PISMO GLASU RAZUMA

Što ste navalili na čoveka? Zašto nemate ni malo strpljenja da sačekate da on sam ode.  Bila je vanredna Skupština, smenjen je, nije više predsednik Jevrejske opštine Beograd i vi sad  tražite da odmah napusti predsedničku fotelju i prepusti je novoizabranom. Nije nesretnom Danilu Mediću lako da se odrekne položaja.  Lakše mu je bilo da se odrekne svog jevrejstva i on se toga još ranije lako odrekao. Bez ikakvog napora… Videli smo dokument koji kazuje da je prešao u pravoslavlje. Ne znamo da li je to učinio iz ubeđenja ili zbog jedne lepe žene ali tek: znamo da on više nije Jevrejin. Što se funkcija tiče, to je već druga stvar. U njegovoj biografiji (koju sam našao na Internetu), lepo piše da je gospodin Medić, za dvadeset pet godina već promenio petnaestak firmi i funkcija.

Citiram:

Od 1994. do 2006. godine radio je kao predstavnik TOPCON Europe u jugoistočnoj Evropi, Paralelno, od  1997. do 2003. bio je suvlasnik kompanije  IDEA.DOO – veletrgovina i maloprodajni lanac prehrambene industrij u Srbiji. Od 2000. do 2001. godine, g. Medić je bio potpredsednik i član Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 2000. do 2002. godine  vrši funkciju glavnog finansijskog službenika javnog komunalnog preduzeća Parking servis Beograd. Tokom istog perioda, od 1996. do 2000. godine, Medić je bio član tima za kontrolu izbora protiv tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Tokom mandata premijera Srbije Zorana Đinđića, Medić je bio član njegovog kabineta (2001-2002). Od 2004. do 2012. godine bio je suvlasnik kompanije za farmaceutsko-kozmetičku i  hemijsku industriju   Dahlia  DOO Beograd kao i generalni direktor za svoju singapursku podružnicu Dahlia Investments Pte. Ltd. od 2005. do 2012. godine. Istovremeno,  od 2006. do 2007. godine bio je direktor Odbora za mlade u Rotari klubu Singapura. Zauzvrat, nakon povratka u Srbiju, od 2012. do 2013. godine, bio je predsednik organizacije  Rotari Club Beograd International. Trenutno, od 2013. g. Medić  deluje kao konsultant za građevinske proizvode Saint-Gobain D.O.O. U Srbiji. Pre nego što je 2017. godine postao predsednik jevrejske opštine Beograda, Medić je bio član Odbora od 2016. do 2017. godine.Medić je član Upravnog odbora Vaterpolo federacije Srbije, a od 2018 godine stiče i diplomu MBA. Trenutno je član savetodavnog odbora Evropske jevrejske asocijacije.

Da je rekorder baveći se raznim poslovima, to je očigledno, a čime se tamo stvarno bavio, šta je sve radio, za koga je radio, da li je pojedina mesta svojevoljno napuštao ili je bivao oteran, to zaista ne znamo, uostalom to za nas sada više nije ni važno. Mnogi su, čitajući šta je i gde je sve radio, tvrdili da ’’tu nisu čista posla’’ drugi su pretpostavljali da on radi za neku (ili neke) ’’službe’’, a neki misle da njega privlače funkcije i to one gde ima dosta para. A možda samo želi da uđe u Ginisovu knjigu što bi lako mogao zaslužiti po broju raznih poslova kojima se, makar i samo na kratko, bavio.

Dakle znamo da je  gospodin Medić svašta radio i da se odrekao jevrejstva.  Istina, iako je nedavno smenjen, on i dalje zamišlja da je predsednik naše beogradske Jevrejske Opštine pa se tako i potpisuje. Udarila čoveku vlast u glavu. Smenjen pa ipak komanduje u našoj Opštini! Tako je pre neki dan je naredio  da sinagoga i prostorije u Kralja Petra 72/a budu zatvorene za one koji tu žele da održavaju svoje sastanke. Da je Jevrejin, znao bi da je sinagoga (na hebrejskom beit kneset: kuća okupljanja) mesto gde se Jevreji okupljaju, mole, druže, raspravljaju i odlučuju, a on je odlučio da pristup beit knesetu  zabrani svakome ko ne misli kao on – što u se u istoriji Jevrejstva nikada nije dogodilo. I znao bi da samo nekome ko nije nije Jevrejin može pasti na pamet da izda nalog kakav je on izdao..

Uostalom, ni to ne treba da vas nervira. Brzo će on shvatiti da je smenjen, da mu tu kod nas nije mesto i da treba da ode.. Ostavite ga na miru, shvatiće on to brzo.

S.A.

 

4 thoughts on “PISMO GLASU RAZUMA

 1. Gamarnu says:

  Pitanje pitanja je zasto nismo ovo citali-znali pre nego su mu neki dali glas na nelegalnim izborima (nelegalnim jer su izbori na kojima je on dosao na mesto na koje nikako nije smeo ni mogao, raspisani od strane PRIVREMENE UPRAVE, koja je, po njemu i onima oko njega, nelegalna kao takva – nema je u Statutu JOB). Da smo ovo znali i uzeli u obzir, taj ne bi bio na ovom mestu ni pet minuta, zasigurno.
  I jos jedna stvar koju niko do sada nije uradio (niti mu je takvo sto do sada palo na pamet): on je prvi u istoriji koji je Jevrejima ONEMOGUCIO ulaz na fakultet! Istorijski gledano, Jevrejima je zabranjivano da poseduju zemlju – nisu mogli biti vlasnici zemlje pa jedino sto im je ostalo bila je knjiga i nauk. I onda se pojavi mali covek koji potegne svoje velike „poslovne“ konekcije i Jevrejima (clanovima JOB i gostima u doba izborne skupstine) zabrani ulaz u zgradu Prirodnomatematickog fakulteta (iako je sve bilo ugovoreno i vec placeno)!
  Kako su stvari krenule, zabrana okupljanja u nasim vlastitim prostorima, pa zabrana okupljanja na fakultetima, raznorazni pritisci i pretnje, informativni razgovori kod nadleznih, mozemo li ocekivati i proterivanje iz grada, hapsenja sta vec ne?
  Ne treba cekati da individua shvati da je nepozeljan u nasoj zajednici jer jednostavno tu ne pripada, vec treba da nestane bas onako iznenada kao sto se i pojavio.
  Iza njega, sem jada i bede koju je doneo u ovu zajednicu, ostace i jedan nauk svima: biranje rukovodstva JO nije otaljavanje posla i stavljanje nase sudbine u ruke tipova poput ovoga koji treba da „shvati“ da mu ovde nije mesto. Zelimo li da opstanemo i da nastavimo ono sto su nam nasi oci ostavili, ovakvi kiksovi vise ne bi smeli nikada da nam se ponove. Radi nas samih.

 2. Branka Pavlović says:

  Nažalost Medić nije prvi koji je zabranio Jevrejima ulaz na fakultet. Pre njega je to uradio čovek sa veoma sličnim prezimenom. Naime, 21. oktobra 1941. godine Milan Nedić je potpisao Osnovnu uredbu o univerzitetu („Službene novine“ br. 117/XXIII), koja u paragrafu 27. stav 3. piše doslovno: “ Jevreji i Cigani ne mogu biti slušaoci Univerziteta (visokih škola)“.
  Medić nije originalan ni u zabrani ulaska u sinagogu i opštinu. I to su nacisti uradili pre njega.
  Ali u flagrantnom kršenju Statuta Medić je originalan. Čak su i nacisti i kolaboracionisti sve svoje zabrane, pa čak i oduzimanje imovine od Jevreja uradili po propisima koje su u tu svrhu doneli. Samo naš (M)edić tumači i obrazlaže Statut na način koji njemu odgovara i poništava sve što mu se ne svidja. A naše Veće sve aminuje. Zbog toga je 233 člana JOB reklo „DA, RAZREŠENJE DUŽNOSTI JE JEDINO REŠENJE“.

 3. Administrator says:

  Gospodin Kon dr Predrag ne govori istinu kada tvrdi da je poslao pismo Glasu Razuma (GR)
  a da Administrator nije hteo da ga objavi.
  NIKADA NIKAKVO pismo ili komentar od Kon dr Predraga nikada nije dobijen !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *