Upozorenje

Savez antifašista, Srpsko narodno vijeće i Koordinacija židovskih općina i Židovska općina Zagreb, najavili su da će i ove godine bojkotovati  komemoraciju  žrtvama  stradalim u Jasenovcu u dane kada će to učiniti vlasti Hrvatske,  ukoliko se vlada Plenkovića jasno ne odredi i ogradi od stava koji su definisali desničari u Hrvatskoj vođeni Oreškovićem, Karamarkom i Hasanbegovićem da je logor u Jasenovcu bio radni logor, a ne koncentracioni logor u kome je vršen genocid  nad Srbima i Jevrejima i u kome su, takođe, stradali mnogi antifašisti. Napred navedene organizacije bi, znači, komemoraciju održale u drugim terminima.

U vezi napred objavljene vesti u glasilima u Hrvatskoj, upozoravamo Nenada Fogela da, po svom običaju, ne podriva odluke Srba, Jevreja i antifašista u Hrvatskoj svojim performansima u dane kada bude komemoracija koju će organizovati vlada Hrvatske.

Ne ulazimo u motive koji su Fogela naveli da nas obruka i podgreje antisemitizam. O tome drugom prilikom. Ovim ga, za sada, jasno upozoravamo da, ukoliko mu opet padne na pamet da počini isti delikt, neće moći da se pravda neznanjem ili nečim sličnim. Da zaključimo: upozorili smo ga na vreme, kao i pre nekoliko godina, da ne pravi opet gluposti i nanese ponovo štetu Srbima, Jevrejima i antifašistima u Hrvatskoj svojim suludim idejama.

Nismo sigurni da će imenovani Fogel pročitati ovo upozorenje, pa molimo da članovi Zajednice koji sa Fogelom imaju kontakta porazgovaraju sa njim i da mu objasne šta sme a šta ne bi trebalo da radi.

Redakcija

4 thoughts on “Upozorenje

 1. Igor Najfeld says:

  Ovo upozorenje nije dobro formulisano:

  1. Da li redakcija ovog portala ima zaduzenje ili ovlascenje da upozorava, bilo koga, kako da se
  ponasa/deluje?
  2. Redakcija moze, i treba, da objavi stav rukovodstva JOB-a ili SJOS-e po jednom ovakvom
  dogadjaju, obracajuci se clanstvu a ne pojedincu.
  3. To je i uradila sa gornjim clankom. I to vrlo dobro, i kako Gamarnu napisa, na vreme.
  4. Smeta me formulacija, jer mi zvuci kao neka potmula pretnja.
  5. Sta ce ova redakcija da uradi ako N. Fogel, ili cak citava grupa ljudi, ipak
  odluce da odu, sto mogu jer ne krse nikakav zakon. Niko nema prava
  da ih u tome sprecava, iako se to kosi sa nekim nasim etickim normama.

  Pozdrav, Igor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *