Ciklus predavanja o jevrejskom identitetu, kulturi i tradiciji 26-1-2019.

      Ciklus predavanja o jevrejskom identitetu, kulturi i tradiciji

  1. Davor Salom, Liderstvo u jevrejskim zajednicama, 26.1.2019.

U subotu, 26.1.2019. nakon službe održano je peto predavanje u ciklusu predavanja o jevrejskom identitetu, kulturi i tradiciji. Tema je bila liderstvo u jevrejskim zajednicama.

Osnovu jevrejskog društvenog života predstavlja keila, opština. Jevrejska porodica ne može da živi u izolaciji zato što joj je potrebna zajednica kako bi čuvala i razvijala religijski, kulturno-zabavni, sportski život, brinula o obrazovanju i bolesnima i negovala jevrejsku tradiciju i vrednosti.  U doba Tanaha su se razvile različite vrste lidera. Najpre su to bili praoci Avram, Isak i Jakov, zatim rodonačelnici dvanaest plemena, kasnije proroci (Mojsije, Jeremija i Šmuel) ali i sudije kao Samson ili kraljevi kao Šaul, David i Solomon, veliki sveštenici hrama i članovi Sanhedrina.

Od razaranja Drugog hrama u Jerusalimu (70. g.n.e.) te raspuštanja Sanhedrina, ne postoji jedno telo koje ima vodeći autoritet za jevrejsku dijasporu. Različite grane judaizma, kao i jevrejske verske i sekularne organizacije i politički pokreti širom sveta biraju svoja rukovodeća tela koja su često teritorijalno organizovana.

U verski organizovanim zajednicama rabini su, tokom vekova bili vođe (Rabi Akiva, Juda Ha nasi, Raši, Majmonides, Josef Karo, Isak Lurija). U periodu ranog verskog rukovodjenja u 18. i 19. veku rabini Centralne i Istočne Evrope su se smatrali krajnjim arbitrima. U periodu od kraja 19. veka dolazi do grananja judaizma na reformno, progresivno, liberalno i konzervativno jevrejstvo. U 20. veku i jevrejske zajednice počinju prihvatati sekularne vrednosti društva. U njima lidersku ulogu preuzimaju predsednici zajednica a one se organizuju na lokalnom, ali i nacionalnom i međunarodnom nivou.

Judaizam govori o tri stava u vezi sa liderstvom: mi smo slobodni, mi smo odgovorni, i mi zajedno možemo da promenimo svet.

Postoji sedam principa jevrejskog liderstva:

  1. Odgovornost
  2. Timski rad. Niko ne može da vodi sam.
  3. Briga o budućnosti.
  4. Lideri uče, više od drugih.
  5. Lideri veruju u ljude koji vode.
  6. Ravnoteža. Lideri imaju istančan osećaj za vreme i tempo.
  7. Liderstvo je stresno i emotivno zahtevno.

 

Davor Salom je posebno istakao stav kako dobri lideri stvaraju sledbenike a kako sjajni lideri stvaraju druge lidere.

Danas u Evropi postoji više organizacija koje se bave formiranjem jevrejskih lidera kao što su CLAL (The National Jewish Center for Learning and Leadership), Leatid (European Center for Jewish Leadership), Spertus (Institut for Jewish Learning and Leadership).

Savez jevrejskih opština Srbije koji okuplja jevrejske zajednice koje su teritorijalno organizovane je krovna organizacija Jevreja u Srbiji  i predstavlja osnovnog lidera jevrejstva u našoj zemlji. SJOS kroz razne programe edukacije, posebno kroz LIMMUD obrazuje, inspiriše i snaži jevrejsku omladinu u jačanju jevrejskog identiteta i društvene odgovornosti.

Predavanje je bilo veoma posećeno.

Dr Čedomila Marinković , RIMON Centar za proučavanje i promociju jevrejskog nasleđa, Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *