POBEDA

Borba za ostvarivanje prava na samostalno uređenje unutrašnje organizacije naše verske zajednice i priznavanje izborne volje članova JOB bila je dugotrajna i uporna, ali ispravna i pravedna. Borili smo se hrabro i istrajno! Borili smo se u okolnostima u kojima smo morali, kao partizanski ilegalci, u strogoj tajnosti da organizujemo Vanrednu skupštinu i nas 233 je uspelo da se  okupi, borili smo se na Izbornoj skupštini kada je na izbore izašlo preko 340 članova JOB, protestima na Studenskom trgu i ispred Ministarstva pravde na temperaturi od 40 stepeni, branili smo naše prostorije i čuvali ih danonoćno, konstatno smo obaveštavali članstvo i javnost o velikoj nepravdi koja se čini našoj maloj verskoj zajednici, naše izabrano rukovodstvo je bezbrojnim pisanim dopisima ukazivalo na kršenje zakonskih normi i tražilo primenu zakona od svih institucija koje štite prava manjinskih i verskih organizacija, kontrolišu rad organa upravljanja i kontrolišu trošenje budžetskih sredstava.

            Na kraju smo došli do pobede sudskim postupkom koji je protiv nas, članova JOB, pokrenulo smenjeno rukovodstvo!

            Kao sto smo više puta obavestili članstvo, sve smo radili u skladu sa našim Statutom i svim propisima. Stigao nam je i zvaničan dokaz da smo postupali strogo poštujući Statut JOB i Zakon o crkavama i verskim zajednicama.

            Smenjeno rukovodstvo je zloupotrebom prava, usporilo primenu prava naše verske zajednice i omogućilo sebi duže raspolaganje sredstvima JOB samovoljno i bez ikakve kontrole.  Pokrenuli su sudski postupak a Viši sud u Beogradu je u presudi 4P 71/19 na 17.oj strani naveo: „…ceneci da je na Vanrednoj skupštini Jevrejske opstine Beograd, održanoj 2.12.2018. godine, a koja je održana u potpunosti u skladu sa odredbom cl. 16. i 17. Statuta jevrejske opštine, doneta odluka kojom je Danilo Medic opozvan sa funkcije predsednika Jevrejske opštine Beograd, opozvani svi članovi Veca kao i članovi Nadzornog odbora JOB-a ….“ Pošto je sud konstatovao da je odluka doneta u skladu sa Statutom, na strani 16. presude nedvosmisleno je naveo da je odluka doneta na vanrednoj skupštini JOB održanoj 2.12.2018. godine PUNOVAŽNA.

            Sud je, takodje, na 17. strani presude naveo da je i odluka Privremene uprave  o sazivanju Izborne skupštine „doneta u skladu sa citiranim odredbama Statuta Jevrejske opštine Beograd“. Time je potvrđena i legalnost Izborne skupštine i sprovedenih izbora.

            Na strani 15. presude sud je naveo da je na nesumnjiv način utvrdio: „da je odluka o izboru Aleksandra Jinkera za predsednika Jevrejske opštine Beograd doneta u skladu sa citiranim odredbama Zakona o crkvama i verskim zajednicama i Statuta Jevrejske opštine Beograd“.

            To je dokaz da smo se borili i na legalan način izborili za Ustavom i Zakonom garantovano pravo da samostalno sprovodimo svoj poredak i organizaciju. Velika nepravda nam je učinjena što smo za Ustavom zagarantovano pravo morali da se borimo više 2 godine. Razlog odugovlačenja postupka nam je poznat i pamtićemo ga.

            Ipak, na kraju ovakav sudski epilog je na decidiran način odredio ko je kome uzurpirao imovinu i koga je članstvo JOB izabralo za predsednika JOB a koga je članstvo JOB smenilo i razrešilo dužnosti. Nije članstvo JOB uzurpiralo svoju opštinu i svoju sinagogu. Naprotiv, malobrojni članovi JOB, koji su se našom nesmotrenošću dočepali imovine JOB, nisu hteli da je vrate članstvu ni pošto im je uskraćeno poverenje na Vanrednoj skupštini, jer je konstatovano da se na nesavestan način odnose prema propisima i imovini JOB.

            Smenjena uprava, iako je po Statutu JOB bila obavezna, nikada nije sazvala skupštinu i položila račun o raspolaganju imovinom JOB, koja nikada nije bila veća. Prenebregla je i obavezu podnošenja izveštaja o upravljanju imovinom stečenom na osnovu Zakona o otklanjanju posledica Holokausta. Zaduživala se besomučno i krajnje nedomaćinski upravljala JOB-om.

            Na osnovu ove sudske presude prethodni period se slobodno može nazvati periodom nasilnog i nezakonitog raspolaganja Jevrejskom opštinom Beograd od strane rukovodstva izabranog 15.10.2017. godine a razrešenog dužnosti 2.12.2018. godine.

            Razmere i posledice njihovog nezakonitog raspolaganja imovinom JOB sve do 4.6.2020. godine će naknadno utvrditi, pre svega, finansijski stručnjaci. Bez obzira na visinu dugovanja svi članovi Jevrejske opštine Beograd će snositi posledice i biti u obavezi da plate sva dugovanja i za neplaćene obaveze za zdravstveno osiguranje i za neplaćene račune ali i za sve organizovane a neplaćene zabave i provode.

REDAKCIJA

6 thoughts on “POBEDA

 1. Administrator says:

  Postovani G-dine Demajo,
  redakcija je stala na stanoviste da zasada pustimo Vece i Predsednika da donesu prve odluke samostalno, bez mesanja sa strane i bez sugestija.
  Mi verujemo u njih, zato smo ih i izabrali
  GR ostaje da posmatra i prati rad nove uprave i ako teba da intervenise kritikom i cinjenicama

 2. Raka says:

  Pobeda je divna stvar! Sada nam predstoji najveci posao. Obzirom da je sud pravosnazno utvrdio da je nasa skupstina decembra 2017 bila punovazna, onda su sve odluke vazece pa i ona o lustraciji. Amen!

 3. Miroslav Demajo says:

  Lustracija do kraja ili ono :Ma jadan je i nikom nista pa ce opet kroz par godina isto da istim tipovima.

  • Gamarnu says:

   Pogubna konstatacija … za par godina!? Ne sanjajmo budni! Ispraznili su racune, nemaju vise balast nepotrebnih troskova za zaposlene i „zaposlene“ i, koliko danas, nastavljaju svoju prljavu rabotu. Nece oni dati zajednici da izadje na zelenu granu … jos uvek imaju podrsku.

 4. Miroslav Demajo says:

  Voleo bih da znam od koga imaju podrsku kako pise Gamarnu. Ocigledno je da je drzava bila umesana ali me zanima ako neko preciznije zna. o sadasnjem stanju podrske. Sadasnja legalna uprava bi trebala da sto pre izvrsi analizu prljavog poslovanja bivsih i da obavesti clanstvo o svemu. Jedan moji prethodni dopis mahom u vezi lustracije nije odobren za objavljivanje. Cenjenog Rabina bih molio da insistira da se izvrsi detaljna analiza svih primljenih clanova u vreme prethodne ilegalne uprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *