Poštovani članovi Jevrejske opštine Beograd

Poštovani članovi Jevrejske opštine Beograd,

nažalost, svedoci smo još jednog licemernog pokušaja bivše uprave JOB da uzurpira i uzbuni javnost i članstvo, uprkos činjenicama i volji velike većine članova izražene na Vanrednoj skupštini 2. decembra na kojoj je uprava, na čelu sa dotadašnjim predsednikom Danilom Medićem, kreatorom trenutne situacije u JOB, jednoglasno opozvana. Uloga Danila Medića u životu jevrejske zajednice Beograda i Srbije će tek biti rasvetljena, ali je već sada očigledno da je reč o nečemu što se ranije planiralo i to iza leđa velikog dela članstva. Brojna zbivanja tokom 2017. i 2018. su jasno pokazala da je reč o kukavičjem jajetu.

Kako drugačije objasniti naprasno organizovanje današnje konferencije za medije u Medija centru pod neobičnim nazivom „U susret Međunarodnom danu sećanja na žrtve Holokausta i aktuelna situacija u jevrejskom svetu i okruženju“? Čemu potreba za konferencijom za medije na ovu temu? Ako je u pitanju iskrena empatija prema žrtvama Holokausta onda bi logično bilo da su učesnici konferencije sa prijateljima iz jevrejskih zajednica u Novom Sadu gde se u isto vreme obeležava 77 godina od novosadske racije i gde se danas daje pomen žrtvama uz predstavnike države, SJOS, rabina, Ambasade Izraela, SPC, romske zajednice i dr. a ne kroz konferencije za medije pamlfetskog karaktera kao što je ova današnja. Ima tu još mnogo nejasnoća. U kom svojstvu su najavljeni Igor Ginzberg, Danilo Medić, Nenad Fogel i Avram Izrael? Kog Saveza jevrejskih opština Srbije su oni samoizabrani predsednik, zamenik predsednika, potpredsednik i član Izvršnog odbora? Da li je reč o nekoj paralelnoj strukturi koje su samo oni svesni i za koje ni institucije, ni zakon, ni članstvo nisu čuli? Zar nije dosta sveg nepotizma koji gledamo u JOB proteklih godinu dana, kumovsko-partijsko-rodbinskih veza i sl, pa su sad sami sebi počeli da dele funkcije u SJOS koji su sami izmislili? I kako objasniti da se ova konferencija naprasno organizuje danas, kad joj vreme nije, i to samo dan pre ranije najavljene konferencije za štampu na temu Topovskih šupa i svih smutnih radnji koje prate ovaj nemio slučaj? Ako je pak reč o zbivanjima u jevrejskom svetu i okruženju, zar nije onda na konferenciji mesto bilo i predstavnicima Ambasade Izraela?

Da li je pravi smisao današnje konferencije da se još jednom pokuša baciti prašina u oči javnosti i zaplaše svi oni koji pokušavaju sa iznesu istinu na videlo vezano za pokušaj Danila Medića da neovlašteno i mimo odobrenja SJOS ustupi Topovske šupe, jedan tako važan objekat za naš identitet, investitoru zarad gradnje šoping mola? Ili recimo da se zabašuri uloga Žike pauka u JOB, koja očigledno daleko prevazilazi jednokratno „pružanje usluga i savetovanje o socijalnim pitanjima“? Ili recimo izbacivanje na ulicu samohrane majke i njene porodice iz stana u vlasništvu JOB sad kad se raspolaže sa tolikim nekretninama, sa kojima se bivše rukovodstvo toliko hvali, kao da je u pitanju lična imovina. Ima tu još mnogo toga. To su sve pitanja na koja je Danilo Medić morao da da odgovor. Sada je ionako kasno. Članstvo je jednoglasno reklo da ga ne želi u svojoj zajednici. Nema veće osude nego kada vam sopstvena zajednica okrene leđa i kaže vam da idete. Svako sa iole morala bi odavno sam otišao, a ne ovako nastavio da zloupotrebljava i to malo ovlaštenja koja su mu ostala i da ih koristi da širi neistine, uzbunjuje javnost i produbljava krizu u JOB. Nažalost, pojam sramote i pokajanja ne stanuje na nekim adresama.

Redakcija

2 thoughts on “Poštovani članovi Jevrejske opštine Beograd

  1. Liman72 says:

    „…Nema veće osude nego kada vam sopstvena zajednica okrene leđa i kaže vam da idete. Svako sa iole morala bi odavno sam otišao,“
    Nije njemu „sopstvena zajednica“ okrenula ledja jer on nikada nije ni bio deo ove zajednice. Postao je clanom na prevaru, tako da je zajednica mogla samo da „okrene ledja“ kukavicijem jajetu. Daleko veci problem od nedostatka morala je pristrasni stav drzavnog aparata koji ne primenjuje vazece zakone na osnovu kojih bi se ovo zlo u JOB zaustavilo.

  2. Boris says:

    Upada u oci da su neki novinari bili instruirani koja pitanja da postavljaju a ono sto najvise zabrinjava u svemu ovome, a to se jasno vidi iz tendencioznih medijskih izvestaja sa konferencije (cast izuzecima!), u cemu je naravno prednjacio Kurir sto je prava sramota za zajednicu, je da stvarna namera organizatora nije bila da se prica o Holokaustu vec o jedinoj stvari koja istinski zulja aktere dogadjaja a to je novac&moc. Magicna kombinacija koja je zacarala mnoge. Malo je reci koje mogu da opisu stepen moralnog pada onih koji tako bolnu temu kao sto je Holokaust pokusavaju da iskoriste za ostvarenje svojih niskih pobuda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *