ZMIJSKO JAJE

ZMIJSKO  JAJE

 

Jevreji su u mnogim zemljama a naročito u Srbiji, prethodno u Jugoslaviji,  bili izuzetno državotvorna zajednica.  Tokom  XX veka evidentna je borba Jevreja, rame uz rame sa ostalim žiteljima Srbije, za slobodu zemlje koju su smatrali svojom i za koju su se predano borili u Balkanskim, Prvom i Drugom svetskom ratu. U doba mira između ratova, Jevreji su davali svoj puni doprinos  razvoju Srpskog društva, prvrede, nauke… Bilo da su se nazivali Srbi Mojsijeve vere ili Jevreji,  doprinos zajednici u kojoj žive je često bio proporcionalno i veći od procenta kojim su učestvovali u ukupnom broju stanovnika Srbije. Upravo radi toga, najveći deo Srpskog društva cenio je patriotizam i odanost ove male zajednice pa je stepen antisemitizma u Srbiji u odnosu na druge zemlje bio uvek značajno manji.

U  poslednjih nekoliko godina počele su da se dešavaju čudne stvari u Jevrejskoj zajednici koja broji, po popisu, nešto ispod 800 duša, a sa članovima porodica oko 2000. Da li je problem Jevrejska zajednica ili je prava meta Srbija i njena nezavisna pozicija? Nekoliko primera ove tvrdnje zaslužuju da budu navedeni.

Događaj od pre par godina u Jasenovcu značajno je potresao Jevreje u Srbiji i među njima izazvao opravdani revolt. Židovska zajednica Hrvatske i Srpska zajednica u Hrvatskoj su objavile da bojkotuju komemoraciju žrtvama Jasenovačkog logora istog dana kada i Vlada Republike Hrvatske, radi povampiranja ustaške ideologije u delu Hrvatske javnosti. Židovska i Srpska zajednica su odredile poseban datum  za komemoraciju i o tome obavestile javnost desetak dana pre Vladine komemoracije u Jasenovcu. Predsednik Jevrejske Opštine Zemun, Nenad Fogel je i pored usmenog upozorenja članova Jevrejske Zajednice Srbije, na dan komemoracije u Jasenovcu, kada je komemoraciju organizovala Vlada Hrvatske, organizovao izložbu o stradanju Jevreja i na taj način obesmislio bojkot Židovske i Srpske populacije u Hrvatskoj. Izložbu je posetio i ministar Hasanbegović jedan od glavnih zagovornika izmene istorije i uloge Hrvatske u Drugom svetskom ratu. Ovakav akt predsednika Jevrejske Opštine Zemun ne treba da se završi verbalnom osudom  takvog antisemitskog i antisrpskog delovanja, već treba razmisliti o cilju ovakve provokacije. Da li je cilj bio da se omalovaže odluke Srba i Jevreja u Hrvatskoj, da li da se izazove antisemitizam ili nešto treće, što bi moglo da bude još gore? Ovakav, blago rečeno incident, ne može se opravdavati neukošću aktera niti naivnošću organizatora izložbe. Davno smo naučili da se u ovom svetu više ništa ne dešava slučajno i da uvek treba pogledati ko nam stoji iza vrata.

 

“Slike sa izložbe”: N. Fogel sa ministrom Hasanbegovićem i premijerom Oreškovićem

Ovih dana se ponovo kuva u Jevrejskoj zajednici Srbije. Naizgled, to je borba oko novca koji je država dodelila Jevrejskoj zajednici Srbije na osnovu  ZAKONA O OTKLANJANJU POSLEDICA ODUZIMANJA IMOVINE ŽRTVAMA HOLOKAUSTA KOJE NEMAJU ŽIVIH ZAKONSKIH NASLEDNIKA. Doduše, novac je uvek dobar motiv za članstvo u mnogim organizacijama pa sada Jevrejska Opština Beograd ima četrdeset posto članova više nego pre samo osam meseci, ukupno oko 2600. Podsećamo po zvaničnom popisu Republičkog Zavoda za statistiku je samo 787 Jevreja u Srbiji. Samo u JOB  broj jevreja  i članova njihovih porodica je u prvoj polovini 2017. godine bio oko 1600 članova. U januaru 2018. oko 2300 članova, a u maju 2018. već oko 2600?  Kako odjednom skoro dvostruko više članova i to samo za godinu dana?  Tajna je u tome što veći broj članova daje veći broj „elektorskih“ glasova za izbore u SJOS!  Sada je jasno da se u ovom slučaju radi o načinu prijema novih članova. Naravno, komisija za prijem u Jevrejsku Opštinu Beograd  radi  poslednjih meseci bez Rabina Srbije kome je to jedna od bitnih funkcija. Za svaki slučaj iz komisije je uklonjen i zamenik predsednika Saveza Jevrejskih Opština Srbije koji je, ujedno, više od pola veka član JOB. Pravila za članstvo su vrlo jasna i ne menjaju se godinama. I kao u vicu, skloniše Rabina i A. Gaona i krete ih karta.

 

Ali vratimo se na novac. Na prvi pogled sve je radi novca. „Čelična koalicija“ koju čine jevrejske opštine Beograd, Zemun i Priština (sa sedištem u Beogradu), održavaju Vanrednu izbornu skupštinu Saveza jevrejskih opština Srbije i to paralelno, istog dana sa Skupštinom Saveza koju su sami tražili ali na nju nisu došli. Bez obzira na odredbe Statuta koji je na snazi i koji to ne dopušta, organizovali su skup u JOB i nazvali ga skupštinom. Zašto izdvojena zasedanja? Zašto dve skupštine? Zato što  po statutu SJOS nemaju dovoljno glasova  za nametanje novog rukovodstva i novih pravila. Pri tome Koaliciji su puna usta priča da ih podržavaju državne „strukture“ i da će biti priznati vrlo brzo kao jedini legalni Savez  JO Srbije. Priče podupiru imenima funkcionera grada, verovatno lažu, koji stoje iza njih. Ali i to je manje važno. Važno je uočiti da su sa jedne strane JO Beograd, doduše samo manji broj članova, JO Zemun, JO Pristina i JO Kikinda „osnovali“ na svom skupu surogat Saveza  jevrejskih opština Srbije. Za sada ih niko nije priznao. Sa druge strane su, treba konstatovati,  ostalih šest opština. Ove opštine udružene u SJOS, priznat od strane državnih struktura Srbije i sa tradicijom od 99 godina, oštro se protive napadu Koalicije na Savez i striktno su za jedinstven Savez sa sedištem u Beogradu. Ko želi da Jevrejsku organizaciju u Srbiji deli i u čijem je to interesu? Za početak barem Jevreje. Opet isto pitanje: ko stoji iza vrata?

 

Ako neko još uvek sumnja u namere Koalicije i njihovih tribuna Medića, Fogela, Sonje Levi, Nele Papić…..treba da pogleda i poziv za Konferenciju, koju JO Zemun organizuje u oktobru. Imam čudne asocijacije. Organizator JO Zemun verovatno u ime Koalicije. Otkud je suorganizator i finansijer Gradska Opština Zemun i da li za to zna Gradska Skupština Beograda i više državne strukture Srbije? Takođe da li državne strukture znaju cilj KONFERENCIJE.  Kontinuitet dejstva Koalicije prema SJOS je vidljiv ali sada sa druge lokacije, eksponirana je sada JO Zemun. Ideja je ista, razbiti jedinstvenu organizaciju Jevreja u Srbiji ili je uzeti pod svoje. Da li su u pitanju samo pare? Ko stoji iza vrata?

Jevrejska zajednica Srbije ima svog Vrhovnog Rabina.  Pored toga što je Rabin duhovnik svih Jevreja Srbije on je i istaknuti pobornik jedinstvene Jevrejske organizacije i aktivni učesnik svih događaja i akcija koje su orjentisane ka suživotu pripadnika svih konfesija u našoj zemlji. Kome i zašto smeta Vrhovni Rabin Srbije (sem što se bezuspešno borio da Fogel ne napravi kuću na zemljištu Jevrejskog groblja u Zemunu a koju je, priča se, potom prodao)? Da li je problem što se bori za jedinstvo Jevrejske zajednice u Srbiji i pokušava da sa najvećim delom članova  Zajednice sačuva njeno jedinstvo, ugled i tradiciju. Ko stoji iza vrata?

 

 

Da li je ovo „Zmijsko Jaje“ koje nam se uvaljuje? Prisetimo se raspada Jugoslavije gde su se jedna po jedna organizacija odvajale po republikama i pokrajinama. Kada nema jedinstvenih organizacija nema ni jedinstvene države. Stalno nam se preti izdvajanjem Sandžaka, opština u Južnoj Srbiji, Vojvodine. Da li je ovo samo nagoveštaj nečega novog što se iza brda valja? Probleme i njihove uzroke treba sagledati na vreme i rešavati ih. Ne treba zanemariti ni širi aspekt  događaja koji nas muče. Pare jesu uvek deo sukoba ali je moguće da su one, koliko god se pojedinci trude da ih pokupe, samo paravan iza koga čuči nešto mnogo zloslutnije. Ko stoji iza vrata?

 

Miloje Todorović

 

 

2 thoughts on “ZMIJSKO JAJE

  1. Miroslav Demajo says:

    Imamo pravo da vidimo ko je sve primljen od kada zaseda ova vlast. Moraju dopustiti Rabinu i ostalima da pročešljaju spiskove ćlanstva i provere ko uopšte živi u Beogradu. Da li novoprimljeni uopšte plaćaju članarinu. Kada će ovi mutljavci objaviti ko sve prima plate, honorare i koliko. Ja plaćam članarinu i imam pravo da znam gde su pare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.