VANREDNA, A NE IZBORNA SKUPŠTINA

VANREDNA, A NE IZBORNA SKUPŠTINA

Poštovani članovi JOB,

Ko se vatrom opeče i dima se plaši. Bliži se vreme da Veće sazove Vanrednu skupštinu na osnovu zahteva 77 potpisanih članova JOB. Da ponovimo, zahteva se opoziv Predsednika, Veća i Nadzornog odbora i izbor Privremene uprave. Znajući s kim imamo posla, logično je da očekujemo zaobilaženje Statuta (ne bi bilo prvi put) i, možda, pokušaj da se Vanredna pretvori u Izbornu skupštinu.

Smatramo da je neophodno insistirati na potrebi da glasanju za nove organe JOB mora da prethodi Privremena uprava u ograničenom trajanju, koja bi organizovala korektne i pravedne izbore.

Moramo se prisetiti poslednjeg skupa u JOB koji je zakazan tri dana pre održavanja. Dan pre održavanja proglašen je Skupštinom JOB (Poslovnik o radu Skupštine JOB nalaže da se poziv za Skupštinu dostavlja članovima JOB najmanje 15 dana pre održavanja Skupštine). Na tom skupu, nazvanom Skupština JOB, dešavale su se stvari koje se nisu dešavale ni u najgorim diktaturama. Fizički su onemogućeni govornici koji su imali drugačije mišljenje od vrhovnika JOB, pa je čak i Rabinu uskraćena mogućnost da uzme reč. Na toj nazovi skupštini, bila je prisutna masa ljudi koji do tada nikad nisu viđeni u JOB, usvajani su predlozi koji nemaju veze sa Statutom JOB, čak su i u suprotnosti sa ovim baznim dokumentom. Tako se dogodilo da je doneta odluka o osnivanju preduzeća za gazdovanje nepokretnostima u vlasništvu JOB, i to sve bez analiziranja, na brzinu, i pod tačkom razno. Ova “komedija” je organizovana da bi se smenio Nadzorni odbor koji je tražio uvid u finansijska dokumenta JOB, koja Predsednik i grupa oko njega nije želela da učini vidljivim za članstvo, i kako bi se na mala vrata ozvaničilo preduzeće koje danas gazduje nekretninama.

Znači, jedino Privremena uprava može da organizuje regularne izbore sa unapred prijavljenim kandidatima za sve funkcije u JOB i to trideset dana unapred. Kandidati za predsednika moraju da predstave javno članstvu sebe i svoje programe, korektno i detaljno. Na ovaj način bismo izbegli mogućnost da nam se, kao sada, na čelu Opštine nađe čovek koji se odrekao vekovne vere Jevreja pa samim tim i pripadnosti našoj Zajednici, a da to ustanovimo tek pola godine kasnije. Sada na čelu JOB imamo predsednika za koga ne znamo ko je, za koga radi i čije interese zastupa. Možemo samo da pretpostavljamo. Da smo mogli na tom skupu da kažemo i svoje mišljenje ne bi nam, možda, Medić i društvo na vrat natovarili preduzeće za gazdovanje nekretninama JOB, koje nas je samo u prvih šest meseci ove godine koštalo 3,761.982,00 RSD naših para, što je ekvivalenat šestomesečnog davanja dečijeg dodatka od po 5.000,00 mesečno za sto dvadeset petoro dece. Ovaj dodatak se već mesecima ne isplaćuje. I da ne navodimo druge bisere sadašnjeg rukovodstva.

Jedino Privremena uprava može:
– da organizuje i sprovede izbore organa JOB prema svim pravilima, definisanim dokumentima JOB;
– da u organizaciji i realizaciji Skupštine mogu da učestvuju samo članovi JOB;
– da ulaz na Skupštinu bude kontrolisan tako da članovi JOB mogu ući samo posle uvida u ličnu kartu i spisak članova JOB;
– da se Skupština organizuje tako da mogu da glasaju samo članovi JOB sa pravom glasa;
– da se na Skupštini obezbedi i održava demokratska atmosfera.

Ukoliko ovi osnovni uslovi ne budu ispunjeni ili budu sabotirani od strane male grupe koja je „uzela JOB pod svoje“, našoj zajednici predstoji loša budućnost i u tom slučaju će biti potrebno da se primene i druge demokratske i zakonske mere.

Miloje Todorović
Branka Pavlović
Radmila Petrović

2 thoughts on “VANREDNA, A NE IZBORNA SKUPŠTINA

 1. Boris says:

  Svakako. Štaviše, kandidati za predsednika bi trebalo da u pisanoj formi dostave svoje kandidature, programe i biografije i da članstvo ima uvid u ove dokumente u vremenskom roku određenom za to pre izbora. Ako to već nije već slučaj, ovo bi trebalo uvesti u normativne akte JOB-a. Iako je fokus trenutne situacije na predsedniku i Upravi, situacija u JOB-a govori o dubljoj krizi u zajednici. Jedna od mera je svakako i da se napravi analiza postojećih normativnih akata i revidiraju gde je potrebno a sa ciljem da se izbegnu nejasnoće oko procedura i što je više smanji prostor za zloupotrebu istih. Kad smo već kod normativnih akata, ne bilo zgoreg staviti ih na uvid članstvu. Srdačno.

 2. Zoran says:

  NIJE SRAMOTA POGREŠITI, SRAMOTA JE PONOVITI GREŠKU.
  Dozvolili smo da nam se dogodi da se na skupštini donese odluka koja je toliko sramna da je ni sadašnje rukovodstvo ne priznaje. Odluka da članstvo ne može sazvati Varednu skupštinu u naredne 2 godine nije ušla u Statut, jer su i najbezočniji shvatili da se to ne sme i ne može uraditi. Više nam se ne sme dogoditi na Skupštini tako nedemokratska i primitivna atmosfera da od svadja i vikanja razumna diskusija ne može da se čuje. Moramo se izdići na malo viši nivo, koji priliči našoj zajednici. Imamo mi pametne ljude koje vredi saslušati. Treba ih pozvati i stvoriti uslove u kojima oni žele da doprinesu svojim znanjem, mudrošću i iskustvom. To sa sadašnjim rukovodstvom nije moguće, u to smo se uverili na poslednjem skupu koji su oni protivno Odrebama Poslovnika o radu skupštine proglasili Skupštinom i doneli odluke koje su proizvele razdor u zajednici. Predstoji nam Vanredna skupština koju je sazvao veliki broj članova JOB. Ne smemo dozvoliti da se na toj skupštini ponovi greška i opet donesu “poturene” odluke koje samo štete zajednici. Moraju se obezbediti uslovi za dostojan rad i to pre svega:
  1. Blagovremeno obaveštavanje članstva o održavanju Skupštine u skladu sa Poslovnikom o radu skupštine
  2. uslovna prostorija za rad sa što većim brojem mesta za sedenje
  3. propisno ozvučenje, kao na svim ranijim skupštinama a nikako kao na poslednjem skupu koji su nazvali Skupštinom
  4. kontrola prava glasa prisutnih na skupštini, kako se ne bi dogodilo da glasaju neki nepoznati ljudi
  4. radna i pristojna atmosfera u kojoj se može izneti mišljenje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *