Ugledni članovi JOB apeluju

ZAHTEV I APEL

 

Zahtevamo od rukovodstva Jevrejske opštine Beograd da sazove Vanrednu skupštinu na osnovu dopisa kojeg je podneo veliki broj članova, i da obezbedi njen miran i demokratski rad, a sve u skladu sa Statutom Jevrejske opštine Beograd. Apelujemo na članstvo da se u što većem broju odazove pozivu na Skupštinu kako bi se donele odluke u interesu cele zajednice.

Jedini ispravan put za prevazilaženje nastale opasne podele u zajednici jeste izbor novog rukovodstva na demokratski način. Smatramo da je prvi korak izbor Privremene uprave koja mora da obezbedi normalno funkcionisanje Opštine, a pre svega da pokrene korektan i pravedan izborni proces, bez pritisaka, ucenjivanja i dezinformisanja članstva.

Neophodno je da, u svim koracima do novih izbora, Privremena uprava obezbedi da, u procedurama koje će prethoditi izborima kao i na samim izborima, učestvuju i budu angažovani isključivo članovi Jevrejske opštine Beograd, bez mešanja i pritisaka van nje koji samo mogu da izazovu produbljivanje i radikalizaciju već postojećeg stanja.

Smatramo da je ovo jedini način da se JOB vrati svojim jevrejskim vrednostima, tradiciji i poštovanju pravila, određenih dokumentima koji godinama uređuju odnose unutar naše nacionalno-religijske zajednice.

Vratimo se poštovanju tradicije, religijskih osnova, demokratskih odnosa u zajednici, uzajamnom poštovanju i solidarnosti. Ovi principi su održali Jevreje kao narod kroz viševekovna iskušenja pa je mudro da ih se i danas pridržavamo.

 

 • Ajzinberg arh. Aleksandar, redovni profesor Univerziteta umetnosti u penziji, bivši predsednik JOB
 • Ast dr Teodor, redovni profesor Beogradskog univerziteta u penziji
 • Ast Slobodanka, novinarka
 • Babić Goran, književnik i publicist
 • Čavić Dejan, glumac, prevodilac i pozorišni reditelj
 • Čovičković Šternić, prof. dr sci med Nadežda, specijalista neuropsihijatar
 • Demajo dr Miroslav, dipl. biolog, naučni savetnik
 • Ejdus Vanja, glumica
 • Elazar dr Jovan, profesor Univerziteta u Beogradu i Ben Gurion univerziteta u Izraelu, u penziji
 • Kadelburg dr Zoran, profesor emeritus, Matematički fakultet, Univerzitet u Beogradu
 • Levi dr Bozidar, dipl. ing. elektrotehnike, profesor ETF-a Univerziteta u Beogradu i New York University
 • Levi dr ing. Raka, predsednik JOB 2005-2008.
 • Mezei Mr. Ladislav, redovni professor na FMU
 • Najfeld Igor, Ph.D. univerzitetski profesor matematike u penziji
 • Radovanović dr Ivana, redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji
 • Sablić Jelisaveta Seka, glumica
 • Sablić Stefan, reditelj i muzičar
 • Štajner Hari, novinar

3 thoughts on “Ugledni članovi JOB apeluju

 1. vidoje says:

  Ne znam u koju grupu (po kategorizaciji InfoJOB) spadaju potpisani clanovi JOB?
  … u Prvu, Drugu ili onu Trecu, rudimentalnu, naivnu i neobavestenu?
  Znam sigurno da spadaju u CLANSTVO JOB kojem je previse dobrobiti, citaj sramote, ove sadasnje uprave a koji sigurno ne spadaju u onaj famozni broj od 160 onih (od 2600 clanova) kojim je lazni lik izabran na funkciju zbog koje se nasi preci zasigurno prevrcu u grobu.

 2. Branka Pavlović says:

  Vi ste, Vidoje, očigledno jedan od retkih koji čitaju Informer JOBa. Ne treba zagadjivati svoj život kakvim stvarima. Prosto je uvredljivo šta sve oni misle da članstvo veruje. Ali, hvala uvaženim članovima koji su podržali zahtev brojnog članstva za rasplet teškog zapleta u koji smo se upali. Treba nekako zainteresovati te mudre i pametne glave kako bi nas usmeravali da slučajno ne napravimo opet sličnu grešku. Ja pamtim kakve su skupštine bile kada su na njima učestvovali gospodin Preger, gospodin Kadelburg, rabin Danon, gospodin Lebl , a bilo ih je još. Nadam se da ćemo imati prilike da čujemo šta potpisnici ovog apela imaju da nam kažu. A, bogami, biće potrebna njihova pomoć da se zajednica dovede u normalno stanje.

 3. Boris says:

  Poštovani, podržavam apel. Našoj zajednici je neophodna hitna normalizacija odnosa, u prvom redu kroz revitalizaciju institutucija JOB-a i odnosa prema i među članovima zajednice. Čak i da je bilo nekih pozitivnih rezultata u radu Uprave u proteklih godinu dana, način komunikacije i odnos prema članstvu, urušavanje osnovnih vrednosti zajednice, selektivnost u informisanju do nivoa zloupotrebe zajedničkih sredstava komunikacije, do poslednjeg dopisa gde se svi koji ne razmišljaju isto nazivaju interesnim grupama, ljudima koje ujedinjuje mržnja (!?), su dovoljan razlog da se Uprava povuče. Jednostavno je nedopustivo da se Uprava na taj način odnosi prema sopstvenom članstvu i pravi razdor za koji će biti potrebno mnogo napora i vremena da se prevaziđe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.