Plinska svetlost

Da li se sećate onog starog filma “Plinska svetlost” (1944, Ingrid Bergman i Šarl  Boaje)? Svi vidimo kako se normalno ljudsko čeljade tera u ludilo kroz postupke koje ona uočava, ali za koje joj govore kako se ne događaju.

Taj je postupak usavršen i koristi se u politici, ali i u druge svrhe, kako bi se običan, normalan svet, ubedio da nešto što nije normalno – jeste normalno, a lepo se vidi da nije. To, primenjeno istovremeno sa zamenom teza, smrtonosna je kombinacija. Direktno te prave ludim, i to ne kriju.

Sa državnog nivoa taj se postupak spustio i u “Info JOB”, propagandnu stanicu smenjene uprave Jevrejske opštine Beograd. Umesto psovki i najružnijih kvalifikacija na koje smo od njih navikli, sada dolaze pomirljivi tekstovi sa porukom “Pa zašto se, za ime Boga, svađamo? Da li to nas neko hoće da podeli? I zašto?”

Rukovodstvo naše Opštine, greškom i našom nesmotrenošću, izabrano oktobra 2017, prekršilo je brojne odredbe Statuta Opštine (Veće je jedan skup proglasilo Skupštinom, pa je na tom skupu smenjen Nadzorni odbor koji je postavljao neprijatna pitanja; većnici su dobili novčanu naknadu za volonterski posao kojim treba da se bave; nestatutarno je osnovana firma; kroz sukob interesa ljudi iz uprave su sami sebi određivali i isplaćivali plate; nestatutarno su sklapani ugovori sa raznim osobama koje je trebalo da obavljaju nepostojeće poslove; i još mnogo toga), a onda se pozivalo na taj isti Statut i tvrdilo da je nestatutarno smenjeno – što nije tačno. Najnovije je da odredba Statuta koja određuje minimalni kvorum Skupštine (50 prisutnih članova) takođe ne valja, dok 77 potpisnika zahteva za održavanje Vanredne skupštine nije dovoljno, i tako održana Vanredna skupština nije statutarna. I smena rukovodstva koje je svima dozlogrdilo, takođe nije statutarna. Kao ni Izborna skupština (održana datuma koga je smenjeno rukovodstvo odredilo), na kojoj su još jednom smenjeni. Plinska svetlost.

Ministarstvo pravde Srbije odbije da postupi po zakonu ove zemlje, i još nas ubeđuje kako postupa ispravno a da mi grešimo. I to se dva puta ponovi. Zbog toga pristup računu u banci ima samo smenjeno rukovodstvo, prihode od kirija za vraćene nekretnine koristi kao i do sada – dakle niko ne zna na šta – dok zaposleni ne dobijaju plate, a Ester Bajer, koja je svoj stan zaveštala Opštini u zamenu za skromno izdržavanje, ne dobija ni toliko da je neko doveze do sinagoge. Plinska svetlost.

Tih desetak ljudi, zajedno sa svojim porodicama (od kojih je više njih zaposleno u Opštini), koji su kidnapovali Opštinu, koji netransparentno, bahato i gramzivo troše prihod Opštine od izdavanja nekretnina, sada tvrde da “neko” hoće da podeli Opštinu. Da podeli na koga? Na njih desetak i na zaposlene čija su radna mesta ucenili podrškom za sebe s jedne strane, i na ostatak članova Opštine s druge strane? Šala? Pa oni su jedini kojima bi podela odgovarala! Plinska svetlost.

Oni sebe nazivaju “reformskim rukovodstvom” koje je privuklo mnogo novih članova, “nove ljude”. Čime? Obećanjem o zdravstvenom osiguranju za sve članove (koje su prethodne uprave zamislile, ali nisu imale prihode da zamisao i ostvare), i mesečnim dečijim dodatkom koji skoro godinu dana nije isplaćivan. U ovom trenutku stoje četiri neplaćene mesečne rate za zdravstveno osiguranje, vredne bar 100.000 evra! I sam ugovor o tom zdravstvenom osiguranju je nerazumno sklopljen: ako neko ima prihod od, recimo, 45.000 evra mesečno (od izdavanja prostora vraćenih restitucijom), ne može da se obaveže da će mesečno davati skoro 30.000 za zdravstveno osiguranje. Vrlo je verovatno da će osiguravajuća kuća raskinuti ugovor zbog neizvršenih obaveza. Da li će to zadržati nove članove Opštine? Gde je tu korist za njih? I ko će vratiti dugove? I da li će i dalje Opština imati te članove koji su se priključili samo da bi bili zdravstveno osigurani – a nisu sigurni ni gde se Opština nalazi? Plinska svetlost.

“Reformsko rukovodstvo” kaže da je “donelo opštini stalne prihode”. Nije ono, već država, svojim zakonom o ublažavanju posledica Holokausta i o predaji imovine bez naslednika jevrejskoj zajednici na upravljanje. Tih para ne bi bilo, i te vraćene imovine ne bi bilo, da nije bilo Holokausta. Zbog toga su to “krvave pare”, one su posledica masovnih ubistava, i smeju se trošiti samo vrlo pažljivo, s pijetetom, i prema zakonu. “Reformsko rukovodstvo” to nije radilo i ne radi. Niko ne zna kuda odlaze uplate raznih kirija, ali se na sva usta galami kako Savez ne uplaćuje JOB-u ono što joj pripada. Naravno da ne uplaćuje: JOB ne podnosi izveštaje o trošenju prethodnih uplata, onako kako Zakon zahteva. To jasno i čitko piše u izveštaju državnog nadzornog odbora. Plinska svetlost.

Kaže se da je ”reformsko rukovodstvo najširem članstvu donelo opipljive benefite”. Koje? Kakve? Osim zdravstvenog osiguranja, za koje je već rečeno da visi o koncu, koje još? Već godinu i po dana se u Opštini ništa ne dešava u smislu kulture i obrazovanja. Dece i mladih je sve manje na okupljanjima na koja rukovodioci i vaspitači (kojima mesecima kasne plate) pozivaju. U zabavište dolazi samo nekoliko dece, i to ne jevrejske. Predsednik Uprave sinagoge je za godinu i po dana bio u sinagogi dva puta, i to kada je bilo “visokih” gostiju i slikanja. Ali je zato uspeo da postane slučajna zvezda u snimljenom fizičkom napadu na jednog od zaposlenih u Opštini, i da nas sve zajedno žestoko osramoti u javnosti.

Najveće dostignuće “reformskog rukovodstva” za sve ovo vreme bilo je nepropuštanje ni najmanje prilike da se ocrni naš jedini rabin, Isak Asiel, i predsednik našeg Saveza, Robert Sabadoš. I to ne samo unutar zajednice već i svuda gde je bilo raspoloženja da se to blaćenje sluša i štampa. Bez ikakvog dokaza i iz samo jednog razloga: ta dvojica nisu popustila pred arogantnim i bahatim pritiscima i hvalisanju da “vlast” (u jednom slučaju čak i “vlada”) stoji iza smenjenog predsednika Medića. Ne treba ni naglašavati koliko je javnost željna da raspreda o prljavom vešu jevrejske zajednice, i koliko to prija antisemitima i antisemitizmu generalno. A sve u ime jedinstva i protiv “podele zajednice”. Plinska svetlost.

“Reformsko rukovodstvo” se pita da li iza “ovog krajnje ozbiljnog, dobro organizovanog i finansiranog nasilnog pokušaja cepanja naše zajednice, zaista stoji samo grupa nezadovoljnih članova predvođenih kontroverznim rabinom…” Ovo se odnosi na to što je grupa ne “nezadovoljnih” nego krajnje ogorčenih i očajnih članova JOB, 28. februara ušla (bez obijanja i nasilja) u zgradu svoje Opštine, zabranila nekolicini najvećih štetočina ulaz a svim ostalim članovima omogućila da u njoj borave, i zahtevala od države da obavi svoju zakonsku funkciju i upiše smenu rukovodstva u registar verskih zajednica. Država je odbila da postupi u skladu sa zakonom koji je sama donela. Dovela nas je sve zajedno u pat poziciju i ne zna se dokle će takvo stanje potrajati. Ne radi se tu ni o čemu “mnogo, mnogo dubljem”, već o samoodbrani i o odbrani naše Opštine od štetočina koje su nanele veću štetu nego što je iko mogao da zamisli. Sve i ako, i kada, dugovi budu vraćeni (a prelaze 200.000 evra i nastali su tokom samo petnaestak meseci), naš ukaljani obraz i odjeci nastalog antisemitizma će još dugo stajati.

Brane Popović

32 thoughts on “Plinska svetlost

 1. Boris says:

  Ipak postoji jedna rupa u scenariju u filmu koji gledamo. Okrenuli su lampu u pogrešnom pravcu pa su sami sebe ozračili. Sad misle da su zaslužni za nešto što nikad nisu uradili.

 2. anonimni says:

  Brane i ostali, pa recimo otvoreno: obecano je, prodato je, poklonjeno i sada nema nazad, neka dokazu da nije tako! Kad su videli da prljavim ne moze to da se istera (smena Saveza na skupu bez kvoruma) sada srceparajucim porukama zele da se umile clanstvu koje nije slepo!! „Alo, bezumni“ – nije niko nikada brojao krvna zrnca – to ste vi smenjeni pokusali da naturite kao temu! Promasili ste temu: nama smetaju oni koji nemaju trunke jevrejskog duha u sebi, samo zude za parama, uclanili su se sa 40-50 godina u zajednicu kad su videli da ce biti mogucnosti za drpanje, a do tada nisu ni priznavali da su Jevreji! Nema to veze sa krvlju nego sa pohlepom. Smrt fasizmu – sloboda JOBu!

  • Audiatur et altera pars says:

   Koji je tačno vremenski period do kad je neko legitimno mogao da se uključi u jevrejsku zajednicu, a da ne bude etiketiran kao pohlepni fašista?

   Ko će to odrediti taj datum?

   Ako zaista ovo pišete slobodumno, potpuno vam je izbuljen kompas.

   Želim Vam sve najbolje.

 3. YA says:

  @Audiatur et altera pars
  Vec sam ti rekao da se javis onda i samo onda kada ima nesto da kazes. Nemoj zloupotrebljavati gostoprimstvo ovog portala jer pravo na javnu reč nije bezgranično.

  „Koji je tačno vremenski period do kad je neko legitimno mogao da se uključi u jevrejsku zajednicu, a da ne bude etiketiran kao pohlepni fašista?“

  Zar te nije sramota vlastitih reci? Kada smo vec kod njih, bude li jos jednom u tvom javljanju reci nedostojnih ovoga portala nece se „cuti ona druga strana“! Jasno?
  Ovo nije pretnja, vec savet kako da se ponasas ako hoces da se oglasavas ovde.

  I, delimican odgovor na tvoje pitanje (normalno, bez da se odnosi na drugi deo tvoje recenice). U Zajednicu se, od kako je uvedeno osiguranje, pocelo sa isplatom dodataka za decu i „oslobodila ruka“ u zaposljavanju u JOB, uclanilo vise clanova nego za 50 godina posleratnog perioda! Normalno, vi cete to pripisati vasem profesionalnom radu (do duse, kratkotrajnom) ali mi nismo skloni da ovakav „priliv“ clanstva podvedemo pod to. Reskiracu da se zamerim clanstvu i postavicu pitanje: koliko cemo od tog clanstva videti ako ne bude svih tih pogodnosti?
  I jos malo da se zamerim clanstvu – koliko bi vas ostalo (ukljucujuci i njega) da dodjete u situaciju da ne mozete da naplacujete svoj „profesionalizam“?
  I jos jedno pitanje: zar vam razlika izmedju broja izaslih na izbore (na kojima je prevarom izabran) i broja onih koji vam se nalaze na spiskovima za osiguranje, decije dodatke i zaposlene, nista ne govori?

 4. Audiatur et altera pars says:

  Prvo, mi gospodine nismo na ti, već na Vi, ja se Vama obraćam sa poštovanjem, pa očekujem isti način obraćanja.

  Drugo, Vaš odgovor predstavlja upravo nastavak politike uzimanja pravde u svoje ruke i arbitriranja da li su neke reči nedostojne ovog portala. Ali to se sasvim uklapa u način rezonovanja Vaše družine da budete sami sudije u svojoj stvari.

  Treće, u celom Vašem postu nema odgovora na moje pitanje, pa mi nije jasno zašto meni replicirate.

  Četvrto, članovi jevrejske zajednice koji podržavaju legalno rukovodstvo su pozvani da ne izađu na skupove pod pseudonimom „Izborna skupština“, te ćete broj članova koji podržavaju jedino legalno rukovodstvo videti tek kada budu održani legani izbori.

  Srdačan pozdrav i svako dobro.

 5. Raka says:

  Ja cu samo da podsetim iz perioda pre 10 godina: koliko je clanova davalo nesto zajednici? Placalo clanarinu ili ako su na socijalnim davanjima dolazili na neka desavanja ili nedaj boze skupstinu? Evo dodacu jos jedno pitanje uz ona sto postavlja YA: koliko njih ce ostati uclanjeno u JOB ako dignemo clanarinu na 1% primanja? A ja predlazem da se clanarina uvede kao obavezna, i poveca da clan ima barem neki osecaj da pripadanje znaci i davanje!

  • Dina says:

   Ja sam doprinela sasvim dovoljno para za svo tadasnje clanstvo u tih proteklih 10 godina. Članarina postoji ne razumem sta hoces da kazes

   • Raka says:

    Draga Dina, ja sam ti uvek priznavao da si u periodu naseg mandata (pre 10 godina i vise kad si bila clan Veca) uspela svojim vezama da doprineses da dobijemo veliki broj novcanih dotacija i to ti pamtimo i cenimo. Ono sto ne razumes u mom komentaru je: DAVATI je deo pripadnosti. Ovo sto se sada dogadja (nije od skora – ima 20tak godina ako ne i vise) samo se UZIMA, ali sada je to za nekoliko redova velicina vece (mislim na nule posle cifre). Kada se saznalo za besplatno medicinsko osiguranje, preko hiljadu (1000) su se uclanili u JOB koji pre nisu hteli da se izjasne kao Jevreji. To je vise nego sto nas je bilo na popisu u celoj Srbiji. Licno sam video osobe koje dolaze u zajednicu da UZIMAJU sa krstom na lancicu oko vrata, to je za mene pripadnost hriscanskoj veri!? Da ili ne?
    Clanarina postoji ali je simbolicna i neobavezna. Osecam da bi oni koji dolaze samo da UZIMAJU odmah napustili zajednicu kad bi trebali da DAJU pristojnu clanarinu od recimo samo 1% svojih prihoda. Oko smenjene uprave su se okupili i grcevito se drze samo oni koji imaju finansijsku korist od zajednice, mozda si ti jedini izuzetak od tog jadnog pravila posto kazes da nemas nikakve prihode od JOB? citiram „da je meni 350 ljudi reklo da odlazim – ja bih sam otisao“
    A zasto se ti osecas pogodjena pa se pravdas? Osim sto si tvrdoglava je nemam nikakvu zamerku ( u narodu se kaze „slep kod ociju“ pa ne vidis sa kim si se uortacila)

    • Dina says:

     meni se jako svidja i smatram da je najvecem i najboljem interesu za zajednicu sve sto je Danilo Medic uradio. Na zajednici je da prikuplja ljude, da nas spaja i da se sabiramo a ne oduzimamo. Ne volim kada se o Jevrejima koji nisu bilo aktivni ili uopste u članstvu na taj način govori. Zajednica je bila ta koja je trebalo da nas sve okupi i da se u njoj osecamo ugodno. Danas je na nama da se svi Jevreji u njoj osećamo ugodno, i stari i novi članovi. Pripadnost zajednici treba da inicira i neguje zajednica a ne usamljene jedinke, zar ne?

     • Raka says:

      Sve si u pravu. Bravo, slazem se sa tobom. Ono sto meni smeta je kako je to uradio smenjeni predsednik! Ako organ kontrole protestvuje kako radis – ne smenjujes ga. Ako nasa krovna organizacija protestvuje sto prodajes Topovske supe – ne smenjujes je…!! (i to sve nelegalnim nacinima) . Zato se digla zajednica i smenila njega! Eno danas u novinama: plac na autokomandi je najzad prodat!?!?

 6. Dina says:

  Mrzi me besmislena rasprava, normalno sam ti pisala. Danilo je dobar predsednik i velika je sramota taj beskonačni niz izmišljotina kojima se blati, braniću ga kao i tebe nekad, ali necu dalje da pisem jer sam u “gostima” pa da ne nasekiram nervoznog administratora

 7. Raka says:

  Slazem se sa tobom. Voleo bih da sednemo negde na kaficu ili neko jace pice pa razresimo ko je na pravoj strani a ko je na krivoj. Izaberi moderatora u koga imas poverenja da sedne sa nama, da odrzava parlamentarnost razgovora! Kad ti odgovara javi pa da se izrazgovaramo ljudski. Napravi spisak prestupa koje mislis da je napravila nasa strana a ja cu one koje je vasa strana, pa da uporedimo spiskove. Mozda i da snimamo „javnu raspravu“ pa je posle stavimo na web da svi vide i cuju nase pozicije.

 8. Zoran says:

  Postovani diskutanti,
  nemam nista protiv kulturne polemike a nemam osecaj ni da je administrator nervozan. Nemam nista protiv, postovana Dina da gosp. Medic putuje i boravi u Izraelu u skupim hotelima i koristi slicne povlastice, da upravlja svojim preduzecem i svojim istomisljenicima, da daje uputstva kako se postaje budista i sta treba uraditi i citati da budes postovan i dobar pripadnik te vere koju cenim kao i mnoge druge, da se vencava i razvodi kao pripadnik hriscanske vere da se uvlaci u politiku……Na sve to ima pravo Gosp. Medic ali to sve treba da radi kao jedinka ili clan neke organizacije ili konfesije koju izabere. Ali kada to radi na racun nase zajednice i na njen racun to nije lepo, moralno i to se kosi sa pravilima po kojima ova zajednica hiljadama godina zivi. Ako to lepo kaze a ne prikriva ni mi necemo imati nista protiv ako je preko nekog od jevreja clan nase zajednice, mi smo vrlo tolerantni. Ali da nas uci judajizmu, govori u ime jevreja, pokusava da bude preduzetnik sa nasim parama i da nas ubedjuje da sve to radi sa svojom grupom u ime nase buducnosti, e to je vec krajnji bezobrazluk. Cime je sve isfolirao, uz pomoc Zike Pauka i nekih politicara neke clanove nase zajednice nikada mi nece biti jasno. Ne verujem da ce se nasi clanovi vataju na pricu o osiguranju koje radi dugova visi o koncu, da se pecaju na pomoc deci koja se i ne isplacuje vec skoro godinu dana, na price o restituciji koju su drugi odradili a on sa kolegijumom skuplja pare od iydavanja bez kontrole….Pa u cemu je onda problem? Izgleda da smo spremni da nas neko laze pa i kada nas po deseti put laze mi verujemo. To je izgleda bolest koju samo istina i prst na celu lece.
  Izvinjavam se sto koristim engleski alfabet jer me zafrkava ovaj nas, pobrka mi tekst.

  • Dina Mešulam says:

   Gospodine Zorane, ne razumem sta znaci ako je preko nekog od jevreja član ni mi nećemo imati nista protiv? Pa naravno da je preko nekog jevrejim. I vi ste preko nekog JevrejinI ja sam. I moja deca su preko nekog Jevreji. Ne mogu da se upustam dalje u gluposti oko budizma i pravoslavlja , oko puta za Izrael predsednika Jevrejske opštine u Beogradu i slično ali ne vidim smislenost u tome da ni vi a ni bilo ko drugi nekome spori jevrejstvo. Malo racionalnog nije na odmet.pozdrav

 9. Zoran says:

  Izvinjavam se na dodatnom javljanju. Samo da dopunim da sam sve sto sam napisao video u dokumentima pomenutog gosp. Medica sa njegovim e mailovima i potpisima, hotelskim racunima sa kartice JOB itd. Za potrebu obratite se imenovanom gosp. da drugi ne otkrivaju njegove tajne.

 10. Dina Mesulam says:

  Gospodine Zorane, ja sam clan Nadzornog odbora JOB i imam uvid u svu dokumentaciju JOB. Hocu na lep nacin da kazem i vama i svima na ovom portalu da nas neosnovane optuzbe nece nigde odvesti. Rad JOB je transparentniji nego bilo kada i bilo ciji rad, Verujem da svi vec uveliko znate da ova hajka na Medica nema veze sa transparentnoscu kao ni sa njegovim radom. Takodje, verujem i da milion puta ponovljene neistinite tvrdnje o tome ko je budista, ko pravoslavac ko se vencao a ko nije u crkvi i ko jeste Jevrejin,i ko sme a ko NE SME da je Jevrejin nece doprineti resenju situacije u JOB, naravno onima do kojima je stalo. Kartice JOB su dostupne svim dobronomarnim ljudima koji hoce da vide i cuju ali nece svakako do god sam ja u Nadzornom odboru JOB biti na drustvenim mrezama, portalima i u sredstvima javnog informisanja kao sto nikada do sada ni nisu bile.Pozdrav

 11. Dina Mesulam says:

  Rako, pa toliko nisko se ne spustam da snimam uz kaficu nas razgovor i stavljam na web stranice unutrasnje stvai JOB. Nemoj da me razocaravas

 12. Srećko says:

  Pitanje za Dinu:
  na reči: „ko je budista, ko pravoslavac ko se vencao a ko nije u crkvi i ko jeste Jevrejin“.
  Šta mislite kako bi bilo da je na mestu vršačkog vladike Haso, ili na mestu Pape u Rimu neki Mujo ?
  Ne bi vam smetalo????

  • Dina Mesulam says:

   Gospodine Srecko, uopste me ne zanima ko je u Rimu a ko na mestu vrsackg vladike i gde je Mujo. Ne shvatam kakve veze oni imaju sa JOB? Ne razumem vas .

 13. Srećko says:

  Odgovor Dini:
  vrlo ste dobro razumeli ovo poređenje. Hajde i u JOB da postavimo nekog Muftiju za Predsednika

 14. Dina Mesulam says:

  Gospodine Sreckom, predsednik Jevrejske opstne Beograd je Jevrejin kao sto znate, bas koliko sam i ja, bas koliko smo manje vise svi u zajednici. nema razloga da samnom tako razgovarate, pozdrav

 15. YA says:

  Htedoh da u ovoj rasomonijadi ostanem po strani, ali neki puta vam to jednostavno ne dozvoljavaju.
  Ocekujem da zakljucite da je svaki dalji razgovor sa D.M potpuno bespredmetan. Ako i dalje budete zeleli da se ubedjujete, molim vas da predjete na neka prikladnija mesta poput Facebook-a ili slicnih. Glas_razuma nije mesto za ovu vrstu ubedjivanja.

  Sa jedne strane postoji vasa dobronamernost (i naivnost) u pokusaju da objasnite ocite stvari a sa one druge potpuno odsustvo zelje za tim kao i zloupotreba slobode govora na ovom sajtu.
  Na jednu stvar bih skrenuo paznju – dok vi tako jalovo razmenjujete stavove, D.M zaradjuje to radeci! Da! Ako niste znali, ona je placena da zastupa stavove o kojima polemise. Svim zivim vam se pohvalila, sem … da je placena.
  Od koga joj zavisi plata (i ne samo plata)? Od lika koga tako besomucno brani i zastupa. Zar ste ocekivali od nekog poput D.M. da se ponasa drugacije? Da nije tako, bila bi odavno „bivsa“ (a ne bi bila ni prva a ni poslednja).
  Svi, bukvalno svi u tom okruzenju povezani su novcem. Tamo nema ni jednog ciji stavovi nisu odredjeni kolicinom novca koji prima. Ne samo pojedinci, citave porodice. Zamislite samo koliko mogu biti jaki porodicni stavovi.

  Kako objasniti da (po sopstvenom pisanju) clanica Nadzornog odbora D.M (i nije je sramota da to javno kaze) zastupa stavove i dela protiv kojih treba da se bori i za koja, inace, treba da alarmira zajednicu (tako bar pise u Statutu po pitanju duznosti clanova NO)?
  Ne bi me uopste zacudilo da sutra pocne da iznosi potpuno drugacije stavove od ovih koje iznosi, normalno, pod uslovom da se promeni „finansijer“. Na zalost, ni ovde ne bi bila ni prva a ni poslednja.
  ps. imam jedan predlog: sacekajte da se promeni „finansijer“ i bice vam mnogo lakse da DM ubedite u ispravnost sopstvenih stavova.

 16. Dina Mešulam says:

  Rekoh da je administrator nervozan, pozdrav svima na ovom portalu, vidim da nije dozvoljena razmena misljenja niti dozvoljeno pravo da se misli drugacije. Nisam zaposlena u Job, zastupam svoje licno misljenje i zaposlena sam na tv Pink. Pozdrav svima, na fejsbuku ste me zablokirali ovde ste krenuli u teske uvrede vidim da je sloboda misljenja i govora nedopustuva.

 17. Dina Mešulam says:

  I samo da dodam- moja porodica , moja deca nisu zaposlena u Jobu, imaju svoje poslove izvan zajednice i nema razloga da pisete da mi je cela poodica finansijski vezana za job. Ovo nije prvi put nervozni administratoru!

  • YA says:

   Bilo bi dobro da citate sa manje ostrascenosti i vise paznje. Vece su sanse da ispravno razumete sta je napisano.
   Niko nije rekao da je VASA porodica zaposlena u JOB niti se ta tvrdnja odnosila na vas.
   Ali, cinjenica je da vi JESTE PLACENI (ne zaposleni) u JOB. Istina, ne tako izdasno kao neki, vise zasluzni … da li treba navesti cifru?
   A posto ste placeni, onda vazi sve kao u izreci.

 18. anonimus says:

  Ne moramo da pojacavamo, jeftino si se prodala – „nadzorni odbor“ placen od strane onog koga treba da „nadzire“? Sramota! Spisak u opstini kaze 45,000 si primila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *