LICEMERJE

Tema 1

Dobio sam pozivnicu za Hanuku od smenjene uprave da pogledam film „Optužujem“ (J’Accuse). Hvala, ali neću ići sa vama, upalicu svećice kod kuće, ne zato što me ne interesuje film, nego zato što ne želim da gledam vas. Toliko licemerja ova zajednica nije videla od svog osnivanja. Svađa i sukoba je bilo, delili smo se na leve i desne, ali ovakve bljuvotine – nikad.

Danas sretnem našeg čuvara groblja, već tri meseca mu bivša uprava ne isplaćuje platu – rekli su mu da nemaju para. Glas razuma, u članku “Mora da se zna”, objavio je 6. novembra da je u oktobru ove godine JOB fakturisao 5,227.273 RSD zakupcima, a JOB-u je uplaćeno između 4,600.000 i 4,750.000 RSD. Svakog meseca smenjeni prihoduju oko 5,000.000 dinara (preko 40,000 evra), a da ni članovima JOB, ni nadzornom telu ne podnose račune kako se ova sredstva troše. Pri tome se ne plaćaju obaveze prema poveriocima, pa je sada dug JOB preko 350.000 evra. Sve one zaposlene kad stavimo na jedan tas i saberemo njihovih 40 plata ne dođemo do 15-20 hiljada evra. Da li je struja plaćena, internet je isključen, grejanje je u velikom dugu. Pa gde odoše tolike pare?

Tema 2

Gledao sam na televiziji preživele Holokausta, ne mogu da uđu u sinagogu. Za to vreme član smenjenog Nadzornog odbora nogom lomi kapiju na hramu, a oni smenjeni kukaju da su izbačeni iz zgrade u Kralja Petra, pa sada i iz sinagoge. Mnogo boli i prosto peče kad tvoje metode primene na tebe. Setimo se zaključavanja ulaza u Kralja Petra kad je trebalo Savez JOS da održi svoj Izvršni odbor i članovi koji su došli iz cele Srbije nisu mogli da uđu. Ko bajagi pokvarila se brava iznutra? Onda se čude i pišu, citiram: “Sa žaljenjem konstatujemo da su pojedini članovi Jevrejske opštine Beograd, sinoć obavešteni i da su prisustvovali tužnoj sceni iznenadnog iseljenja kancelarija Saveza jevrejskih opština Srbije sa dokumentacijom i inventarom, iz ulice kralja Petra 71a, registrovanog sedišta svih Jevreja Srbije.” Možda treba podsetiti članstvo da je zgrada u Kralja Petra 71a vlasništvo JOB-a, a da mu Savez plaća kiriju za prvi sprat, odnosno Jevrejski istorijski muzej, i treci sprat na kojem su Savezove kancelarije. Savez ima svoju zgradu u Zmaj Jovinoj ulici koju izdaje, a od prihoda plaća JOB-u kiriju. Ako ti stanodavac zaključa vrata i ne pusti te da uđes, normalno je da se iseliš, jer si praktično izbačen.

Setimo se privatnog obezbeđenja koje je svojim telima branilo sinagogu za Hanuku 2018, da ne daj bože ne uđemo i održimo zakazanu Skupštinu JOB-a. Ipak smo je održali u hotelu “Zira” i smenili ih. To isto obezbeđenje je „čuvalo“ sinagogu od nas samih sve do 25. septembra. A sada sigurno da im smeta neko drugo obezbeđenje koje čuva sinagogu od njih.

Tema 3

Čitam u tabloidima kako se prodaje Megatrend, da kupac nema gotovine da plati notaru iznos od 7.500 dinara, a kupuje univerzitet za milione evra. To me podseti kada me je Ela Rojnik (Z.L.) ubeđivala kako je Medić idealan kandidat za predsednika Opštine, pošto je imućan i nema potrebu da se “grebe” o sredstva zajednice. Kako smo se prevarili, pa on je na kreditnu karticu JOB-a plaćao kafu od 200 dinara, a da ne pominjemo večerinke od nekoliko stotina evra.

Tema 4

Ako se vratimo na period kad sam bio predsednik JOB-a, setićemo se da su bili veliki problemi sa ugovorom o gradnji u ulici Visokog Stevana, na mestu Stare sinagoge, sa Jokićem i kompanijom, to beše pre 13 godina. Evo sada će opet Jokić da zida na toj lokaciji u Visokog Stevana, jer je potpisao smenjeni predsednik ugovor sa njim bez odobrenja Skupštine, a što je najgore sve se radi u tajnosti, da članstvo o tome ništa ne zna. Naravno, to je njihov modus operandi, jer od kako su izabrani nisu ništa objavljivali članstvu nego su pozivali na razgovor da nam ispricaju ako ih pitamo. A mi smo naivni, pa sve nešto ne pitamo prava pitanja, Nadzorni odbor je postavio prava pitanja pa je bio smenjen. Moje pitanje je šta će biti sa ostacima Stare sinagoge? U ugovorima koje sam pročitao nema ni pomena o očuvanju tog spomenika kulture i naše kulturne baštine. Samo je dogovoreno da se urade arheološka istraživanja i iskopavanja – a dalje? Ostaci ce biti uništeni? Odnešeni na deponiju?

Umesto zaključka

Kada ćemo već jednom da se rešimo tih licemera koji se tobože bore za bolje sutra JOB-a, a nemilosrdno i bez ikakve kontrole troše opštinske novce?

Raka Levi

Nekadasnji predsednik JOB

6 thoughts on “LICEMERJE

 1. Branislav Đurašević says:

  Pročitati ovu basnu https://sh.wikipedia.org/wiki/%C5%A0korpion_i_%C5%BEaba i shvatiti da onaj ko ima ili navodno ima će i dalje težiti da ima sve više i više. Oni se na pare lepe kao muve. Pre neki dan Sekulić na Radio Beograd 1 u emisiji o restitucijama u verskim zajednicama (svim) izjavi da država neće da se meša u podelama unutar naše zajednice. Navodno neki pokušavaju da uvuku državu u to, ali da oni to mudro izbegavaju. Status quo do daljeg. Dokle.

 2. Spartak says:

  Neki dan na TV ona glavna u vlasti, sa kraćom frizurom, posle Predsednika države po važnosti, opet po koji zna koji put ponavlja kako treba sve da se radi po zakonu itd.itd. Ako tako, zašto ta svoju odgovarajuću ministarku ne natera da reši pitanje JOB po zakonu. Država sve više steže obruč oko građana, a građani čekaju da padne plafon. Ovo nije bilo ni u tako sada omrznutom komunizmu. Nikada nije bilo idealno ali ovo sada je dno dna. Ovo je sada najveštiji metod urušavanja jevrejske zajednice u Srbiji. Strategija mora se priznati odlično režirana.

 3. Miroslav Demajo says:

  Ovih dana je u Crnoj Gori aktuelan predlog zakona koji bi kako neki shvataju, oduzeo imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi(SPC). Digla se ovde velika prašina, čak i država Srbija i neke njene institucije podržavaju SPC i njene vernike u pobuni. Da li će crnogorski zakon proći ili ne, još se nezna. Tu je međutim divan primer one izreke, ne prenosim je sasvim tačno ali odprilike; „Ne čini drugome ono što ne želiš da neko čini tebi“. E pa Srbijo i SPC, „Stigla maca na vratanca“. Kako je prethodni komentator Spartak gore napomenuo da se u Srbiji sprovodi urušavanje jevrejske zajednice, do sada u Srbiji osim ugroženih Jevreja, niko nije pokrenuo pitanje pravde, zakonitosti, pravnih procedura itd. Država uz šaku pomoćnika naše zajednice mic po mic će preuzeti kobajagi vraćene nekretnine dobijene restitucijom i pokupiti pare, posebno kada sudski izvršitelji krenu u akciju radi neplačenih pre svega komunalnih računa za jevrejske prostorije itd. Bune se SPC i država o nepravdi, nezakonitosti itd. u Crnoj Gori , a ne obaziru se i ne gledaju se u ogledalo šta se ovde radi, u ovom slučaju prema jednoj verskoj i etničkoj zajednici. Dospela je naplata za sopstveno zlodelo.

 4. Miroslav Demajo says:

  Od kada sam napisao poslednji gore komentar, neću da krijem da sam ogorćen. Na medijima i dalje slušam odvratno bljutavu aktvnost ove države oko zaštite svog naroda i crkve u susednoj državi a ovde rasturaju uz pomoć na žalost svojih satrapa beogradsku jevrejsku zajednicu. Potomak sam Davida Amara i njegove braće koji se pominju kao heroji balkanskih ratova na strani Srbije a deda mi leži kao žrtva i učesnik 13. julskog ustanka u Crnoj Gori na groblju u Petrovcu na moru. Izginuli su za ovu tužno korumpiranu zemlju neznajući u šta će se pretvoriti. Dok se ne omogući da JOB ne bude zatočenik države i satrapa, kada se legalizuje volja većina članov JOB, obelodani finansijsko poslovanje, proradi legalan i vrlo strog izabran Nadzorni odbor, pročešlja spisak nonoizabranih članova JOB nakon izbacivanja Rabina iz Komisije (znam koliko je nekada bila ozbiljna procedura da moja supruga bude primljena u članstvo JOB koja nije jevrejskog porekla, ali koja joj omogućuje sva humanitarna prava u JOB), predlažem da se crnim florom prekriju spomenici na jevrejskom groblju u Beogradu, onaj podignut za Jevreje poginulim u ratovima 2012-2018 i žrtvama II svetskog rata, spomenik Prof.arh.Bogdana Bogdanovića. Kada ova država oslobodi jevrejsku zajednicuBeograda na osnovu važećih zakona države u koje se samo po sopstvenom interesu i kada im odgovaraju kunu i pozivaju vlastodršci, neka se onda skine flor uz usklik JOB je slobodan!!!

 5. Spartak says:

  Evolucija od Pontije Pilata do nacizma
  Uvod oddela komentara gore; Pre neki dan Sekulić na Radio Beograd 1 u emisiji o restitucijama u verskim zajednicama (svim) izjavi da država neće da se meša u podelama unutar naše zajednice. Navodno neki pokušavaju da uvuku državu u to, ali da oni to mudro izbegavaju. Status quo do daljeg. Dokle.

  Nisam istoričar po struci, ali evo citat kojim se rukovodim u dole napisanom tekstu sa izrekom Rige od Fere na zgradi njegove ulice u Beogradu, neznam da li još stoji, mnogo opasan citat za bagru koja vlada po gradu: Ko slobodno misli, ispravno rasuđuje.Elem, ovako. Rimski teror vladao nad Palestinom a Jevreji se posvađali oko Isusa. većina ga osudila kao grešnika. Pilat se nije mešao kao kobajagi ovi danas iz vlasti pa pustili Jevreje da sami odluče. Jevreji u JOB odlučili ali vlast ipak ne pere ruke dovoljno, znamo izjave nekih iz JOB da ih podržava vlast a i sada su na platnom spisku. Neki šefovi garaža koji se bave socijalnom politikom itd. Vlast kao vratila imovinu Jevrejima a u potaji sa harpijama nažalost sličnim onima poznatim kao kapoji u logorima isisavaju jevrejsku imovinu. Nisu nacisti bili antisemiti u duši, imali su mozgove za površne misli kao u istoriji većina glupog plebsa, njima su trebale samo pare Jevreja da finansiraju ratove a voleli su da zadrže i umetnička dela za sebe, makar i jevrejskih slikara ili da ih dobro unovče. Pa nije tajna da ova država krade pare od građana i totalno je korumpirana. Imovina Jevreja je samo dodatni đeparac za vlastodršce i licemere, čekajući da izvršitelji dođu po svoje a ono na aukciji što je kao vraćeno Jevrejima, biće bagatelno otkupljeno od onih koi su već pokupili gomilu para pa im aukcija ispadne kao kupovina šarenih bonbona na štandovima zaduženih za zaglupljivanje plebsa u pešačkoj zoni Beograda. Naravno, tu su i oni, slični onima koji su svoje bičevali u logorima pre nešto više od 70 godina, pokušavajući da spasu svoje dupe. Perući polovično svoje ruke, vlast nije pomenula da ako prepušta verskim zajednicama da same reše svoje odnose, nije postupila po zakonu i nije još upisala volju većine JOB u knjige kod Ministarstva pravde, Joj!!! kakvo Ministarstvo, najviše što mogu jeste napisati ministarstvo sa malim slovom m!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *