mesto predsednika JOB…..

  Šta još treba da uradi Medić sa klapom pa da nam prekipi. Ili izgleda da nam je konačno prekipelo. Nisu svi iz klape Medićevi istomišljenici ali nemaju hrabrosti da dignu glavu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *