KO ODLUČUJE O SUDBINI TOPOVSKIH ŠUPA

Saznao sam da je gospodin Danilo Medić, još 25. januara 2018. godine, u vreme dok je bio predsednik Jevrejske opštine Beograd, bez ikakvih ovlašćenja, u ime Saveza Jevrejskih opština Srbije dao saglasnost da se preostali objekti Topovskih Šupa mogu premestiti na drugu katarastarsku parcelu, a Spomen park razgradi tako da se na njihovom mestu može podići nekakav tržni centar. Pitam se kako mu je uopšte palo na pamet da odlučuje o sudbini Topovskih Šupa? Iako Medić tvrdi suprotno, postojeći dokumenti dokazuju on nikakva ovlašćenja da se bavi tim poslom nije imao. Naprotiv.

Topovske šupe su objekti u kojima su, za vreme II Svetskog rata, kao u nekoj vrsti koncentracionog logora, nemački okupatori držali Jevreje da bi ih, nešto kasnije pobili. Neke su iz Topovskih šupa direktno odvodili na gubilište, a neke su prebacivali na Staro Sajmište gde su, najčešće u gasnim kamionima, pobijeni. Moj otac je jedno vreme bio u Topovskim Šupama pa je prebačen na Staro Sajmište odakle je gasnim kamionom odvežen u Jajince gde je završio u jednoj od više masovnih grobnica.

Koga je Medić konsultovao pre nego što je dao saglasnost šta da se radi sa Topovskim Šupama objektima koji su, kao svedok nacističkih zlodela u našoj zemlji, izuzetno značajni? Stručnjake svakako nije, a ni on za odluke takve vrste nije stručan.

Na Internetu piše da je on u životu izmenio petnaestak funkcija. Citiram: ’’Od 1994. do 2006. godine radio je kao predstavnik TOPCON Europe u jugoistočnoj Evropi, Paralelno, od  1997. do 2003. bio je suvlasnik kompanije  IDEA.DOO – veletrgovina i maloprodajni lanac prehrambene industrij u Srbiji. Od 2000. do 2001. godine, g. Medić je bio potpredsednik i član Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 2000. do 2002. godine  vrši funkciju glavnog finansijskog službenika javnog komunalnog preduzeća Parking servis Beograd. Tokom istog perioda, od 1996. do 2000. godine, Medić je bio član tima za kontrolu izbora protiv tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Tokom mandata premijera Srbije Zorana Đinđića, Medić je bio član njegovog kabineta (2001-2002). Od 2004. do 2012. godine bio je suvlasnik kompanije za farmaceutsko-kozmetičku i  hemijsku industriju   Dahlia  DOO Beograd kao i generalni direktor za svoju singapursku podružnicu Dahlia Investments Pte. Ltd. od 2005. do 2012. godine. Istovremeno,  od 2006. do 2007. godine bio je direktor Odbora za mlade u Rotari klubu Singapura. Zauzvrat, nakon povratka u Srbiju, od 2012. do 2013. godine, bio je predsednik organizacije  Rotari Club Beograd International. Trenutno, od 2013. g. Medić  deluje kao konsultant za građevinske proizvode Saint-Gobain D.O.O. U Srbiji. Pre nego što je 2017. godine postao predsednik jevrejske opštine Beograda, Medić je bio član Odbora a od 2016. do 2017. godine. Medić je član Upravnog odbora Vaterpolo federacije Srbije, a od 2018 godine stiče i diplomu MBA. Pre nego što je 2017. godine postao predsednik jevrejske opštine Beograda, Medić je bio član Odbora od 2016. do 2017. godine. Medić je član Upravnog odbora Vaterpolo federacije Srbije, a od 2018 godine stiče i diplomu MBA. Trenutno je član savetodavnog odbora Evropske jevrejske asocijacije.

Ako je sve to tačno očigledno je da ga ni jedna od navedenih funkcija nije učinila stručnim da odlučuje o sudbini Topovskih Šupa, a postojeći dokumenti dokazuju daje to učinio ’’na svoju ruku’’ pa se nadam da njegova ’’saglasnost’’ neće uticati na definitivnu stručnu odluku o tom objektu.

Za sudbine o objektima značajnim za pamćenje istoriskih zbivanja u našoj zemlji, moraju biti konsultovana stručna lica (istoričari, arhitekte, urbanisti i sl.), a ne kao što je to bio slučaj sa Medićem, osobom koja za to nije ovlašćena i koja o tom poslu nema pojma.

arh. Aleksandar Ajzinberg

redovni profesor Beogradskog Univerziteta Umetnosti u penziji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *